Dodaj do ulubionych

maszyna do chleba

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.11, 11:56
Zastanawiam się nad kupnem maszyny do pieczenia chleba. Czy takie maszyny tez mieszaj składniki? czy tylko wypiekają z przygotowanego wcześniej ciasta?
Obserwuj wątek
    • Gość: Anka Re: maszyna do chleba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.11, 12:01
      Jeden klamot więcej, w dodatku nieprzydatny.
      Nie nadaje się do chlebów na zakwasie (a do takich będziesz dążyć po rozpoczęciu przygody domowego piekarza), to, co wyjmujesz, to raczej bocheneczki niż bochenki.
      Jeśli zależy Ci na chlebie, a nie na maszynie, to spokojnie możesz odpuścić.
        • Gość: Anka Re: maszyna do chleba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.11, 12:55
          O zakwasie pisałam w wątku obok.
          Robiłam z bloga Tatter, 10 dni:
          piekarniatatter.blogspot.com/2008/02/zakwas-zytni.html
          Zaczęłam od Chleba ulubionego, Liski, z jej bloga:
          pracowniawypiekow.blogspot.com/ - szukaj "Chleb, mój ulubiony".
          Bardzo lubię jeszcze chleby z bloga Dorotus:
          mojewypieki.blox.pl/html
          z zakładki 'Chleby na zakwasie', zwłaszcza Pain au Levain i Vermont Sourdough, ale to wyższa szkoła jazdy, bo musisz mieć mocny zakwas (nie ma tam w ogóle drożdzy), chleby są pracochłonne - trzeba składać, długo rosną. Z czasem, jak się poćwiczy na łatwiejszych chlebach, będzie ok, ale to nie są chleby na pierwszy raz. Piekłam jeszcze np. chleb mleczny, chleb z San Francisco, ale generalnie najbardziej przypasowały mi chleby wg Hamelmana. Do tego czasem jakieś bułeczki upiekę, na drożdżach.
          Piekłam też tostowe (blog Liski), o niebo lepsze niż sklepowa wata.
      • bunia_kania Re: maszyna do chleba 18.03.11, 12:21
        Gość portalu: Anka napisał(a):

        > Jeden klamot więcej, w dodatku nieprzydatny.
        > Nie nadaje się do chlebów na zakwasie (a do takich będziesz dążyć po rozpoczęci
        > u przygody domowego piekarza), to, co wyjmujesz, to raczej bocheneczki niż boch
        > enki.
        > Jeśli zależy Ci na chlebie, a nie na maszynie, to spokojnie możesz odpuścić.


        Mam zupelnie przeciwne zdanie! A pieke zakwasowce od paru lat.

        maszyna wyrabia ciasto a nastepnie piecze.

        Maszyny maja tez programy do tylko wyrabiania, bez pieczenia. I wlasnie do tego u mnie sluzy maszyna. Ani razu w niej nie pieklam,wiec nie mam pojecia jak to robi, ale wyrabia bardzo dobrze. Oczywiscie mozesz tez kupic sobie Kitchen Aid (podobno wyrabia jeszcze lepiej), ale to wydatek okolo 2 tys. , a najtansza maszyna do chleba kosztuje pewnie z 200 zlotych i tez znakomicie wyrabia ;-)

        W mojej (najtanszej dostepnej na rynku) wyrabiam ciasto na dwa sredniej wielkosci chleby i nie narzekam. Wyrabialam tez ciasto na wszelkie drozdzowe, bulki i makaron.

