Forum eDziecko eRodzice emama
ZMIEŃ
      dorastanie

dorastanie

(6 wyników)
    • Przeczytałam w "Twoim stylu" rozmowę z kilkoma matkami o tym,co czuły/czują gdy ich,coraz starsze dzieci,jadą same na wakacje. Wszystkie rozmówczynie bardzo przeżywały i nadal przeżywają samotne (tzn.bez mamusi:)wyjazdy swoich dzieci,bez względu na wiek dzieci. Matka 11-latka martwi się,czy poradzi sobie sam,nie będzie głodny, nie będzie mu zimno,a jak się zgubi? Matka 20-latki boi się,że jej córka zostanie zgwałcona,pozna nieodpowiedniego chłopaka,który ją skrzywdzi. Wiek dziecka gene...
    • Etap 1 (do okolo 26 rż) Dzieci??? - absolutnie nie!!! Etap 2 (dwa lata mijaja odkąd zamieszkalismy razem) Moze kupimy sobie kota? Etap 3 Wpadka kontrolowana Etap 4 (ciąża) Jedno dziecko i koniec!!! Aaaaaaaa!!! Etap 4.1 (pierwsze 4 miesiące życia mojego dziecka) Jedno dziecko starczy!!! Etap 5 (dziecko 5 miesięcy) Za dwa lata chcialabym jednak drugie... Etap 5.1 - teraz Okres mi się spóźnia ze dwa tygodnie, ale testu nie robię. Nie wydaje mi się to prawdopodobne abym...
    • Dziewczyny, Kilka ostatnich dyskusji (w tym szczegolnia Madzia2) spowodowalo, ze zaczelam sie zastanawiac nad taka sprawa: czy warto byc rodzicem idealnym? Chodzi mi o to, ze wiele doswiadczen z naszego zycia odbylo sie w ogole poza plecami doroslych. Najlepsze zabawy bynajmniej nie wymagaly ich obecnosci. Potem w wieku dojrzewania chyba wiekszosc z nas odkryla, ze rodzice nie sa idealni. Potem kiedy doroslismy, rowniez wiekszosc doszla do wniosku, ze rodzice to tylko ludzie i ich bledy s...
    • Ma 12 lat. Do tej pory spędzał cały czas w domu (książki, nauka, czasem komputer), uczy się świetnie, postępy w językach. Tylko jakoś przeszkadzał mi brak kolegów. Tłumaczyłam, że mama to nie wszystko, że musi spotykać się po szkole z rówieśnikami. I wziął sobie to tak bardzo do serca, że wchodzi, "cześć mama" i wychodzi. Przed chwilą wbiegł z dwoma kolegami, złapał rolki i wróci o 16. Wcześniej przychodził , do znudzenia opowiadał ze szczegółami o życiu w klasie, o wszystkich pro...
    • W 1972 r. psycholog Robert Triversa opisał dwa wzorce: 1. Im bardziej atrakcyjna jest dorastająca dziewczyna, tym większe ma szanse na awans przez małżeństwo, na poślubienie mężczyzny o wyższym statusie społeczno-ekonomicznym. 2. Im większą aktywność seksualną wykazuje, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że tak się stanie. Czy prawie 40 lat później wciąż znajdują one uzasadnienie?
    • Jestem mamą rocznego chłopczyka, ale, może tak się już wkrótce stać, że będę zajmować się 8 letnią dziewczynką (II klasa). Nie mam pojęcia czego się spodziewać i czego potrzebuje kobietka w tym wieku? Niewiele pamiętam z tego okresu swojego dzieciństwa. Będę wdzięczna za rady mam 8 letnich dzieci. Każdy okres w życiu dziecka jest inny - ja wiem najwięcej o niemowlęctwie i wieku przedszkolnym. Proszę, opowiedzcie coś. Matylda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się