mariolaw8 30.09.07, 14:39 czy ktoś próbował rozrabiać spirytus z sokiem cytrynowym , słyszałam że świetnie smakuje-dużo soku- ale zrobił się osad z soku na dnie, czyli co- zamieszać i pić z osadem, czy może filtrować(np.przez filtry do kawy) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izawawa Re: spirytus z sokiem cytrynowym 15.10.07, 17:00 Zasada czterech szklanek: Szklanka spirytusu, szklanka wody, szklanka soku cytrynowego, szklanka cukru. Cukier rozpuść w ciepłej wodzie (bo w zimnej to się zamieszasz na śmierć), dodaj spirytus i sok, niech się gryzie parę dni . Pić baaaardzo zimne ;) Im więcej cytrynowych farfocli tym lepiej, nie przecedzaj tego soku. Odpowiedz Link
bogulo Re: spirytus z sokiem cytrynowym 15.10.07, 18:52 a prawidlowo to: na pol litra spirytusu wycisnac szklanke soku z cytryn (mozna przelewac przez sitko, lub filtr, w zaleznosci od gustu) skorki z 2 cytryn umyc i drobno posiekac zagotowac wode z 1,5 szklanki cukru i na wrzaca wode wrzucic te skorki (tem. przesyconego roztworu cukru to ok. 120 stopni, wiec juz mowa o smazeniu, nie gotowaniu) - smazyc 5 minut jak przestygnie, to dodac do spirytusu i soku - powinno wyjsc 1,5 litra odstawic na 48 godzin i pic z rozkosza :D mozna tez dodac troche miodu (max 0,5 szklanki) Odpowiedz Link
strasznypyknik Re: spirytus z sokiem cytrynowym 21.02.08, 19:53 Potwierdzam, super smaczek. Wycisnąłem z ok 1,5 kg tanich cytryn z markjeta szklankę soku na wyciskarce ręcznej z lat 70'tych. Przefiltowałem przez sitko. Szklanka cukru ze szklanką wody (mineralna z markjetu), zszumowałem bo cukier też z markjeta. Wszystko połączyłem w garze (nie z markjeta), rozlałem do 3 butelek 1/2 litra. Ostatnią uzupełniłem wodą. Ponownie wszystko do gara. Wymerdałem kopyścią, rozlałem do butelek i mam 1,5 litra wspaniałej CYTRYNÓWKI (nie z markjeta). Smacznego!!! Odpowiedz Link