        Jesli masz juz silny robot, to maszyna jest zbedna. Jesli nie - jest jak najbardziej przydatna
        • nexstartelescope Re: maszyna do chleba 18.03.11, 15:53
          Co takiego? Skąd pomysł, że w maszynie nie można piec chleba na zakwasie? I że wychodzą "bocheneczki?" Anno, może masz jakieś nieciekawe przejścia z maszyną kiepskiej jakości, ale dzisiaj na rynku jest tyle fajnych, pomocnych maszyn do chleba, moim zdaniem naprawdę warto w taki sprzęt zainwestować. Pod warunkiem, że zamierza się piec chleb często, bo jeśli raz w roku, to rzeczywiście będzie bezużyteczny klamot:) Ja mam maszynę kenwood bm350, używam jej kilka razy w tygodniu, chleba w ogóle nie kupuję. Piekę z powodzeniem chleby na zakwasie, i na żytnim i na pszennym, czasem pieczywo drożdżowe i wychodzi bardzo dobre, wyrośnięte, pachnące. Jedyny minus jest taki, że maszyna nie grzeje od góry, więc nie ma przypieczonej skórki, ale to dla mnie nie jest najważniejsze. Zresztą jeśli chcę taki efekt osiągnąć, po prostu wyciągam z maszyny wyrobione ciasto i wkładam do piekarnika.
          Główna zaleta maszyny jak dla mnie jest taka, że robi wszytko za mnie - nie zawsze mam czas i ochotę wyrabiać ciasto (jednak jest to dość pracochłonne), a tak po prostu wkładam składniki do maszyny i za 2-3 godziny wyciągam gotowy bochenek. Poza tym wyrabia też za mnie ciasto drożdżowe i to też duże ułatwienie :)
          Na pewno gdybym nie miała maszyny, nie bawiłabym się w tak częste pieczenie chleba. To jeden z najlepszych "klamotów" jaki kupiłam, na pewno nie bezużyteczny :)
          • linn_linn Re: maszyna do chleba 18.03.11, 16:01
            Czy ten chleb wyglada na niedopieczony od gory? :)
            fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,76193824,76193824,0,2.html?v=2
            A jest upieczony w programie Basic: French piecze jeszcze lapiej / na tyle, ze musze zmniejszac skorke na Normal zamiast Dark /.
            • nexstartelescope Re: maszyna do chleba 18.03.11, 17:59
              Ja też piekę zazwyczaj w programie french, ale zwiększenie skórki na max skutkuje tym, że po bokach jest spieczony aż za bardzo i chrupiący na głębokośc jakieś 0,5 cm, wolę już taki blady od góry, nie jest surowy, tylko po prostu nie zwala z nóg wizualnie ;)
              No i nie smaruję skórki jajkiem ani mlekiem, tylko jeśli piekę w piekarniku to traktuję chleb parą wodną.
              • linn_linn Re: maszyna do chleba 18.03.11, 18:06
                Mysle, ze to zalezy od maszyny. French z najbardziej spieczona skorka faktycznie nie bardzo wychodzi: tzn. da sie zjesc, ale moim zdaniem za bardzo jest wypieczony. Robie albo program Basic i skorka Dark, albo French i skorka Normal: czesciej to drugie rozwiazanie. Rozgrzewanie piekarnika dla samej skorki finansowo nie bardzo sie oplaca: wolalabym juz piec w piekarniku calosc. A wtedy to juz mozliwosci jest o wiele wiecej.
      • iwu Re: maszyna do chleba 18.03.11, 18:47
        Jest to moja ulubiona maszyna kuchenna. :)
        Oprócz pieczenia chleba używam jej do wyrabiania ciasta na pizzę, bułki, na ciasto drożdżowe (niby można je piec w maszynie, ale ja wolę upiec tradycyjnie, w keksówce); niektóre modele robią też konfitury, ale tym się nie interesowałam.
        Polecam, bardzo fajna sprawa. I nie musi to być jakiś model z majwyższej półki.
    • mhr-cs tylko gotowe ptodukty uzywam, 18.03.11, 18:39
      Gość portalu: camel napisał(a):

      > Zastanawiam się nad kupnem maszyny do pieczenia chleba. Czy takie maszyny tez m
      > ieszaj składniki? czy tylko wypiekają z przygotowanego wcześniej ciasta?
    • glodomor_1 Re: maszyna do chleba 20.03.11, 11:54
      Mam maszynę z dwoma mieszadłami z programem do marmolady.
      Używam jej już od kilku lat i jestem zadowolony. Zero problemów. Wrzucić składniki i włączyć program. Po 3 godzinach gotowy chleb. Nie muszę brudzić rąk, ani innych urządzeń kuchennych.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka