Dodaj do ulubionych

Maszyna-Chleb- zakwas ..i mętlik w głowie.

30.07.09, 20:15
Witam. Chciałabym upiec chlebek na zakwasie.Czytam i czytam- bo owszem wrzuciłam w wyszukiwarkę hasło - chleb na zakwasie- i im więcej czytam tym mam większy metlik w głowie. Dlatego spytam doświadczonych maszynowców- czy w maszynie upiekę chleb na zakwasie?. Czy dodać oprócz zakwasu trochę drożdży- aby ciasto szybciej wyrosło ( aby wyrośnięcie ciasta zmieściło się w programie- najdłuższym). Jeśli tak to dodając zakwas mam trzymać się reszty przepisu bardzo dokładnie czy pomiejszyć któryś z podanych składników podanych w przepisie.I czy chleb z mąki pszennej i żytniej można zrobić na żytnim zakwasie ( który zakładam że wyhoduję). Dużo pytań ale dość istotnych aby chleb sie udał. Proszę o pomoc. Dziękuje.
Obserwuj wątek
    • tannat Re: Maszyna-Chleb- zakwas ..i mętlik w głowie. 30.07.09, 22:38
      Jako nie-maszynowiec niestety nie mogę Ci poradzić co do maszyny ale mogę ci podpowiedzieć co nieco, jako że piekę ostatnio dość często.

      Chleb z mąki pszennej oraz mieszany możesz zrobić na zakwasie żytnim. Co do maszyny - nie wiem ile wynosi najdłuższy czas w Twojej maszynie. Drożdże pomogą szybciej wyrosnąć ale może to nie jest konieczne? Chleb na zakwasie bez drożdży rośnie kilka godzin ale może to wystarczy na Twój program?
      Moim zdaniem trzymaj się przepisu dokładnie (na początku)
      Przy pierwszym pieczeniu możesz dodać troszkę drożdży (np 1 płaską łyżeczkę suchych drożdży na kilogram mąki. Tutaj np masz taki chleb mieszany z dodatkiem drożdży:

      tinyurl.com/maybds
      Przeglądnij przepisy:
      - Liski (pracowniawypiekow.blogspot.com)
      lub Mirabelki (chleb.info.pl/)

      Niestety trzeba na początku dużo poeksperymentować (mając czy nie mając maszyny).

      Może ktoś z "maszynowców" pomoże Ci konkretniej. Powodzenia!
    • luli.lou Re: Maszyna-Chleb- zakwas ..i mętlik w głowie. 04.08.09, 00:43
      ja piekę na zakwasie żytnim chleby z mąki pszennej lub pszennej i gryczanej.
      zaczynam na programie standardowym i na 1h 10-15min przed końcem [zanim zacznie
      się piec} wyłączam maszynę. początkowo piekłam w maszynie czyli wyjmowałam
      mieszadła i zostawiałam na 3-4 h aby wyrosło a potem włączałam program na
      pieczenie. teraz przeszłam na pieczenie w piekarniku więc po wyłączeniu maszyny
      przekładam ciasdto do foremki, przykrywam ściereczką, czekam aż wyrośnie i do pieca

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka