brat

(46 wyników)
  • Kochani, dziś najważniejszy dla nas dzień w roku. Dzień, w którym dopełniło się niewyobrażalne misterium cierpienia, poświęcenia i miłości. Jako że jestem jeszcze nieopierzona i wciąż na początku drogi, nie umiem napisać nic szczególnie mądrego, dlatego chciałabym podziękować i wyrazić swoją wdzięczność słowami piosenki: www.youtube.com/watch?v=bW_YlhQ5Qso Su
  • Proszę o porady. Oparte o wiedzę praktyczną, teoretyczną, wspomnienia, intuicję ... - cokolwiek. Starszy (5 lat) nie kocha Młodszego (prawie 2 lata). Nie wiem, do jakiego stopnia można założyć, że wie, co to miłość (zresztą: czy my wiemy co to miłość?), ale rozpowiada (lub wręcz wykrzykuje), jak to brata nie kocha. W porywach dobroci mówi, że kocha go, ale tylko na 10%. Bardzo przykro jest mi to słyszeć. Czytałam wątek o rękoczynach siostrzanych i wiem, że konflikty między rodzeńs...
  • Witajcie! Już od chyba dwóch tygodni noszę się z zamiarem utworzenia tego wątku. W ońcu usiadłam i piszę: Inspiracja. Mateusza rozdział 18: 15 Gdy brat twój zgrzeszy , idź i upomnij go w cztery oczy. Jeśli cię usłucha, pozyskasz swego brata. 16 Jeśli zaś nie usłucha, weź z sobą jeszcze jednego albo dwóch, żeby na słowie dwóch albo trzech świadków oparła się cała sprawa7. 17 Jeśli i tych nie usłucha, donieś Kościołowi! A jeśli nawet Kościoła nie usłucha, niech ci będzie jak pogani...
  • Kochani! W najbliższą sobotę mój brat Bartek zawrze związek małżeński z Dorotą polecam ich waszej pamięci w modlitwie!!! proszę także o małe westchnienie w mojej intencji, gdyż jak na złość moja choroba właśnie ma zaostrzenie od tygodnia tak, że prawie nie chodzę jak wytrzymam ślub - pojęcia nie mam chyba więcej mnie na nim nie będzie niż będzie, gdyż nawet siedzieć nie mogę długo... i tak się stracham po ludzku: co ludzie powiedzą, siostry pana młodego nie widać... ale trudno,...
  • Od kilku tygodni trwają pogromy chrześcijan w Indiach. Zginęło już około 100 osób. Hinduscy fundamentaliści palą chrześcijańskie domy i kościoły. Ludzie chronią się w dżungli albo obozach dla uchodźców zorganizowanych przez władzę. Pogromy ogarnęły już 3 indyjskie stany. Przyczyną nienawiści do chrześcijan jest myśl chrześcijańska, która na gruncie indyjskim wydaje się być rewolucyjna, całkowicie sprzeczna z systemem kastowym. Fundamentaliści obawiają się, że chrześcijanie będą ...
  • Ostatnio brałam udział w dyskusji dotyczącej tego jak powstało życie na ziemi. Chodziło o Adama i Ewę. Najpierw jest mowa o ich synach i każdy zna tą historię. Są opisanie z imienia i jak jeden zabił drugiego. Potem w dziejach Noego jest tylko wzmianka,że Adam i Ewa mieli jeszcze wiele córek i synów,a ci mieli swoje dzieci itd. Nie ma wymienionego żadnego imienia i informacja ta jest bardzo enigmatyczna.Rozmówca mój stwierdził,że w takim razie każdy obcował z każdym-czyli każda córka musiała ...
  • właściwie nie wiem, czego się życzy, ale : wszystkiego dobrego!!!
  • Potrzebuję spojrzenia "z zewnątrz", siadł mi humor strasznie. Ale od początku. Chodzi o Wigilię.... Jesteśmy kilka lat po ślubie mamy dwoje dzieci, na początku przez 3 lata spędzaliśmy Wigilię u moich rodziców i brata (brat mieszkał z rodzicami) a potem zawsze po wieczerzy jeździliśmy na drugą dużą rodzinną Wigilię ze strony mojego męża, gdzie też byli teściowie. Wszystko było poukładane. Sytuacja się zmieniła w kolejnym roku, bo zmarli moi rodzice i mój brat został sam i nie miał gdzie ...
  • mały człowiek w ramionach wielkich miłości wiernej przyszedł przypomnieć że kochać coś znaczy i że miłością świat zbawić można ks. J. Twardowski Dobrych, wesołych Świąt Bożego Narodzenia :) Ciągłego poczucia, że Pan jest obok, blisko :)
  • I w ogóle wszystkiego najlepszego! To tak na wszelki wypadek, gdyby ktoś z nich tu zajrzał. Że nie zapominamy :)
  • "Bozia" (15)

Byłam na drugich urodzinach mej brataniczki. Dostala ode mnie Biblię dla maluchow, jest na etapie facynacji książkami wiec i tę przyjęła z wdziecznoscia. Czytala z dziadkiem (moim tata) o stworzeniu świata, wykrzykując za dziadkiem "systko!" [Bóg stworzył] i "duuuuzie" a nawet "wieeeelkie" zwierzątka i wszystko bylo "doble" oczywiscie :). Ciekawa jestem kiedy zacznie sobie zdawac sprawe z istnienia Boga. Niestety tesc mego brata ktory mieszka na co dzien z Wiki, ciagle jej m...
