Forum Dom Ogród i rośliny domowe
ZMIEŃ
      cytrynowy

cytrynowy

(8 wyników)
    • ratujcie, znalazłam na jakimś blogu info, że można samemu hodować trawę cytrynową. Trzeba te kupione i np. podeschnięte "łodygi" wsadzić do wody, jak się ukorzenią to wsadzić do ziemi. No więc właśnie mi się ukorzeniło 5 szt. I teraz pytanie: jaka ziemia? nie wiem nic o tej trawie prócz tego, że cudnie pachnie. Może ktoś ma jakieś doświadczenia z nią?
    • Wiosną kupiłam na allegro jedną i drugą.Kurkumę wzięłam do mieszkania bo przebywała na zewnątrz w doniczce i na razie choruje z powodu radykalnej zmiany klimatu; ma spore kłącze, więc specjalnie się nie obawiam, wyczekuję na nowe listki.Jednak pewna obawa jest bo liście zżółkły i wyobrażam sobie taki przebieg wypadków, że nowe nie pojawią się albo cherlawe będą słabować i zamierać.Co robić w takim wypadku? Wykopać kłącze i podsuszyć?Jak długo czekać na rozwój wypadków? A traw...
    • Mam takie pytanie, chcialbym sobie w domu wychodowac drzewko cytrynowe i kompletnie nie wiem jak to zrobic. Jak dotad wysuszylem pestki wyjete ze zwyklej cytryny i wsadzilem je w ziemie. Chcialbym jednak uzyskac dokldniejsze informacje co do tego procesu. Za kazda odpowiedz bede bardzo wdzieczny. Dziekuje z gory.
    • Dbam, pielęgnuję i opiekuję sie wieloletnim drzewkiem cyrynowym. Myślę, że ma ono ponad 15 lat, średnica pnia przy podstawie wynosi 6 cm. Od pnia głównego biegną równoległe w pionie 3 "konary". Drzewko bardzo strzelało w górę od jakiś 2 lat nie mieszcząć się już pod sufitem więc w ub. roku przyciąłem je od góry. Na wiosnę tego roku dosyć intensywnie zaatakowały je mszyce ( powtórnie ). Lato/jesień ub. roku zastosowałem preparat ( ekologiczny ) ale na niewiele sie to zdało jak wida...
    • rozrosla mi sie okrutnie. Mam dwie wielkie kepy zielonej o cytrynowym zapachu. Zastanawiam sie, czy nie zrobic jej postrzyzyn bo zaglusza mi takie male bialo-zielone macierzatko. A moze ta mala przesadzic a tamte zostawic na zywiol? To samo z oregano. Ciac juz, czy czekac do kwitnienia?
    • Proszę o radę - ostatnio coraz częściej dokuczają mi infekcje górnych dróg oddechowych - wiadomo jak jest z czystością powietrza w Warszawie. Dlatego chciałabym stworzyć w swoim mieszkaniu swoistą barierę z roślin, nie wiem tylko z jakich. Podobno duże możliwości pochłaniania substancji szkodliwych ma araukaria? Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
    • Zachorowalam na pachnace listki - kupilam miete czekoladowa i cytrynowa verbena. Istotnie zapach maja uuppaajajjaacy.. poza tym mam juz ananasowa szalwie i pachnaca cytryna pelargonie, trzy gatunki miety, dwie szalwie, bergamotke (Monarda Didyma), kilka lawend, rozmaryn, i mam jeszcze ochote na cos pachnacego!! :) Ktos jeszcze lubi miec roslinki ze wzgledu na zapach lisci? Venus

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się