-
tak dziś podsumowywałam z rodziną. syn- I gimnazjum, semestr prawie skończony, więc można się pokusić o podsumowanie.
i co? i jest dobrze. wyniki całkiem dobre (ale ja nie wymagam samych szóstek) syna bardzo zadowolony, klasa przyjazna (ale patrzę z perspektywy miasta, gimnazjum wybranego, topowego, wiem), nauczyciele przyjaźni, jest poważniej niz było w sp. są traktowani dorośle, lekcje ciekawe, nareszcie możliwość skupienia się w większym wymiarze na przedmiotach, ktore lubi- klasa profi...
-
Jakie macie doświadczenia z tymi placówkami-czy rzeczywiscie jest sens ich likwidacji i powrotu do dawnego systemu.(Innym pytaniem jest oczywiscie czy byl sens ich wprowadzania)
W ofercie PiS-u będzie podobno znajdowl sie ww.postulat
-
Ciekawy artykuł właściwie list i równie dobra dyskusja pod tekstem
forum.gazeta.pl/forum/w,64,141929276,,Nauczycielka_Gimnazjum_to_pieklo_i_nikt_nie_re_.html?v=2
Generalnie nic dodać nic ująć, owszem wielu nauczycieli to niedouczeni frustraci, ale niestety to wszystko co jest w tym artykule to prawda.
Na forum też mamy takie ematki histeryczki ze świętymi dziećmi, które potem zmieniają nicki i piszą tematy, typu co zrobić bo mojemu dziubdziusiowi grozi relegacja ze szkoły...
Tak...
-
i nie tylko mnie.
Jak sobie rozmawiamy w gronie matek 8-11-latków to wszystkie jesteśmy przerażone mniej lub bardziej bliską perspektywą chodzenia dzieciaków do gimnazjum. Najgłupszy wiek 13-15 i nowa szkoła, nowe środowisko z wizją licytowania się na wyskokową głupotę w tle.:/
Zawsze byłam przeciwna tej wersji reformy oświaty. Edukacyjnie ma toto nikły walor - I klasa to wyrównywanie poziomu, a połowa III to uczenie się testów, a wychowawczo jest kanałem, bo jest kumulacja dzieci w okresi...
-
oczywiście mam na myśli gimanzjum pierwszego wyboru.
rejonowe czy inne?
i dlaczego tak?
jakie przesłanki skłoniły Was i Waszą młodzież do takiej decyzji?
Kto wybrał szkoły- Wy czy młodziez?
bardzo jestem ciekawa jak to u Was funcjonuje.
-
znów święty Pan Prezes o likwidacji gimnazjów.... jest to jedyny etap edukacji, o ktorym wiem niewiele, i nic z wlasnego doswiadczenia. znam tylko z takich projektow mlodzież w wieku gimnazjalnym- mucha nie siada, madre dzieciatka.
czy jest ktos, kto nie narzeka? ktoś kto ocenia dobrze ten etap edukacji? teoretycznie wiem dlaczego może nie funkcjonowac tak, jak trzeba, ale wydaje mi się, że można by go "naprawić" a nie likwidowac (mniejsze klasy, lepszy program, wiecej projektow, lepsi na...
-
Wiem, ze dziś zakończenie roku szkolnego i dwu miesięczna laba, ale mam pytanie.
Jak to jest z tą rejonizacją jeśli chodzi o wybór gimnazjum-czy jeżeli mieszkam na Bielanach to moje dziecko może wybrać dowolną szkołę na Bielanach czy to jest tak, ze jest jakaś jedna szkoła najbliżej miejsca zamieszkania i to właśnie jest ta rejonowa; a reszta szkół pomimo ze z Bielan to już tak naprawdę spoza rejonu?
Może zakręciłam się i niejasno napisałam ale jakby co proszę o odp.
-
wiadomosci.wp.pl/kat,1329,title,Wyniki-ankiety-WPPL-96-proc-Internautow-chce-powrotu-8-letnich-podstawowek,wid,15641347,wiadomosc.html?ticaid=110961
Wolałybyście powrót do 8-letnich podstawówek czy zostanie przy obecnym systemie? Abstrahując od kosztów zmian- lepiej jest teraz czy dawniej?
-
Dziewczyny - czy na etapie wyboru gimnazjum dla dziecka myślicie już przyszłościowo, czy tez posyłacie do tego, które jest po prostu najbliżej domu? Czym się kierujecie z dzieckiem przy wyborze?
-
Od września, po prawie dziesięcioletniej przerwie wracam do pracy do szkoły.
Tym razem do gimnazjum gminnego na wsi.
Mam prośbę do dziewczyn, które uczą w takiej szkole na wsi, jak może być, czy
też jest chamstwo wśród uczniów jak w większych miastach? Tak zabiegałam o tę
pracę, tak mi zależało a teraz jak mam umowę w ręku to płakać mi się chce, bo
nie wiem jak sobie poradzę z uczniami. DYrektor powiedział, ze w razie
kłopotów on służy pomocą,podobno na wsi nie ma takich straszn...
-
posłalbyscie swoje dziecko do gimnazjum w innym miescie ?
dzieciak uczy sie bardzo dobrze , gimnazjum akademickie w Toruniu (
40 km od domu )
na poczatku to był pomysł rodziców , potem chłopak podchwycił
entuzjazm i bardzo chce , a mama siedzi i płacze z rozpaczy ze jej
syn wyjedzie
dziecko jak juz pisalam uczące sie świetnie, natomiast z samoobsługa
na bakier ( dzięki mamusi )
-
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13261618.html Co o tym sądzicie ? Czy to faktycznie Bartuś jest najbardziej pokrzywdzony ?
-
czy wybierając gimnazjum dla syna należy się kierować tym której drużyny kibice się tam uczą? czy w gimnazjum w którym uczą się kibice dwóch zwaśnionych drużyn jest bezpiecznie?
-
Pisze uczeń do redakcji młodziezowego czasopisma :W tym roku mamy nową nauczycielkę. Jest bardzo wykształcona, ukończyła dwa wydziały, jest doktorem filozofii. Gdy przyszła po raz pierwszy do klasy, zrobiono prawdziwy bałagan. Pozamieniano nazwiska, zamiast jednego wstawał drugi. (...) Gdy przyszła, była bardzo dobra i spokojna - teraz jest nerwowa i az skacze za biurkiem. (...) Z pierwszej klasóki dostaliśmy wszyscy jedynki. Uczniowie witają nauczycielke okrzykami, tak samo zegnają. Gdy ucz...
-
wiecie co tak sobie myślę że te gimnazja to chyba chory pomysł naszej oświaty.
Młodzież rozpoczyna w nich naukę mając po 12-13 lat i już czuje się dorosła.
Odrabiełam kiedyś staż w jednej z takich placówek, w malutkiej mieścince i
niechcący podsłuchałam rozmowę pierszoklasistek
- No wiesz on powiedział że jestem łatwa?
- Jak to? -zdziwiła się druga - spałaś znim?
- Nie, ale chciałam, tylko on powiedział że już musi iść.
Byłam w totalnym szoku, przecież to jeszcze dzieci. nie wiem wyda...
-
Chętnie pogadam o naszych problemach na gg...a jest ich troche...
-
Czy znacie kogoś, kto miał podobną sytuację-powrót do Polski z dzieckiem absolutnie anglojęzycznym (nie potrafi czytać po polsku, mówi, owszem, ale gorzej niż w wieku 7 lat)? Dziecko ma we wrześniu rozpocząć naukę w gimnazjum-zastanawiam się, czy praktycznie jest to do wykonania, czy to będzie rok stracony-bo trzeba będzie skupić się przede wszystkim na nauce języka polskiego. Możecie pomóc?
-
Witajcie,
mój syn rozpoczął w tym roku naukę w gimnazjum. Do szkoły jeździ
nowym rowerem. Dzisiaj dwaj koledzy z jego klasy postanowili
się "zabawić": poprzekręcali przerzutki, próbowali zdjąć koło itp. W
rezultacie syn nie był w stanie nawet dojechać na rowerze do domu.
Mąż zawiózł rower do naprawy: coś tam podokręcali, skończyło się na
10 zł, ale przy nastepnej takiej sytuacji trzeba będzie już wymienić
hak mocujący (40 zł). Mam ochotę całą sprawę zgłosić pedagogowi
szkolnemu...
-
Byłam wczoraj na zebraniu w szkole córki. Mają od 2 dni rekolekcje od 8 do 9 w czasie, gdy mieliby lekcje. Dziś się kończą. Wychowawca mówi, że w kościele stawiły się 2 osoby z klasy! Czy to ma sens?
W liceum, gdzie obecnie mieści się szkoła, w której pracuję, ochrona zatrzymuje osoby, które chcą wyjść, gdy jeszcze mają mieć religię. To jakieś chore.
Czy takie osoby będą w przyszłości chodziły do kościoła?
Pytam, bo sama zaganiam dzieci z szóstej klasy na religię, którą spędzają w toalecie...
-
Nasi sąsiedzi mają 18-letniego syna, który lubi czasem pograć z moim 9latkiem na Playstation. W zeszłym roku zaczął chodzić z 15-letnią córką innych sąsiadów. Parę miesięcy temu mój syn powiedział, ze ta dziewczyna gdy byli u tego 18-letniego kolegi dwa razy uderzyła go w twarz. Powiedziałam synowi, ze nie ma tam więcej chodzić. Ostatnio zaczął znowu chodzić do tego kolegi na tamtego prośbę. I wczoraj po kąpieli zobaczyłam na piersi u niego czerwono-siny spory ślad. Okazało się, że ta dziewcz...