firmy

(407 wyników)
  • Witam, przebywam na urlopie wychowawczym do końca września 2010. Wiem, że pracodawca planuje na dniach ogłosić upadłość firmy. Wiem, że mogę zostać zwolniona, gdyż jest to sytuacja szczególna, w której mama nie jest chroniona w żaden sposób. Mam kilka czysto praktycznych pytań: Czy będzie mi przysługiwało wypowiedzenie? Czy są podstawy prawne do ubiegania się o wynagrodzenie za okres wypowiedzenia? Czy stracę ubezpieczenie zdrowotne - jak rozumiem konieczne będzie zarejestrowanie się j...
  • Proszę o chwilowe nieprzenoszenie tego posta, to forum jest bardzo aktywne, więc może znajdzie się ktoś, kto mi doradz Mam pytane, jak uwzględnić w pit umowę o dzieło z przekazaniem praw autorskich, które było zlecone przez firmę zagraniczną. Dokładnie wygląda to tak, że współpracuję z polskim oddziałem międzynarodowej firmy i dostałam zlecenie (niewielkie) z ich oddziału z innego kraju. Nie mam działalności, pracuję na etacie i dorabiam sobie na umowę o dzieło.
  • finanse.wp.pl/kat,104762,title,Przed-urodzeniem-dziecka-warto-zalozyc-firme,wid,12196992,wiadomosc.html Czy to prawda? Znacie szczegóły?
  • witam, chciałabym sie dowiedziec jesli ktoś wie, czy jeżeli firma ogłasza upadłość a jest winna pensje oraz prowizje za kilka miesięcy to czy mam szanse odzyskac pieniądze ? dziękuje
  • W jakim miescie? Jak długo czekałyście?
  • Dziewczyny, jak dotrzeć do dokumentów firmy, która już nie istnieje? Bratu ZUS przysłał pismo z prośbą o uzupełnienie jakiś dokumentów do emerytury itp. z firmy, w której pracował kilkanaście lat temu. Firmy już nie ma. Co można zrobić? Firma z Warszawy.
  • Witam nazywam sie Magda. Pracuje w firmie państwowej i umowę mam na czas okreslony do końca stycznia. Na to wychodzi że dziecko urodze pod koniec kwietnia. Dodam że płacę PZU zycie co miesiąc. Mam pytanie czy dostanę pieniążki za ubezpieczenie z PZU? Czy firma będzie zmuszona przedłużyć mi umowę bo takie coś "obiło" mi się o uszy? Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedz>
  • Właśnie do mojego brata przyjechal pan, który chciał zabrać przedmiot leasingu. Brat ma auto firmowe, spóznił się 1 m-c z zapłata a oni już chcą je zabrac.Żadnej informacji o poinformowaniu że rozwiązują umowę, no nic. Do tego niby 20 lutego rozwiązali umowe, a 20 także przesłali fakture na marzec.Dowalili mu kare prawie 4 tyś , jakim prawem , jelsi info żadnego nie było.
  • dziewczyny ile potrzeba czasu na zalozenie wlasnej firmy?chodzi mi o to ile trzeba czekac az sie zalatwi wszystkie formalnosci.
  • Jak to rozumieć...kiedyś usłyszałam w radio i nie bardzo zrozumiałam temat dyskusji. Pewna firma - Sp. z o.o. jest mi winna kilkadziesiąt tysięcy zł. Mam nakaz zapłaty z klauzulą wykonalności wydany przez sąd i komornik powinien to wyegzekwować. Firma jednak nie ma już żadnego majątku i egzekwowanie jest bezskuteczne - umorzone. Czy mogę pociągnąć do odpowiedzialności prezesa albo zarząd? Jak to uczynić?
  • Musiałam założyć - taki był wymóg pracodawcy. Jestem na VAT 18%. A teraz powiedzcie mi proszę, co mam robić. Na razie wiem tyle: - prowadzić księgę przychodów i rozchodów - płacić ZUS do 10 - płacić podatek do 20 - płacić VAT do 25 W rodzaj działalności mam wpisane prawie wszystko (usługi). Czy mogę odliczać paliwo, chociaż samochód nie jest na firmę, jeśli tak, to jak (ryczałt?). Powiedzcie mi proszę, co jeszcze mogę odliczać?
  • cześć dziewczyny, mam termin na grudzień i oczywiście chciałabym iść na urlop wychowawczy. Prowadzę własną firmę i o zgrozo! podobno takim kobietom nie przysługuje urlop. To jak ja mam wychowywać dziecko? przecież nie zlikwiduję firmy i 3 pracowników, na 3 lata, żeby potem nie mieć do czego wrócić !!! Czy może macie podobną sytuację i wiecie co robić ?
  • Jestem na urlopie wychowawczym i chciałabym założyć własną firmę. Pracowałabym w domu, więc cały czas opiekowałabym się dzieckiem. Jak to wygląda od strony prawnej? Czy trzeba to zgłaszać do zakładu pracy, w którym się pracuje? Czy ktoś ma jakieś doświadczenie?
  • jestem zatrudniona w firmie i przebywam na urlopie wychowawczym. otrzymuje zasilek z tyt urlopu wychowawczego z mopr. czy jesli zaloze firme bedac na urlopie wychowawczym trace ten zasilek. jesli tak to od kiedy? czy od zalozenia firmy czy jak to wyglada... i jak to jest jesli bede na macierzynskim od wrzesnia i zaloze firme? i poza tym jeszcze jedno pytanie ile zusu bede musiala placic w obu przypadkach? bede wdzieczna za odpowiedzi bo nie mam nerwow na przelaczajace rozmowy pa...
  • Cześć! Była już mowa o kontrolach z ZUS u pracodawcy, u pracownika. Ja sama pracuję w trzech firmach na umowę o pracę i mam własną działalność. W jednej firmie pracodawcą jest mój mąż (mamy intercyzę). Mam zarejestrowaną umowę o pracę, zakres obowiązków, itp., on opłaca wszystkie składki. Jak to jest? Ktoś pisał, że do kontroli w ZUS trzeba przedstawić oświadczenie, że nie jest się spokrewnionym z księgową i właścicielem. Nie można odpłatnie pracować dla męża? Jak pisałam mamy inter...
  • Mam duży problem i prosze o poradę Jestem w ciąży (7 tydzień i lekarz chce dać mi zwolnienie) Od 10 lat pracuje w firmie X na cały etat. Od lipca 2004 pracuję dodatkowo na 1/5 etatu w innej firmie - Y (170 zł. brutto miesięcznie) Od tygodnia wiemy, ze jeden z właścicieli firmy X złożył wniosek o jej upadłość i sąd na 95% ogłosi upadłość (sprawa ma sie odbyć 04.11) Teraz zastanawia mnie moja sytuacja po upadłości firmy X - jesli pójde na zwolnienie przed ogłoszeniem upadłości...
  • moja znajoma chce zaopiekowac się moim dzieckiem, chcę jej płacić za to.Ponieważ teraz opłąty zusowskie itp z załozeniem firmy są małe czy opłaca się znajomej zakładać firmę i opłacać skladki z częsci zarobionych pieniędzy, które jej zapłace.Chodzi o to zeby była ubezpieczona, i liczyły jej sie lata pracy. Czy ktoś coś wie na ten temat?
  • Witam, od 3 miesięcy mam zawieszoną działalność gospodarczą, doczytałam się w waszych postach że muszę nadal płacić Zus, w związku ztym mam pytanie: czy mogę zamknąć działalność jak mam długi w urzędzie skarbowym? pozdrawiam
  • może taki plebiscyt stworzyć?? bo ja mam juz kandydata... wczoraj po macierzynskim i ulropie wypoczynkowym wrocilam do pracy i na dzien dobry dostałam wypowiedzenie warunkow umowy: zmiana stanowiska i duża obnizka pensji... :-/
  • wstyd pisac ale niestety nie z mojej tylko winy ale mam kruka na karku czy ktoras miala doczynienia?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się