sonia-3
30.07.09, 20:15
Witam. Chciałabym upiec chlebek na zakwasie.Czytam i czytam- bo owszem wrzuciłam w wyszukiwarkę hasło - chleb na zakwasie- i im więcej czytam tym mam większy metlik w głowie. Dlatego spytam doświadczonych maszynowców- czy w maszynie upiekę chleb na zakwasie?. Czy dodać oprócz zakwasu trochę drożdży- aby ciasto szybciej wyrosło ( aby wyrośnięcie ciasta zmieściło się w programie- najdłuższym). Jeśli tak to dodając zakwas mam trzymać się reszty przepisu bardzo dokładnie czy pomiejszyć któryś z podanych składników podanych w przepisie.I czy chleb z mąki pszennej i żytniej można zrobić na żytnim zakwasie ( który zakładam że wyhoduję). Dużo pytań ale dość istotnych aby chleb sie udał. Proszę o pomoc. Dziękuje.