brat

(65 wyników)
  • wiem że grupa jest raczej dla dzieci młodszych ale myślę, że tutaj znajde więcej pomysłów niż gdześ indziej i może eksperci cos podpowiedzą. Mam w domu nastolatkę (lat 13) oraz młodszego brata (lat 9) szykanowanego przez siostrę. Dziwczę uchodzi za osobę inteligentna, sympatyczną i rozważną, brat niestety ma problemy po trochu ze wszystkim, jest wycofany, ciągle o wszystkim zapomina i kreuje siebie na małego dzieciaczka, ale jest niezwykle wrażliwy, opiekuńczy, "rycerski". Siostra potrafi fa...
  • Mam problem ze starszym synem, od dłuższego czasu jest niedobry dla swojego brata. Starszy ma 5 lat, młodszy niespełna 2 latka. Starszy syn od początku był trudnym dzieckiem. Uparty, niegrzeczny, niejadek. Gdy przyszedł na świat jego brat wszystko było w porządku między nimi, starszak bardzo się cieszył, pomagał mi w opiece, głaskał go, śpiewał itp. Jak już młodszy podrósł to zaczęły się problemy, myślę że to już prawie rok trwa. Jak są razem to muszę pilnować starszaka żeby nie dokuczał mł...
  • Witam, Mam problem z bratem. Spróbuje opisać całą sytuację. Mój brat ma skończone 15 lat. Mieszka z rodzicami w domu. Jest impulsywny (najpierw mówi, później myśli), bardzo wrazliwy (kiedyś najprawdopodobniej miał myśli samobójcze - w nocy popisał parapet za oknem ujawniając swoje myśli typu: życie jest bez sensu, nikt mnie nie rozumie itp ), bardzo towarzyski do rówiesników - jest bardzo lubiany wśród znajomych. Dusza towarzystwa. Taki dobry duszek. Jak się układa na dzień dzisiejszy z r...
  • doradzcie madrze... corka 3,5 i syn 2,5 latka. gdzie sie nie ruszymy mala slyszy, ze -jaki brat jest slodki -jaki jest piekny -jaki calusny -jaki madry -moze on zostanie u nas Po ostatnie wizycie u rodziny dziec mnie zapytal czemu nie chcieli, zeby to ona zostala. Ech...razem sa w przedszkolu, po wyjsciu, z ktorego moga sie pozbijac, tam przecudowni wobec siebie. Przedszkolanki(przy niej) chwala brata, nie wspominajac o niej. Myslicie, ze to moze miec duzy wplyw na ich relacje. ni...
  • Mój 4-letni syn nie chce dzielić się z 6-letnim bratem zabawkami. Tłumaczenie nie daje zupełnie nic, wyznaczanie czasu typu: 5 minut TY potem 5 minut Twój brat również z marnym skutkiem. Brak mi już siły, bo między nimi dochodzi do wiecznych bójek. Kupowanie tych samych zabawek powoduje, że w końcu żaden się nie bawi. Wczoraj chociażby szarpali się o pojazd na pedały, który młodszy wyciągnął sobie z garażu, a starszy właśnie też chciał, mimo że pomysł wypłynął od młodszego. Nie popuści ani j...
  • Od jakiegoś czasu mamy problem z naszym starszym synem, ogólnie jest grzeczny, słucha nas nie ma problemu z zakazami nie robi scen itd. W sumie wszystko byłoby super gdyby nie dwie sprawy. Pierwsza to jakieś dziwne lęki, panika... w sumie ciężko to nazwać, w momentach gdy ma zostać gdzieś sam. W aucie na 2 minuty gdy idę zapłacić za paliwo, pod domem babci gdy idę dać jej coś i zaraz wracam, czasem nawet w domu gdy schodzę na chwilę by dorzucić do pieca. Panika płacz i wrzaski. Odkąd się ur...
  • kurcze już nie wiem jak tłumaczyć, co robić. starszy ma taką zajawkę, że podleci do młodszego (3 miesiące) i go "bach" w głowę, albo w brzuch. jak mu daję karę (ma iść do swojego pokoju i siedzieć tam 2 minuty) to on krzyczy, że przeprosi Kubusia i obiecuje, że nie będzie tego już robił. jak mu tłumacze to zdaje się rozumieć wiec to czysto złośliwe zachowanie, ale jak sobie radzić z ta sytuacją ... ? wydaje mi się, że kary nie przynoszą tu skutku, ale tłumaczenia też nie więc co ...?
