rzepcia3 09.01.07, 09:03 Co sądzicie o tej klinice i tych badaniach: www.cbdna.pl/borelioza.html?gclid=CIK4-6Pv0okCFREPZwodLT3x1w Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jmgpk6 Re: Badania DNA 09.01.07, 10:04 Witaj.Tam robią badanie tzw.PCR czyli szukają DNA bakterii bb.Przed tym badaniem właśnie zaleca się (na tym forum)kilka dni citroseptu,co powodować ma uwolnienie bb z cyst do krwi,co zwiększa szansę ich wykrycia.Badanie można robić wysyłkowo(oni mówią jak);kosztuje 150 zł.A w ogóle co do forum:na 1.stronie u góry znajduje się narzędzie do wyszukiwania zagadnień już poryszanych-wpisujesz hasło w kratkę,gdzie jest napis "szukaj na tym forum"- zaznaczasz "w tytule" lub "w treści" -ok i zajduje ci wątki,w któtych to omawiano.Zaś na dole 1.strony sdą cyferki 0 1 2 3 ... które pstrykając cofasz się do zapsianych dawnych stron forum i dpoisujesz swoje pytania do odpowiednich tematów(wątków) by ponad miarę niepotrzebnie nie rozbudowywać forum (nie rozpraszać tematyki).Pozdro. jmgpk6 Odpowiedz Link
franiolek1 Re: Badania DNA 09.01.07, 10:34 Dziekuje jmgpk6 za przypomnienie metody wyszukiwania. Przyda sie nowym forumowiczom. Pozdrawiam Joasia Odpowiedz Link
dominiaczek1 Re: Badania DNA 22.01.07, 13:24 robilem tam badania , dzisiaj dostalem wynik - niestety pozytywny wczesniej robilem w Warszawie Western Blot i wynik byl negatywny Mysle , ze warto tam sie przebadac , zwlaszcze , ze mozna to zrobic korespondencyjnie. Odpowiedz Link
foczka55 Re: Badania DNA 22.01.07, 14:38 Też tam robiłam i też pozytywny. Może jest w tym coś dziwnego??? Odpowiedz Link
rzepcia3 Re: Badania DNA 22.01.07, 14:51 No ale co?Przeciez albo znajduja we krwi bakterie albo nie?Tak?Czy źle rozumiem?Chyba błędu tu nie może być. Odpowiedz Link
foczka55 Re: Badania DNA 23.01.07, 21:22 Zanim zrobiłam ten test słyszałam opinie, aby nie nastawiać się na to, że wyjdzie pozytywnie. Teraz widzę, że mnóstwo tych +. Chwytam się myśli, że może to jednak pomyłka. Wolałabym brać antybiotyki pół roku na darmo niż faktycznie mieć borelkę. No ale cóż poza wynikiem dodatnim mam jeszce objawy... Odpowiedz Link
artur737 Re: Badania DNA 23.01.07, 21:53 Piszecie, ze real time PCR wychodzi czesciej dodatnio. A ja tego absolutnie nie umiem sobie wyjasnic. Real time jest o tyle lepszy od zwyklego PCR, ze jest w stanie lepiej ocenic ile bylo danego DNA w badanej probce a nie czy w ogole bylo. Nas bardziej jednak interesuje czy bylo to DNA borreli w probce - a nie ile bylo. Wiec ten real time w zasadzie, teoretycznie nie powinien miec wyzszosci od zwyklego PCR w przypadku diagnozy boreliozy. Chyba, ze czegos tu nie lapie. Jest na forum ktos kto sie zna na biochemii i praktykach laboratoryjnych? Odpowiedz Link
janeczka84 Re: Badania DNA 24.01.07, 11:21 ja tez w tym centrum robilam badania i wynik też pozytywny.To chyba nie ulega watpliwosci ze skoro wykryli dna tej bakterii to mamy bolerioze. a czemu tyle "+"- myśle ze to wynika z tego ze jesli ktos juz decyduje sie tyle zaplacic za to badanie to albo dlugo szuka u siebie choroby albo ma duze podstawy sadzic ze to bolerioza.I wiekszosc pacjentow "trafia"- tam mi sie wydaje. Odpowiedz Link
ewax100 Re: Badania DNA 24.01.07, 15:32 Czy ktos kto robił PCR w Poznaniu i wyszło dodatnie czy wczesniej robił WB i jakie ono było?Czy zdarza sie ze WB jest ujemne a PCR dodatnie? Odpowiedz Link
franiolek1 Re: Badania DNA 24.01.07, 16:47 Ciekawym by bylo przebadanie kogos, kto nie ma zadnych objawow, nigdy nie byl ugryziony przez kleszcza, zyje w miescie, nie lubi lasu i natury.....No ale to kosztuje... Odpowiedz Link
