misiak153 27.07.09, 20:36 2 pytania : 1 - czy są pomocne przy diecie ? (słyszałam, że ułatwiają trawienie) 2 - czy jedzenie ich w nadmiarze szkodzi (mam na myśli, 1 papryczkę dziennie do potraw, sosów, na kanapkę) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misiak153 Re: papryczki chili 27.07.09, 21:27 przy diecie 1500 kcal, chcę zrzucić jeszcze 2-3 kg, a słyszałam, że papryczki mogą delikatnie pomóc, tym bardziej, że je po prostu uwielbiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: papryczki chili 27.07.09, 21:40 Ulatwiej trawienie, ale wzmagaja apetyt. Nie oszukuj sie: nie papryczki zadecyduja o tym, czy schudniesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: papryczki chili IP: *.cust.tele2.de 27.07.09, 21:44 Podobno poprawiaja przemiane materii. Ale nie wiem czy w takim stopniu ze to ma znaczenie. Poza tym wartosci odzywcze tekie same jak zwykła papryka... Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: papryczki chili 27.07.09, 22:39 Gdyby faktycznie sprzyjały odchudzaniu to byłabym zwiewna jako ta lelija.. A raczej nie jestem :D Jemy ją często. Czasami codziennie. Nikomu nie zaszkodziła. Odpowiedz Link Zgłoś
thiessa Re: papryczki chili 27.07.09, 23:07 Gdyby miala szkodzic to duza czesc azjatow bylaby poszkodowana. Jakos spektakularnie tez nie pomaga. Traktuje ja jako przyprawe i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: papryczki chili 27.07.09, 23:32 > 2 - czy jedzenie ich w nadmiarze szkodzi (mam na myśli, 1 papryczkę dziennie > do potraw, sosów, na kanapkę) Co to jest nadmiar? :-) Sa narody, które jadają znacznie więcej niz jedną papryczkę chili dziennie :-) I żyją! Ale nigdy nie spotkałam się z opinią, że miałyby jakkolwiek pomagać przy odchudzaniu. Gdyby tak było, mój chłop nie obnosiłby tak dumnie swojego brzuszyska ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
nexstartelescope Re: papryczki chili 28.07.09, 06:24 Istnieje przekonanie, że ostre przyprawy wspomagają trawienie, i coś w tym chyba jest. Ale to, że wzmagają apetyt to też prawda :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) kij ma dwa końce :) IP: *.chello.pl 28.07.09, 09:27 ostre "przyprawy" ułatwiają trawienie - ale tajemnicą nie jest - że ogromnie pobudzają apetyt. Zatem, czy skórka warta jest wyprawki? Odpowiedz Link Zgłoś
bobralus Re: kij ma dwa końce :) 28.07.09, 10:15 Przyspiesza przemiane materii, nie szkodzi. Wzmagaja apetyt, ale wystarczy nie poddac sie pokusie i tyle. Jesli chcesz schudnac te pare kilo, to na pewno, przy odpowiedniej diecie, ostra papryka moze dodatkowo pomoc. Nie chodzi o to, ze czyni ludzi szczuplymi bez wzgledu na to co jedza, ale po prostu wspomaga trawienie, tak jak inne ziola i przyprawy, przy okazji wywoluje fale endorfin w mozgu, takze uwaga: ostry smak mocno uzaleznia:DDDD Od razu przypomnieli mi sie panowie z w koszulkach nad morzem z napisem: Kto nie ma brzucha, ten kiepsko r.cha. Taaa... Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: kij ma dwa końce :) 28.07.09, 11:01 Nie zmienia to faktu, ze chudniemy nie od tego co jemy, a od tego czego NIE jemy / a jesli jemy, to spalamy /. Ciagla pogon za cudownymi srodkami spowodowana jest tym, ze najtrudniej jest powiedziec sobie MZ albo podnies sie z fotela. W dodatku takie chudniecie o 2-3 kg jest najtrudniejsze: co innego jak sie ma 20 kg nadwagi. Wtedy schudnac 2-3 kg jest bardzo latwo. Odpowiedz Link Zgłoś