  • Proszę o pomoc, bo oboje z mężem nie wiemy jak wybrnąć z tej sytuacji. starszy syn (prawie 4 lata) często - kilka razy dziennie, bez powodu zaczepia młodszego brata (prawie 2 lata). taki przykład: * stoimy we 3 w kuchni, ja szykuje picie. nagle starszy podchodzi do młodszego i go mocno popycha na szafki. * młodszy stoi, przechodzi obok starszy i bach go w głowę. takich sytuacji jest bardzo duzo. ciagle tłumaczę jasiowi, że nie mozna bic innych, że to jego brat i nawet jesli go nie l...
  • Mam dwoch synow, 4 lata i 15 miesiecy, jak maly sie urodzil bylam dumna ze starszego bo byl zakochany w bracie pomagal mi caly czas calowal tulil itp, jednak im mlodszy rosl tym juz mniej bylo nad nim zachwytow.. teraz owszem ma przejawy opiekunczosci ale wiekszosc dnia to szarpanie popychanie spychanie przyduszanie itp. nie wiem jak mam reagowac bo owszem czasami widze ze robi to niechcacy ale to rzadko a czesciej robo to celowo np biegnie i celowo w biegu go popchnie a mlody...
  • Mam problem z prawie 2-latkiem. A mianowicie - jak w temacie - gryzie brata młodszego; małego brata, bo młodszy ma 8 miesiecy. Nie jest to w zlosci, nie jest to z zazdroscie - wrecz przeciwnie - jest to wyraz milosci poniekad. Potrafia sie wsciekac, piszczec, przytulac i nagle - starszy ugryzie malego z calej sily i koniec zabawy. Maly we wrzask a starszy wiem, ze zbroil, ale chyba nie bardzo wie o co nam chodzi. Bo - oduczylam go gryzienia nas (w takich samych sytuacjach). Ale nie potrafie ...
  • Mam córkę 2,5 letnią, 2 miesiace temu urodził się jej braciszek. Ostatnio zaczęła go bić szczypać ciągnąć za nogi itp. Wiem ze to normalne zachowanie ale jak ja mam reagować w takiej sytuacji? Co jej mówić? Stosowac kary? Zaczęła się też na nas wyżywać, przytula się do nogi i zaraz tę nogę gryzie. Jak najlepiej postąpić?
  • nie rozumiem dlaczego tak sie dzieje i nie wiem jak z nia postepować, córeczka/aniołek, w przedszkolu nie stwarza problemów, wszyscy uważają ją za grzeczne dziecko a w domu .... po prostu notorycznie męczy i dręczy niespełna 2-letnich braci :-(((( wystarczy, ze spuszcze ich na moment z oczu od razu płacz i krzyki pokrzywdzonych, nie powiem, ze oni jej nie bija i siebie wzajemnie równiez, ale tu prawie zawsze widze konretny powód (zabranie zabawki, zburzenie wieży itp.) a ona ich dręczy...
  • witam, prosze o komentarze. mam dwoch chlopakow 4.5 i 7 lat. maly ma upraszczajac kompleks brata. brat ma fajniejsze zabawki itp. nawet jesli mlodszy ma klona star wars z duzego zestawu lego, to klon starszego z najmnijeszego zestawu jest fajniejszy = klotnia. maly z jednej strony chce grac w gry, z drugiej nie chce przestrzegac zasad. o ile ze starszym to przechodzilo, o tyle teraz starszy sie buntuje przeciwko ulgowemu traktowaniu = klotnia. te nerwy i klotnie o klona czy np. w czasie tych...
  • Witam Pani Justyno! Jestem młodą nauczycielką w przedszkolu i ...nie wiem co myśleć i robić! Mam w grupie 5 latka, który chowa się w kącie i rozbiera lalki, kładzie się na dziewczynki (tylko!), zakłada na nie nogi, wkłada nogi między nogi, całuje szczególnie te z maluszków bez zawstydzenia, czasem nawet je liże. Kiedy był w ubiegłym roku w młodszej grupie u doświadczonej nauczycielki wiem, że przeprowadziła ona rozmowę z mamą o tych ,,niepokojących'' objawach. Mama przyjęła to ...