mick9 Re: Badania DNA 27.01.07, 20:46 Witam wszystkich . Bardzo sie cieszę, że zanalazlem to forum, bo pełno tu pokrewnych dusz i temat dyskusji bardzo mi bliski. Po pierwsze chciałbym odpowiedzieć na pytanie Artura, bo znam sie trochę na sprawach analiz DNA, choć akurat bakteriami sie nie zajmuję. Różnica między zwykłym PCR a Real-Time PCR, ogólnie mówiąc polega na całkowicie innym sposobie wykrywania docelowego DNA. Obie metody są oparte o metodę pcr (czyli namnazanie DNA docelowego). Następnie w przypadku zwykłego pcr, po reakcji namanażania trzeba dodać specjalny barwnik, który łączy się z DNA i świeci w świetle UV, co widać gołym okiem. Problem w tym, że żeby to DNA zaświeciło na tyle by je zobaczyć, to musi go być dużo, a to już zależy od tego ile było tego DNA w próbce (czyli w naszym przypadku ile faktycznie borelek pływa sobie we krwi). W przypadku metody Real-Time "oko ludzkie" zastępuje czytnik laserowy, który jest w stanie wykryć znacznie mniejsze ilości DNA niż te, które można zobaczyć przy zwykłym pcr. Tak więc metodą Real-Time można wkryć DNA, którego się szuka nawet jeśli w próbce są jego śladowe ilości, czego nie da się zrobić zwyklym pcr. Teraz trochę o sobie... Kleszczy łapię co najmniej kilkadziesiąt rocznie, i nigdy do tego specjalnej uwagi nie przywiązywałem... cóż kleszcz to też istota, podobnie jak komar, czy inni krwiopijcy . Jednak w październiku zaczęło się, czyli standardowy "zestaw bólowy" - mieśnie, stawy, głowa. Myślałem, że to grypa, ale jakoś nie przeszła pomimo zwalczania. W listopadzie zacząłem podejrzewać borelkę i zrobiłem sobie ELISĘ i WB - niestety wyszły ujemne. Lekarze oczywiście zgodnym chórem mówią, że to na pewno nie jest borelioza i że to na pewno jakaś zwykła infekcja, która sie po prostu ciągnie trochę dłużej bo taka w tym roku dziwna pogoda (hehe), albo (coraz częściej) moje widzimisię. W grudniu zainwestowałem w pcr, ale też wyszedl negatywnie. W akcie desperacji wysłałem w zeszłym tygodniu próbkę krwi do Poznania na real-time i oczekuję niecierpliwie wyniku. Powiem szczerze, mam nadzieje, że wreszcie cos wykryją bo inaczej cienko widzę swoje szanse na właściwe leczenie, nie mówiąc juz o wyleczeniu. Odpowiedz Link
nataszkam Re: Badania DNA 28.01.07, 17:58 Mick, dzięki wielkie za informacje o tej metodzie. Oby dotarło to także do lekarzy, podważających to badanie (i wszystkich niedowiarków z tego forum A co do Twoich obaw. Nie chcę Ci psuć nadziei, ale nawet pozytywny wynik PCR niektórych lekarzy nie przekona do Twojej boreliozy... Tego problemu w Polsce przecież nie ma / A już znalezienie takiego, ktory zechciałby leczyć Cię nie wg schematów, ale wg doświadczeń tych, którzy mają na swoim koncie wyleczenia z boreliozy (a nie odesłanie do psychiatry), jest już wyższą szkoła jazdy. Chociaż mamy -na szczęscie!- paru cennych lekarzy, którzy mają normalne podejście do tej choroby i leczenia. Normalne, to znaczy- adekwatne Odpowiedz Link
nataszkam Nadczułość?- Badania DNA 28.01.07, 18:15 artur737 napisał: Nas bardziej jednak interesuje czy bylo to DNA borr > eli w probce - a nie ile bylo. I tu, Artur, się mocno mylisz Jan Flieger "Borelioza z Lyme", Przewodnik Lekarza, 5/2001 cytat: "Technika reakcji łańcuchowej polimerazy (PCR), ze względu na nadczułość (wykrywa nawet pojedyncze nici DNA), może być przydatna jedynie do potwierdzenia szczególnie trudnych diagnostycznie przypadków." Całość tutaj: www.termedia.pl/magazine.php?magazine_id=8&article_id=1161&magazine_subpage=FULL_TEXT Ten pan uważa, że wykrycie jednej nici DNA w próbce krwi (2-3 ml) to już przesada, bo taka ilość materiału genetycznego zapewne wg niego nie świadczy o boreliozie. A ile musi byc tych nici??? I czy na pewno jest to jedyna nic w organizmie? I czy mozna byc pewnym, ze we krwi, poza tą pobraną do badań, nie ma większych ilości DNA??? Ale czegoż się dziwić. Ten pan pisze potem jeszcze tak: "Wynik dodatni Western blot można uznać wówczas, gdy występują co najmniej 2 spośród 8 antygenów indukujących produkcję przeciwciał klasy IgM lub 5 spośród 10 związanych z przeciwciałami w klasie IgG". W rzeczywistości przecież chodzi o to, ze jesli laboratorum chce robić WB w klasie IgM, to musi badać przynajmniej 2 spośród 8 konkretnych antygenów.A nie, że muszą być zbadane 8, a spośród nich 2 muszą byc dodatnie!!! I podobnie z IgG. Jak długo takie błędy będą publikowane,tak długo lekarze będą się stosować do tych bzdur i będą negować opinię diagnostów laboratoryjnych (jak w Lublinie). Odpowiedz Link
nataszkam poprawka 28.01.07, 18:17 "Wynik dodatni Western blot można uznać wówczas, gdy występują co najmniej 2 spośród 8 antygenów indukujących produkcję przeciwciał klasy IgM lub 5 spośród 10 związanych z przeciwciałami w klasie IgG". Ta metoda ocenia występowanie przeciwciał przeciwko konkretnym antygenom; nie ocenia występowania w próbce antygenów. Odpowiedz Link
mick9 Real Time ujemny :( 31.01.07, 15:00 Dziś dostałem wyniki z Poznania... wynik jak w tytule . Ich lekarka zasugerowała badania w kierunku innych chorób odkleszczowych w zwiazku z ilościa moich kontaktów z kleszczami i objawami. Problem w tym, że zapomniałem o citrosepcie przed pobraniem krwi do badań i teraz nie wiem, cz nie powtórzyć tego badania... tylko kasy szkoda. Co sądzicie?? Czy ktoś na forum robił Real Time przed i po citrosepcie?? Odpowiedz Link
artur737 Re: Real Time ujemny :( 31.01.07, 22:41 Troche szkoda, ze zapomniales. Bez tego szanse na wynik dodatni ci spadly pewnie do 15%. Odpowiedz Link
ewax100 Re: Badania DNA 24.01.07, 19:22 A czy jest na forum ktos kto ma PCR ujemne wykonane w Poznaniu?Trudno sadzić ze to reguła ale jakos ostatnio kazdy kto robił w Poznaniu PCR ma wynik dodatni. Odpowiedz Link
nataszkam Re: Badania DNA 28.01.07, 17:51 Po raz kolejny zadam pytanie- czy to, ze PCR wychodzi pozytywnie osobom, które maja boreliozę, powinno dziwić??? Więc dlaczego regułą miałoby być co innego, a mianowicie przewaga wyników negatywnych u osób, które mają objawy, a do tego inne wyniki, potwierdzające boreliozę??? Odpowiedz Link
amorejalo Re: Badania DNA 28.01.07, 18:22 Tu na forum też jakoś dziwnie dużo ludzi rozpoznaje u siebie borelizę. Równie dobrze można zapytać czy jest ktoś na forum co nie ma lub nie podejrzewa u siebie boreliozy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
mauron Re: Badania DNA 29.01.07, 21:46 Witam, ja robilem sobie badania w tym laboratorium w pazdzierniku i mialem wynik negatwyny mimo czesci objawów. Moj wuj, ktory jest lesnikiem i robil tam badania razem z calym nadlesnictwem chyba w grudniu tez mial wynik negatwyny. Niestety, bo ma objawy od kilku lat i tez ciagle dyskutuje z lekarzami. Kiedys wyszla mu ELISA niejednoznacznie, WB negatywny, wiec uznali ze boreliozy nie ma i go zbywaja. A ma bardzo silne bole w stawach. Liczyl bardzo na wynik pozytywny PCR, zeby miec nowy argument w dyskusjach z lekarzami, ale pewnie ta borelioza jest juz za stara. Ale przed badaniem sie nie przygotowywal, nie bral ani citroseptu, ani metronidazolu. Odpowiedz Link