Dodaj do ulubionych

Badania DNA

09.01.07, 09:03
Co sądzicie o tej klinice i tych badaniach:

www.cbdna.pl/borelioza.html?gclid=CIK4-6Pv0okCFREPZwodLT3x1w
Obserwuj wątek
    • jmgpk6 Re: Badania DNA 09.01.07, 10:04
      Witaj.Tam robią badanie tzw.PCR czyli szukają DNA bakterii bb.Przed tym
      badaniem właśnie zaleca się (na tym forum)kilka dni citroseptu,co powodować ma
      uwolnienie bb z cyst do krwi,co zwiększa szansę ich wykrycia.Badanie można
      robić wysyłkowo(oni mówią jak);kosztuje 150 zł.A w ogóle co do forum:na
      1.stronie u góry znajduje się narzędzie do wyszukiwania zagadnień już
      poryszanych-wpisujesz hasło w kratkę,gdzie jest napis "szukaj na tym forum"-
      zaznaczasz "w tytule" lub "w treści" -ok i zajduje ci wątki,w któtych to
      omawiano.Zaś na dole 1.strony sdą cyferki 0 1 2 3 ... które pstrykając cofasz
      się do zapsianych dawnych stron forum i dpoisujesz swoje pytania do
      odpowiednich tematów(wątków) by ponad miarę niepotrzebnie nie rozbudowywać forum
      (nie rozpraszać tematyki).Pozdro. jmgpk6
      • franiolek1 Re: Badania DNA 09.01.07, 10:34
        Dziekuje jmgpk6 za przypomnienie metody wyszukiwania. Przyda sie nowym
        forumowiczom. Pozdrawiam Joasia
    • dominiaczek1 Re: Badania DNA 22.01.07, 13:24
      robilem tam badania , dzisiaj dostalem wynik - niestety pozytywny
      wczesniej robilem w Warszawie Western Blot i wynik byl negatywny
      Mysle , ze warto tam sie przebadac , zwlaszcze , ze mozna to zrobic
      korespondencyjnie.
      • foczka55 Re: Badania DNA 22.01.07, 14:38
        Też tam robiłam i też pozytywny. Może jest w tym coś dziwnego???
        • rzepcia3 Re: Badania DNA 22.01.07, 14:51
          No ale co?Przeciez albo znajduja we krwi bakterie albo nie?Tak?Czy źle
          rozumiem?Chyba błędu tu nie może być.
          • foczka55 Re: Badania DNA 23.01.07, 21:22
            Zanim zrobiłam ten test słyszałam opinie, aby nie nastawiać się na to, że
            wyjdzie pozytywnie. Teraz widzę, że mnóstwo tych +. Chwytam się myśli, że może
            to jednak pomyłka. Wolałabym brać antybiotyki pół roku na darmo niż faktycznie
            mieć borelkę. No ale cóż poza wynikiem dodatnim mam jeszce objawy...
            • artur737 Re: Badania DNA 23.01.07, 21:53
              Piszecie, ze real time PCR wychodzi czesciej dodatnio.

A ja tego absolutnie nie umiem sobie wyjasnic. Real time jest o tyle lepszy od zwyklego PCR, ze jest w stanie lepiej ocenic ile bylo danego DNA w badanej probce a nie czy w ogole bylo. Nas bardziej jednak interesuje czy bylo to DNA borreli w probce - a nie ile bylo. Wiec ten real time w zasadzie, teoretycznie nie powinien miec wyzszosci od zwyklego PCR w przypadku diagnozy boreliozy.

Chyba, ze czegos tu nie lapie. Jest na forum ktos kto sie zna na biochemii i praktykach laboratoryjnych?
              • janeczka84 Re: Badania DNA 24.01.07, 11:21
                ja tez w tym centrum robilam badania i wynik też pozytywny.To chyba nie ulega
                watpliwosci ze skoro wykryli dna tej bakterii to mamy bolerioze. a czemu tyle
                "+"- myśle ze to wynika z tego ze jesli ktos juz decyduje sie tyle zaplacic za
                to badanie to albo dlugo szuka u siebie choroby albo ma duze podstawy sadzic ze
                to bolerioza.I wiekszosc pacjentow "trafia"- tam mi sie wydaje.
                • ewax100 Re: Badania DNA 24.01.07, 15:32
                  Czy ktos kto robił PCR w Poznaniu i wyszło dodatnie czy wczesniej robił WB i
                  jakie ono było?Czy zdarza sie ze WB jest ujemne a PCR dodatnie?
                  • franiolek1 Re: Badania DNA 24.01.07, 16:47
                    Ciekawym by bylo przebadanie kogos, kto nie ma zadnych objawow, nigdy nie byl
                    ugryziony przez kleszcza, zyje w miescie, nie lubi lasu i natury.....No ale to
                    kosztuje...
              • mick9 Re: Badania DNA 27.01.07, 20:46
                Witam wszystkich smile. Bardzo sie cieszę, że zanalazlem to forum, bo pełno tu
                pokrewnych dusz i temat dyskusji bardzo mi bliski.

