Dodaj do ulubionych

chciała udusić brata!

10.12.07, 19:14
Wczoraj zostawiłam na chwilkę synka(12 tyg.)w łóżeczku pod opieką córki(prawie
8 lat).Gdy wróciłam po 3,4 minutach córka stała zapłakana nad łóżeczkiem i
powiedziała że bardzo kocha brata ale chciała go udusić!Twierdzi że coś jej
powiedziało żeby to zrobić.Nic mu co prawda nie zrobiła i była autentycznie
przerażona,do dziś ma wyrzuty sumienia.Proszę o rade co ja mam zrobić w tej
sytuacji,zawsze chętnie pomaga przy małym całuje i mówi że jest słodki a tu
taki numer!?Wiem że może być zazdrosna,ale aż tak?Czy to normalne?Z góry
dziękuje za odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • maaga77 Re: chciała udusić brata! 11.12.07, 02:15
      Ja przytuliłabym ją i pochwaliła za to, że nic nie zrobiła. Porozmawiaj z nią, wytłumacz, że ma prawo byc zazdrosna, ma prawo byc zła i wcale nie musi przez cały czas lubić brata - ale nie ma prawa go krzywdzić. Podkreśliłabym jak bardzo cenię sobie jej pomoc i doceniam zaangażowanie. Jednocześnie jak najczęściej mówiłabym o nieporadności i bezbronności takiego maluszka, który nic jeszcze nie rozumie. U nas to działa - córka jest 4,5 roku starsza. Powodzenia.
      • verdana Re: chciała udusić brata! 11.12.07, 09:03
        Zaraz "miała ochotę go udusić" czy "próbowała go udusić"? W pierwszym wypadku
        wszystko jest OK, w drugim - jest to bardzo niepokojące i wymaga fachowej pomocy.
        • justyna_dabrowska Re: chciała udusić brata! 11.12.07, 10:32
          Ważne by się dowiedzieć co się naprawdę wydarzyło. Mogła mieć ochotę
          go udusić bo bardzo zmienił jej zycie (jak sie domyslam). I mogła
          sie tych swoich mysli i chęci bardzo przestraszyć. Ale czy
          wprowadziła te chęci w czyn? CZy zrobiła cokolwiek agresywnego?
          Dopóki sobie rózne rzeczy myslimy - wszystko jest OK. Każdy z nas od
          czasu do czasu chce w myslach zrobić komus krzywdę. Nawet bardzo
          bliskiemu...
          Ale tego nie robimy.

Więc zbadałabym co sie stało. Jesli to sa tylko mysli, to warto
          pozwolic córce na odreagowanie złości na brata, na powiedzenie
          szczerze co mysli o tej zmianie bez osądzania jej, oceniania ale tez
          bez zagłaskiwania i mówienia że brat jest fajny. DZiecko MA PRAWO
          być zazdrosne i nie lubic rodzenstwa

Pozdrawiam

Jd
          • emi.czm Re: chciała udusić brata! 11.12.07, 15:12
            Dziękuje za odpowiedzi.Córka miała ochte udusić małego,wyciągneła w jego
            kierunku rękę ale nic mu nie zrobiła i chyba fakycznie przestraszyła się swoich
            myśli.Oczywiście przytuliłam ją i porozmawiałam z nią bez oskarżeń ale
            stanowczo,boje sie tylko żeby to się nie powtórzyło ale też nie chce jej odsunąć
            od syna żeby nie pomyślała że jej nie ufam.Mam nadzieje że bedzie dobrze.
            • verdana Re: chciała udusić brata! 11.12.07, 15:49
              A co ma się nie powtórzyć? Chęć uduszenia brata? Na pewno się powtórzy, nie
              oczekuj nierealnych uczuć od dziecka - czuje to co czuje i nie jest w stanie
              kontrolować swoich myśli. Jeśli jej powiesz, ze nie powinna tak czuć, będzie
              problem - bo może to doprowadzić do tego, ze nie tylko zacznie myśleć o
              uduszeniu brata bez przerwy, ale i mieć poczucie winy i świadomość, ze jest zła.
              • czarny_petrus Re: chciała udusić brata! 12.12.07, 21:35
                Ja bym sie bardzo gleboko i szczerze zastanowil, skad u 8 latka taki
                akt przemocy. Nie ma zlych dzieci, bywaja zli rodzice.
                • Gość: Indi Re: chciała udusić brata! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.07, 00:13
                  czarny_petrus napisał:

> Ja bym sie bardzo gleboko i szczerze zastanowil, skad u 8 latka
                  taki
                  > akt przemocy. Nie ma zlych dzieci, bywaja zli rodzice.

Chyba za bardzo generalizujesz. Zauważ, ze to ośmiolatka, która
                  zapewne juz chodzi do szkoły, spotyka się z rówiesnikami. A przede
                  wszystkim ogląda TV! A dzisiejsze bajki są takie, że brak słów. Nie
                  mówiąc już o zwyczajnych wiadomościach.
                  Poza tym uważam, że Twoj post jest krzywdzący dla autorki wątku. Po
                  paru zdaniach wprost sugerujesz, że jest złą matką. Takie zaoczne
                  ocenianie jest chyba wpisane w polską mentalność. Ręce opadają!

Pozdrawiam autorkę wątku!
                  • verdana Re: chciała udusić brata! 13.12.07, 13:00
                    Nie było żadnego aktu przemocy, była tylko wroga myśl wobec brata - rzecz tak
                    powszechna, jak katar.
                    Jak przesadzać, to przesadzać.
                    • emi.czm Re: chciała udusić brata! 14.12.07, 20:19
                      do czarny_petrus:Chyba lubisz wypisywać"mądre"powiedzonka.Radziłabym
                      jednak,wcześniej przeczytaj uważnie cały post zanim zrobisz ze mnie potwora a z
                      siebie.......(przez szacunek dla czytających-wielokropek)
                      • verdana Re: chciała udusić brata! 15.12.07, 11:02
                        Coś mi wpadło do głowy.
                        Czy Twoja córka nie czytała książki "Oto jest Kasia?"
                        • emi.czm Re: chciała udusić brata! 15.12.07, 18:30
                          do verdana:nie czytała,nic mi ten tytuł nie mówi.Analizując na spokojnie cały
                          incydent doszłam do wniosku że młoda próbuje zwrócić na siebie uwagę,do tej pory
                          była tylko ona a tu nagle konkurent.Po rozmowie z mamą dowiedziałam sie że tez
                          tak reagowałam na młodszą siostrę,więc to jakieś "dziedziczne".Na dusiciela nie
                          wyrosłam,siostra żyje,mamy super kontakt więc chyba za bardzo
                          spanikowałam.Dzięki za troskę.
                        • ibulka Re: chciała udusić brata! 16.12.07, 00:47
                          verdana napisała:

> Coś mi wpadło do głowy.
                          > Czy Twoja córka nie czytała książki "Oto jest Kasia?"

dokładnie o tym samym pomyślałam po przeczytaniu wątku!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka