Forum Zdrowie Borelioza
ZMIEŃ
      dno

dno

(25 wyników)
    • Dzisiaj w Centrum Badań DNA w Poznaniu, polecono mi specjalistę chorób odkleszczowych. Moja 13 letnia córka jest leczona (z przerwami) od 7 lat na boreliozę. Jak do tej pory nie mieliśmy szczęścia do lekarzy. Dziś gdy robiłam sobie testy z DNA (prawdopodobnie też jestem chora) polecili mi tego specjalistę. Jeśli ktoś się tam leczył bardzo proszę o kontakt.
    • Centrum Badań DNA z dniem 1.09.2008r. wprowadziło do oferty testy diagnostyczne w kierunku identyfikacji Chlamydia pneumoniae (CPN) metodą rtPCR.
    • Witam, latem urgryzł mnie kleszcz w łydkę, wyjęłam go natychmiast, po kilku minutach pojawił się rumień, który mnie piekł. Smarowałam go maścią, zginął po czterech dniach. Potem był spokój. Po trzech tygodniach pojawił się ponownie w tym samym miejscu. Od lekarza dostałam Unidox na 28 dni, rumień stopniowo blednął, po czym zginął. Wysłałam krew do Poznania na badania DNA, zleciłam cały panel na boreliozę. We wszystkich czterech wypadkach przyszedł wynik ujemny. Czy mogę sądzić,...
    • Witam od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zrobienia testów w Centrum Badań DNA w Poznaniu na boreliozę. Niestety mój lekarz upiera się przy tym, że moje objawy nie są typowymi dla borelki, dlatego na jego pomoc raczej nie mam co liczyć. Chciałbym prosić was, drodzy forumowicze, o poradzenie mi jakie testy mam wykonać. Jak wiadomo oferta badań związanych z boreliozą jest dosyć bogata.... [Pojedyncze badania: 101 Borrelia burgdorferi sensu lato (borelioza), jakościowo Real-Time PC...
    • Czy jest sens robienia badania DNA w przewlekłej boleriozie. Przekonuje mnie do tego pewna osoba pracująca w labolatorium analitycznym. Ale jak przeczytałem na forum tylko w początkowej fazie zakażenia borelią występuje we krwi, a potem migruje do ścian komórkowych. Nie przebywa w nich jednak nieustannie lecz przemieszcza się w ustroju atakując różne jego organy. Czy może się przemieszczać tylko krwioobiegiem, czy też fizycznie perforuje (uszkadza) ściany komórkowe, czyli ryje ja...
    • Witajcie, 7 tyg. moja córa (6 lat) miała kleszcza za lewym uchem. Dwa dni temu na policzku pojawił się rumień. Dzisiaj idziemy na pierwsza wizytę do pediatry. Czytałam o dosyć niskiej jak dla mnie skuteczniści testów ELISA i WB. Ale czy ktoś z Was poddawał się testom DNA oferowanym m.in przez Centrum Badań DNA w Poznaniu? Podobno ich skuteczność wynosi 91%. I drugie pytanie. U mojej córci otoczka rumienia jest najbardziej intensywna z samego rana, zaraz po przebudzeniu. Czy fak...
    • Witam wszystkich... korespondowałam ostatnio z CBDNA w Poznaniu... chciałam się dowiedzieć, czy mają świadomość jak trudno jest uzyskać pomoc chorym na boreliozę z pozytywnym PCR ale negatywnymi testami serologicznymi. Pani z Centrum odpowiedziała,że mają świadomość, że wielu lekarzy odnosi się sceptycznie do genetycznych metod diagnozowania boreliozy. Na pytanie, czy planuja może jakąś akcję informacyjną wśród lekarzy nie odpowiedziała niestety. Na pytanie, czy dysponują może ...
    • Co sądzicie o tej klinice i tych badaniach: www.cbdna.pl/borelioza.html?gclid=CIK4-6Pv0okCFREPZwodLT3x1w
    • Jak się otwiera wątki to pojawiają się często reklamy pod pierwszym postem wątku. M.in. reklama CBDNA: "Koinfekcje odkleszczowe Badanie DNA, Real-Time PCR-Borrelia Babesia, Chlamydia, Bartonella... www.cbdna.pl" Od kiedy chlamydia jest koinfekcją odkleszczową ???
    • * Jeszcze kilka miesięcy temu spotkałem się na forum z opinią, że martwe bakterie mogą dać PCR+ przez co najmniej 6 m-cy i więcej * Ostatnio rozpowszechniła się opinia, że jest to możliwe przez maks. 1-1,5 m-ca * Jak przebiega proces eliminowania "trupów" z krwi - jedni mówią makrofagi, inni neutrofile Co sądzicie o tej kwestii? Czy znacie konkretne źródła (najlepiej naukowe)omawiające to zagadnienie?
