Forum Dom Budowa i remont
ZMIEŃ
      firmy

firmy

(746 wyników)
    • Planuje wymianę okien. Zastanawiam się jaka firmę wybrać. Tak by cena szła w parze z jakością. Jest to inwestycja na lata dlatego chciałabym dokonać trafnego wyboru. Bardzo proszę o uczciwe doradztwo. Okna do pokoju, kuchni, łazienki i tarasowe(przesuwne).
    • Witam. O jakiegos czasu mysle o budowie domu. Działke juz mam. Natomiast odnosnie budowy, mam duzo watpliwosci. Po pierwsze , nie mam zielonego pojecia o budowlance, po drugie, pracuje po 10-12 godz. dziennie i nie mam czasu na zalatwianie tych wszystkich formalnosci zwiazanych z budowa. Wpadłam na pomysl,zeby zlecic budowe firmie budowlanej. Firmy takie oferuja pomoc we wszystkich formalnosciach, w wyborze projektu, nawet w aranzacji wnetrz. Czy w takiej sytuacji to dobry pomysl? Ile ...
    • Stoje przed dylematem wyboru alarmu do domku. Czy mozecie sie podzielic swoimi doswiadczeniami w tym temacie?
    • Witam serdecznie, Poszukuję solidnej firmy z woj. mazowieckiego do wykonania prostego ogrodzenia frontowego - słupki betonowe, wykończone tynkiem plus brama i furtka z drewna. Będę wdzięczna za kontakt do jakiegoś solidnego wykonawcy. Pozdrawiam, Gosia
    • Jestem przed kapitalnym remontem, formalności z pozwoleniami już prawie pozałatwiane, teraz czeka mnie szukanie wykonawcy ale zanim się za to zabiorę chciałbym się dowiedzieć od was jak szukać. Czy lepiej znaleźć firmę która zajmie się "wszystkim" tj. instalacją wodno-kanalizacyjną, gazową, elektryką i wykończeniem czy może do każdej z tych prac szukać osobnych fachowców? Jak wyjdzie taniej? Wiem, że szukanie osobno fachowców do różnych prac to większy wysiłek, ale jeśli da się przez to troc...
    • Witam, mam takie, może głupie, pytanie. Dom buduje mi firma budowlana, która przy kosztorysach wycenia mi zawsze materiały w kwocie brutto (VAT 23%) oraz robociznę (VAT 8%). Jeśli dobrze rozumiem naturę podatku VAT, to za materiały budowlane firma dostanie (w jakiejś części) zwrot z US (różnica między VATem należnym a naliczonym powinna być chyba na korzyść tej firmy?). Czy w takim razie firma nie powinna uwzględniać cen netto materiałów albo przynajmniej tylko taką część VAT, którego nie ...
    • Witam Doradźcie proszę. W zeszłym roku spisałam umowę z Firmą remontową na remont przedpokoju i łazienki. Przed pracami Pan doradzał, obiecywał, pomagał dobierać akcesoria, zaoferował się że wszystko sam poprzywozi i wogole o nic nie bede musiala sie martwić. To niestety mnie zaślepiło. Juz podczas brudnej roboty było kilka drobnych rzeczy które mi się nie podobaly (nie chodzi o samo wyburzanie tylko o to co robotnicy robili w "czystych" jeszcze pomieszczeniach), ale w koncu to remont pomysl...
    • Jak budowaliście Wasze domy? Muszę już wstępnie rezerwować termin rozpoczęcia prac, nie wiem, cz zdecydować się na wynajęcie ekipy i budowanie systemem gospodarskim z kierownikim budowy czy po prostu zlecić całą budowę firmie? Doradźcie, jak to też wygląda kosztowo?
    • Witajcie! Czy budowaliście DOM od A do Z z firmą wykonawczą czy metodą gospodarczą? Co polecacie? Chciałabym z firmą wykonawczą, ale większość znajomych budowała metodą gospodarczą...Jak uważacie? Czy firma wykonawcza to dobry pomysł? Czy dużo, dużo drożej wychodzi niż metodą gospodarczą?
    • Witam Mam taka firme budowlana, ktora sie strasznie ociaga z wykonczeniem mieszkania. Mieli skonczyc prace 3 tygodnie temu a jeszcze duzo im zostalo. Co moge w takiej sytuacji zrobic? Nie wiem, czy nie wkrocze na droge formalna (sąd) - co bede musial i gdzie zalatwic? Czy jest jakis inny, szybszy sposob? Czy moge wynajac inna firme, zeby dokonczyla prace a rachunek przekazac firmie, ktora sie ociaga? Czy jest na to jakas podstawa prawna?
    • czy ktoś mógłby podesłać mi wzó umowy z firmą remontową? Remont mieszkania zaczyna się w przyszłym tygodniu, ze względu na deficyt fachowców ekipy praktycznie nie znam, więc chciałabym się ochronić dobrą umową (mam koszmarne doświadczenia). Z góry bardzo dziękuję. Mój email: magdalena.nielsen@gmail.com
    • Witam, Chciałabym skorzystać z doświadczeń osób, które zbudowały już dom w okolicach Warszawy. Moje pytanie jest następujące: czy lepiej skorzystać z usług profesjonalnej firmy budowlanej, zajmującej się budową domów jednorodzinnych, która świadczy kompleksowe usługi (od pozwolenia na budowę do stanu deweloperskiego, nadzór budowy), czy lepiej wynająć brygadę budowlaną i samemu pilnować. Jakie są plusy i minusy?
    • witam, napiszę tylko, że remont mieszkania miał skończyć się z końcem lutego, do dziś jest w nim burdel. narobili dużo szkód, takich rzeczy, których byśmy się po nich nie spodziewały (sprawa z wyrzuceniem ich jest utrudniona bo to nasi dobrzy znajomi). połowę rzeczy, które oni mieli wykończyć kończył znajomy (w tydzień zrobił to, czego oni nie potrafili w miesiąc). Na lustra ("po znajomości taniej") czekamy od 2 miesięcy. dziś miał być koniec z kuchnią - chociaż tyle. ale co się okazało? z...
    • Jestem w trakcie budowania domu. Planuję założyć centralny odkurzacz. Czy ktoś z Was orientuje się w tym temacie? Jakiej firmy wybrać odkurzacz?
    • Witam, chciał bym otworzyć własną firmę budowlaną, zastanawia mnie to jak w dobry sposób można ogłosić własna firmę nie licząc wizytówek, ulotek i strony internetowej. myślałem nad umieszczeniem banera reklamowego przy jakiejś drodze lecz nie wiem jak się za to zabrać gdzie trzeba się zgłosić i czy trzeba na to mieć pozwolenie oraz ile taka przyjemność będzie mnie kosztowała? jeśli ktoś ma informacje na ten temat proszę o odpowiedź z góry dziękuje i pozdrawiam.
    • Jest tyle partaczy, nierzetelnych firm, "fachowcow", z ktorymi sa tylko same klopoty..... Moze warto by bylo zalozyc taki watek i pokazac te osoby/firmy, z ktorymi nie warto robic zadnych interesow, ktorych nalezy sie wystrzegac... Co Wy na to?? Podajcie nazwe firmy/osobe, oraz miejscowosc w ktorej dziala.... a z pewnoscia wiele osob na tym skorzysta...
    • niedawno zakładałem właśnie Ospela w domu z tej serii i rzeczywiście sprzęt świetnej jakości i łatwo się z nim pracuje. a do tego fajnie wygląda :)
    • Witam.Mam wątpliwości związane z rozliczeniem remontu przez fachowca. Zostałam bowiem obciążona kosztem zakupu wierteł, tarcz,ostrzy, zestawów malarskich, krzyżyków do glazury, żarówek a nawet miary drewnianej. Czy taka jest powszechna praktyka, bo dla mnie są to narzędzia pracy fachowca i wlicza je sobie w koszt prowadzenia działalności. Dodam jeszcze że są to znaczne ilości i koszt rzędu kilkuset złotych. Mam też wątpliwości co do ilości użytych materiałów. Zanim rozpocznę roz...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się