  • Przypowieść o siedmiu grzechach głównych KS. WIESŁAW FELSKI Podczas wspólnego rozważania przypowieści o miłosiernym Ojcu zadałem pytanie: „Jaki grzech popełnił młodszy syn?”. Któryś z rezolutnych chłopaków zawołał: „Wszystkie!”. Jak zwykle przygotowywałem dzieci do sakramentu spowiedzi podczas rekolekcji wielkopostnych. Przypowieść o synu marnotrawnym jest bardzo nośnym obrazem, dlatego wykorzystałem ją jako wstęp do kazania podczas nabożeństwa pok...
  • Ezd 6, 7 - 20 Pozwólcie namiestnikowi Żydów i starszyźnie żydowskiej pracować nad tym domem Bożym. Niech odbudują ten dom Boży na dawnym miejscu. Wydaję rozporządzenie, jak macie się odnosić do owej starszyzny żydowskiej przy budowie owego domu Bożego, mianowicie: z dochodów królewskich, płynących z podatku Transeufratei, dokładnie bez zawieszenia mają być owym mężom wypłacone koszty. A Bóg, który tam zgotował przybytek dla Imienia swego, niech wraz z ludem straci każdego kró...
  • mamy dwie coreczki: strasza ma prawie 5 lat a mlodsza 3,5roku obecnie jeszcze jestesmy a anglii, ale juz wkrotce wracamy do POlski, w Krakowie mamy 3 pokojowe mieszkanie. Do tej pory jak bylismy w Polsce dzieci spaly z nami w sypialni w lozeczkach, jak wyjechalismy najstrasza miala 2 latka. w Anglii wynajmuje dom i dziewczynki spia razem w swoim pokoju. Po powrocie do Polski chcemy im przerobic pokoj, ktory do tej pory sluzyl mezowi za gabinet na ich pokoj, tak abysmy my mogli zatrzymac...
  • (Ez 18,21-28) To mówi Pan Bóg: A jeśliby występny porzucił wszystkie swoje grzechy, które popełniał, a strzegł wszystkich moich ustaw i postępowałby według prawa i sprawiedliwości, żyć będzie, a nie umrze: nie będą mu poczytane wszystkie grzechy, jakie popełnił, lecz będzie żył dzięki sprawiedliwości, z jaką postępował. Czyż tak bardzo mi zależy na śmierci występnego - wyrocznia Pana Boga - a nie raczej na tym, by się nawrócił i żył? A gdyby sprawiedliwy odstąpił od swej sprawiedliwośc...
  • Polzartem, zeby nie bylo, ze kult nauki sie na forum uprawia: W cieniu starszego brata Izabela Redlińska 16-05-2008, ostatnia aktualizacja 16-05-2008 08:32 Posiadanie rodzeństwa znacząco wpływa na bieg życia. Starsze może zmniejszyć szanse na własne potomstwo, młodsze sprawi, że będziemy bardziej odpowiedzialni Kolejność narodzin nie tylko kształtuje osobowość. Może także w istotny sposób oddziaływać na to, jak potoczą się nasze losy w dorosłym życiu. Dowodzą tego wyniki badań...
  • Mam przyjaciółkę. W Jej rodzinie, nie tej najbliższej u dzieci czy męża, ale w tej troszkę dalszej, ciągle coś złego się dzieje. Ona, choć ma swój własny dom, stara się wspomóc rodzeństwo... wiele razy chodzi zmartwiona, przybita ich problemami...Problemami, którymi chętnie się z Nią dzielą, oczekując na pomoc. Czasem patrzę na Nią i zastanawiam się, jak wiele jeszcze można wytrzymać...
  • Czytanie z Księgi proroka Ezechiela Ez 18,21-28 To mówi Pan Bóg: „Jeśliby występny porzucił wszystkie swoje grzechy, które popełniał, a strzegł wszystkich moich ustaw i postępowałby według prawa i sprawiedliwości, żyć będzie, a nie umrze: nie będą mu poczytane wszystkie grzechy, jakie popełnił, lecz będzie żył dzięki sprawiedliwości, z jaką postępował. Czyż ma mi zależeć na śmierci występnego, mówi Pan Bóg, a nie raczej na tym, by się nawrócił i żył? A gdyby sprawiedli...
  • Tym razem moja prywatna liste biskupich listow wielkopostnych otwiera list wlasnego ordynariusza (w Adwencie tez by pewnie otwieral, gdyby był dostepny on-line): diecezja.pl/index.php?page=post08 - abp Zycinski jak zwykle erudycyjnie: kuria.lublin.pl/www/Nowe_pokusy_pustyni - abp Gadecki trafnie o unikaniu zewnętrznych form pokuty i potrzebie pokuty wewnetrznej, a także o wolontariacie i jednym procencie: www.archpoznan.pl/content/view/622/109/ - bp. Ziolek zaskakująco, ...
  • Ap 11, 19; 12, 1. 3-6. 10 Świątynia Boga w niebie się otwarła i Arka Jego Przymierza ukazała się w Jego świątyni. Potem ukazał się wielki znak na niebie: Niewiasta obleczona w słońce i księżyc pod jej stopami, a na jej głowie wieniec z gwiazd dwunastu. Ukazał się też inny znak na niebie: Oto wielki Smok ognisty, ma siedem głów i dziesięć rogów, a na głowach siedem diademów. Ogon jego zmiata trzecią część gwiazd z nieba i rzucił je na ziemię. Smok stanął przed mającą urodzić Ni...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się