Po pierwsze chciałbym odpowiedzieć na pytanie Artura, bo znam sie trochę na
                sprawach analiz DNA, choć akurat bakteriami sie nie zajmuję. Różnica między
                zwykłym PCR a Real-Time PCR, ogólnie mówiąc polega na całkowicie innym sposobie
                wykrywania docelowego DNA. Obie metody są oparte o metodę pcr (czyli namnazanie
                DNA docelowego). Następnie w przypadku zwykłego pcr, po reakcji namanażania
                trzeba dodać specjalny barwnik, który łączy się z DNA i świeci w świetle UV, co
                widać gołym okiem. Problem w tym, że żeby to DNA zaświeciło na tyle by je
                zobaczyć, to musi go być dużo, a to już zależy od tego ile było tego DNA w
                próbce (czyli w naszym przypadku ile faktycznie borelek pływa sobie we krwi). W
                przypadku metody Real-Time "oko ludzkie" zastępuje czytnik laserowy, który jest
                w stanie wykryć znacznie mniejsze ilości DNA niż te, które można zobaczyć przy
                zwykłym pcr. Tak więc metodą Real-Time można wkryć DNA, którego się szuka nawet
                jeśli w próbce są jego śladowe ilości, czego nie da się zrobić zwyklym pcr.

Teraz trochę o sobie... Kleszczy łapię co najmniej kilkadziesiąt rocznie, i
                nigdy do tego specjalnej uwagi nie przywiązywałem... cóż kleszcz to też istota,
                podobnie jak komar, czy inni krwiopijcy wink. Jednak w październiku zaczęło się,
                czyli standardowy "zestaw bólowy" - mieśnie, stawy, głowa. Myślałem, że to
                grypa, ale jakoś nie przeszła pomimo zwalczania. W listopadzie zacząłem
                podejrzewać borelkę i zrobiłem sobie ELISĘ i WB - niestety wyszły ujemne.
                Lekarze oczywiście zgodnym chórem mówią, że to na pewno nie jest borelioza i że
                to na pewno jakaś zwykła infekcja, która sie po prostu ciągnie trochę dłużej bo
                taka w tym roku dziwna pogoda (hehe), albo (coraz częściej) moje widzimisię.
                W grudniu zainwestowałem w pcr, ale też wyszedl negatywnie. W akcie desperacji
                wysłałem w zeszłym tygodniu próbkę krwi do Poznania na real-time i oczekuję
                niecierpliwie wyniku. Powiem szczerze, mam nadzieje, że wreszcie cos wykryją bo
                inaczej cienko widzę swoje szanse na właściwe leczenie, nie mówiąc juz o
                wyleczeniu.
                • nataszkam Re: Badania DNA 28.01.07, 17:58
                  Mick, dzięki wielkie za informacje o tej metodzie. Oby dotarło to także do
                  lekarzy, podważających to badanie (i wszystkich niedowiarków z tego forum big_grin

A co do Twoich obaw. Nie chcę Ci psuć nadziei, ale nawet pozytywny wynik PCR
                  niektórych lekarzy nie przekona do Twojej boreliozy... Tego problemu w Polsce
                  przecież nie ma uncertain/ A już znalezienie takiego, ktory zechciałby leczyć Cię nie
                  wg schematów, ale wg doświadczeń tych, którzy mają na swoim koncie wyleczenia z
                  boreliozy (a nie odesłanie do psychiatry), jest już wyższą szkoła jazdy.
                  Chociaż mamy -na szczęscie!- paru cennych lekarzy, którzy mają normalne
                  podejście do tej choroby i leczenia. Normalne, to znaczy- adekwatne smile
              • nataszkam Nadczułość?- Badania DNA 28.01.07, 18:15
                artur737 napisał:

Nas bardziej jednak interesuje czy bylo to DNA borr
                > eli w probce - a nie ile bylo.