  • mam 2 synów w tym wieku. dzieciaki zdrowe, mądre, kochane ale... cos chyba robie zle bo starszy dokucza młodemu. typowe sytuacje: młody po dobranocce wyłącza tv nie tym guzikiem co trzeba, starszy pochodzi i łup go w brzuch, albo szczypie. młodszy chce przejsc gdzie nie powinien, dostaje po głowie itp. oczywiscie czasem to jest "zawinione" np bierze bez pytania zabawkę starszego. młody dostaje i w ryk. my nie bijemy dzieci. poza tym starszy, który jest b. inteligentny, podjudza młodego ...
  • Już mi czasem ręce opadają.Niby niechcący starszy 9 lat syn kopnął młodszego 6 lat,który był za zasłoną.Skończyło się na wybitym mleczaku(który i tak sie ruszł ale mógł wypasc sam,bez takiej drastycznej przyczyny)Oczywiscie wersje tłumaczen były różne i rozmawiałam z każdym z osobna.Często sie kłóca,biją,szarpia ale nie wysmiewaja ze swoich słabosci...!Najgorsze że czasem jeszcze z łóżek nie wstaną a już jest zle,a innym razem pomagają sobie nawzajem i są jak do rany przyłóż.dodam...
  • Wczoraj zostawiłam na chwilkę synka(12 tyg.)w łóżeczku pod opieką córki(prawie 8 lat).Gdy wróciłam po 3,4 minutach córka stała zapłakana nad łóżeczkiem i powiedziała że bardzo kocha brata ale chciała go udusić!Twierdzi że coś jej powiedziało żeby to zrobić.Nic mu co prawda nie zrobiła i była autentycznie przerażona,do dziś ma wyrzuty sumienia.Proszę o rade co ja mam zrobić w tej sytuacji,zawsze chętnie pomaga przy małym całuje i mówi że jest słodki a tu taki numer!?Wiem że może być zazd...
  • Dziewczyny, nie wiem o co chodzimoj synek ma prawie 3 latka.Dotychczas bardzo lubil dzieci.Jestem w ciazy w 7 miesiącu.Nie wiem czy dobrze kojarze i czy to mozliwe ,ale odkad synek sie dowiedzial o przyszlym (a bylo to jak bylam w 3 miesiacu)rodzenstwie zaczal "pacac" male dzieci.Juz nawet nie wspominam mu teraz o przyszlym braaciku,ale wystarczy ze spotyka sie czesto z babcia i ta ciagle mu gada jak to bedzie sie opiekowal ,mi pomagal i jak bedzie fajnie.I tak w kolko.On juz cz...
  • chłopcy maja 8 miesięcy i o dziwo, kiedy byli mniejsi, córka była delikatniejsza, moze wynikało to z tego, ze nie byli mobilni i kumaci ;-) i po prostu mniej sie nimi interesowała i nie bawiła sie z nimi, teraz, momentami jest czuła i troskliwa a za chwile chwyta za głowe i szarpie, albo ciagnie za noge, rekę, przyciska z całej siły rączki do podłogi, o zabieraniu zabawek juz nie wspomnę .... tłumaczę, tłumacze i tłumaczę, oczywiscie pilnuję, ale czasmi brakuje mi par oczu, przewijam j...
  • Nie wiem jak mam postepowac w sytuacjach dla mnie bardzo trudnych: - mogę mojemu synkowi powtarzać 5 razy- zdejmij buty kochanie, synku zdejmujemy buty, i tak 8 razy a on udaje że nie słyszy po czym oznajmia że nie umie - zaczyna płakać i krzyczeć Ty mi zdejmij, Nie umiem... ( umie na 100%) - jak mam wtedy postąpić?Moje zapewnienia - kochanie potrafisz, widziałm dziś w przedszkolu itp... powodują jescze większy płacz i jescze większa histerię... Tak jest z wielowma sytuacjami, ki...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się