    • Cena zestawu wysyłkowego to w chwili obecnej 40 lub 50zł. Ostatnio jak zamawiałam zestaw był to koszt 30zł. NIe mówię o tym, że na zamówienie pielęgniarki zupełnie mnie juz nie stać. Jestem w stanie czesciowo zrozumieć dramatycznie wysoki koszt wykonania badania, ale 40zł za zestaw do pobrania krwi, który zawiera zwykłą próbówkę i wkłady mrożące wartości najwyzej kilku zł to jest naprawdę nieprzyzwoite.
    • prosze o podpowiedz czy to jest to samo badanie?
    • Może juz była informacja, jeśli tak, do wykasowania, przepraszam, ale wpadam na chwilkę i nie mam czasu przeszukiwać forum. W każdym razie robią w każdej Diagnostyce panel koinfekcji w boreliozie met. Real Time PCR (Babesia divergens, Bartonella henselae Mycoplasma pneumoniae). Jutro podam koszt, chyba, ze ktoś wie i napisze.
    • PCR budzi sporo emocji-krótko kiedy po co i dlaczego: PCR to sonda genetyczna,czyli rozpoznaje materiał genetyczny żywego pasożyta lub obumarłego,rozpadłego.Materiał genetyczny jest w postaci tzw DNA(w uproszczeniu 2 nici "korali" czyli z upakowanymi genami-tak jest u człowieka, u bakterii moze byc jedna nitka zwinieta w kłebek tworząc jadro komórkowe).Jak bakteria rozpada się pod wpływem antybiotyku,owe jaderko tez sie rozpada i dostaje się-we fragmentach-do krwi,z niej poprzez ...
    • j.w. mam zestaw antybiotyków od dr Beaty,ale stwierdziłam ze zaczekam na wynik z ich braniem, no i pozytywny sie okazał..ech.. 800 kopii to duzo? boje sie tej ilosci antybiotyków trochę...
    • Witam. Chciałem się poradzić w sprawie moich dolegliwości. Mam 24 lata, moje problemy trwają ok 4-5 lat. Są to przede wszystkim objawy neurologiczne, problemy z myśleniem, uczucie otumanienia, spowolnienia myslenia,ogolne problemy z pamięcią i koncentracją. Do tego dochodzi duża senność, szybkie męczenie, szczególnie przy pracy umysłowej, lekkie osłabienie prawej strony ciała, uczucie ucisku, napiecia prawej częsci twarzy, męty w ciele szklistym prawego oka, czasem pojawiają się...
    • Ponizsza ankieta jest TYLKO dla osob, ktore robily PCR na borelioze biorac przedtem przynajmniej przez 3 dni Citrosept (lub inny wyciag z nasienia grejpfruta) lub Metronidazol (tez miniumum przez 3 dni). Prosze napisac: 1. jaki byl wynik PCR 2. jakiego typu PCR byl robiony (zwykly czy real time) 3. czy uzyty byl Citrosept czy Metronidazol 4. w jakim osrodku byl robiony PCR Byc moze uda sie nam wyklarowac pewne rzeczy.
    • Od dzieciństwa mam kontakt z lasem (i kleszczami).Jako nastolatek wielokrotnie usuwałem sobie kleszcze,nie pamiętam czy były rumienie czy nie.Ale właśnie w czasach dojżewania zdjadnozowano u mnie migrenę-miałem napadowe bóle głowy z drętwieniem kończyn, języka,warg,wymiotami,zaburzeniami mowy..Póżniej pojawiły się stany depresyjne i nerwicowe,migreny sprowadzały się jedynie do bóli i otępienia.Obecnie odczuwam drętwienie końcówek palców,przemęczenie,i stale taką przedmigrenową a...
    • Byłem u dwóch lekarzy specjalistów ktorzy powiedzieli iż bardzo dużo pozytywnych wyników metodą PCR Real Time wychodzi fałszywie , tłumacząc to iż owe badanie jest tak czułe że aż nadczułe i wychwytuje inne rzeczy które podciąga pod materiał genetyczny bakterii boreliozy . Powołują się na lekarzy z Wolskiej w W-wie którzy obserwują mnóstwó takich przypadków jak i badają je pod tym kątem . Notabene na wyniku badań PCR Real Time na samym dole w zaleceniach od lekarza podobno pojawi...
    • Jestem chora na borelioze, mam rumien(od maja). Przez 6 tygodni bralam doksycyline. 2 tygodnie po skonczeniu brania antybiotyku zrobilam badania: Western Blot IGG ujemne, IGM dodatnie, PCR RT w Poznaniu dodatnie 1000 kopii , i koinfekcje w Lublinie: mykoplazma IGG +25, IGM graniczne, bartonella IGG +64. Mam pytanie robilam caly panel na koinfekcje w Lublinie i na bartonelle mam tylko IGG. Czy w przypadku bartonelli tez sa 2 klasy Igg i Igm tak jak w boreliozie? CZy ktos z Was tez mial tak? CZ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się