I tu, Artur, się mocno mylisz smile

Jan Flieger "Borelioza z Lyme", Przewodnik Lekarza, 5/2001
                cytat:

"Technika reakcji łańcuchowej polimerazy (PCR), ze względu na nadczułość
                (wykrywa nawet pojedyncze nici DNA), może być przydatna jedynie do
                potwierdzenia szczególnie trudnych diagnostycznie przypadków."
                Całość tutaj:
                www.termedia.pl/magazine.php?magazine_id=8&article_id=1161&magazine_subpage=FULL_TEXT

Ten pan uważa, że wykrycie jednej nici DNA w próbce krwi (2-3 ml) to już
                przesada, bo taka ilość materiału genetycznego zapewne wg niego nie świadczy o
                boreliozie. A ile musi byc tych nici??? I czy na pewno jest to jedyna nic w
                organizmie? I czy mozna byc pewnym, ze we krwi, poza tą pobraną do badań, nie
                ma większych ilości DNA???
                Ale czegoż się dziwić. Ten pan pisze potem jeszcze tak:

"Wynik dodatni Western blot można uznać wówczas, gdy występują co najmniej 2
                spośród 8 antygenów indukujących produkcję przeciwciał klasy IgM lub 5 spośród
                10 związanych z przeciwciałami w klasie IgG".

W rzeczywistości przecież chodzi o to, ze jesli laboratorum chce robić WB w
                klasie IgM, to musi badać przynajmniej 2 spośród 8 konkretnych antygenów.A nie,
                że muszą być zbadane 8, a spośród nich 2 muszą byc dodatnie!!! I podobnie z IgG.

Jak długo takie błędy będą publikowane,tak długo lekarze będą się stosować do
                tych bzdur i będą negować opinię diagnostów laboratoryjnych (jak w Lublinie).
                • nataszkam poprawka 28.01.07, 18:17

"Wynik dodatni Western blot można uznać wówczas, gdy występują co najmniej 2
                  spośród 8 antygenów indukujących produkcję przeciwciał klasy IgM lub 5 spośród
                  10 związanych z przeciwciałami w klasie IgG".

Ta metoda ocenia występowanie przeciwciał przeciwko konkretnym antygenom; nie
                  ocenia występowania w próbce antygenów.
                • mick9 Real Time ujemny :( 31.01.07, 15:00
                  Dziś dostałem wyniki z Poznania... wynik jak w tytule sad. Ich lekarka
                  zasugerowała badania w kierunku innych chorób odkleszczowych w zwiazku z
                  ilościa moich kontaktów z kleszczami i objawami.

Problem w tym, że zapomniałem o citrosepcie przed pobraniem krwi do badań i
                  teraz nie wiem, cz nie powtórzyć tego badania... tylko kasy szkoda.
                  Co sądzicie?? Czy ktoś na forum robił Real Time przed i po citrosepcie??
                  • artur737 Re: Real Time ujemny :( 31.01.07, 22:41
                    Troche szkoda, ze zapomniales. Bez tego szanse na wynik dodatni ci spadly pewnie do 15%.
    • ewax100 Re: Badania DNA 24.01.07, 19:22
      A czy jest na forum ktos kto ma PCR ujemne wykonane w Poznaniu?Trudno sadzić ze
      to reguła ale jakos ostatnio kazdy kto robił w Poznaniu PCR ma wynik dodatni.
      • nataszkam Re: Badania DNA 28.01.07, 17:51
        Po raz kolejny zadam pytanie- czy to, ze PCR wychodzi pozytywnie osobom, które
        maja boreliozę, powinno dziwić??? Więc dlaczego regułą miałoby być co innego, a
        mianowicie przewaga wyników negatywnych u osób, które mają objawy, a do tego
        inne wyniki, potwierdzające boreliozę???
        • amorejalo Re: Badania DNA 28.01.07, 18:22
          Tu na forum też jakoś dziwnie dużo ludzi rozpoznaje u siebie borelizę.
          Równie dobrze można zapytać czy jest ktoś na forum co nie ma lub nie podejrzewa u siebie boreliozy.

Pozdrawiam.
      • mauron Re: Badania DNA 29.01.07, 21:46
        Witam, ja robilem sobie badania w tym laboratorium w pazdzierniku i mialem
        wynik negatwyny mimo czesci objawów. Moj wuj, ktory jest lesnikiem i robil tam
        badania razem z calym nadlesnictwem chyba w grudniu tez mial wynik negatwyny.
        Niestety, bo ma objawy od kilku lat i tez ciagle dyskutuje z lekarzami. Kiedys
        wyszla mu ELISA niejednoznacznie, WB negatywny, wiec uznali ze boreliozy nie ma
        i go zbywaja. A ma bardzo silne bole w stawach. Liczyl bardzo na wynik
        pozytywny PCR, zeby miec nowy argument w dyskusjach z lekarzami, ale pewnie ta
        borelioza jest juz za stara. Ale przed badaniem sie nie przygotowywal, nie bral
        ani citroseptu, ani metronidazolu.
    • franiolek1 Re: Badania DNA 30.06.07, 00:37
      podbijam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka