Forum Nauka i edukacja Nauczyciele
ZMIEŃ
      gimnazja

gimnazja

(31 wyników)
    • Jak wam się pracuje w gimnazjum? Ja czasami mam naprawde już dość,zamiast skupić się na nauczaniu i osiaganiu wyników to człowiek musi ciagle rozwiązywać problemy wychowawcze. Myślałam, że coś się w końcu zacznie dziać, ale p. Giertych dużo szumu narobił i nic,aż do ... następnej tragedii.
    • Powiedzcie jakie macie doswiadczenia w pracy z uczniami z podstawówki, gimnazjum, a jakie z liceum.... ja pracuje w podstawówce ale zastanawiam sie czy nie zmienic jej na gimnazjum lub liceum? poradzcienie
    • Mówiąc kolokwialnie...i nam się dobierają do czterech liter. Nam czyli nauczycielom języków obcych. Dziś się dowiedziałam na radzie, że kto wie może już w następnym roku będzie taki właśnie egzaminek. Szczerze mówiąc czuję większy lęk niż oglądając Twin Peaks w wieku lat dwunastu...Brrrr!
    • Witam Niezbyt wiem gdzie umieścić to pytanie więc dam je na ogólną stronę:) W tym roku zaczynam staż na nauczyciela dyplomowanego - chciałabym w ramach stażu zrobić kurs na egzaminatora. Pytanie czy mogę - uczę języka angielskiego w gimnazjum - byłabym więc egzaminatorem tylko na maturze. Na stronie MEN jest napisane, że: "Egzaminatorem może zostać osoba, która spełnia następujące wymagania: 1. posiada kwalifikacje wymagane do zajmowania stanowiska nauczyciela w szkole, z...
    • ...kończą rok szkolny tak samo jak pozostałe roczniki, czy wcześniej? Jeśli wcześniej, to o ile wcześniej? Jaki czas przed końcem roku jest egzamin gimnazjalny?
    • Chciałabym poznać wasze opinie na temat nauczania tego języka w gimn. Ja uczę już albo dopiero 4 rok, korzystam z podrecznika Bravo 1 i Bravo 2, tyle udaje mi się przerobić 2 razy w tygodniu po 45 minut od poziomu podstawowego. Grupy są małe 6 os. Pod koniec 3 klasy moi uczniowie umieją się dogadać bez problemu, są na poziomie A2 - jescze nikt z nich nie zdawał egzamin,ów DELF, bo nie chcą:(. Znają czasy p.recent, p.compose, imparfait, conditionnel present, f.proche, f.simple, ...
    • Witam, Pisze bo jestem załamana. Juz nie wiem co robic. w klasie IIIej gimnazjalnj mam bardzo agresywnego ucznia. Wyzywa nauczycieli: dziś przez 4 godziny wysluchiwalam, ze mogę mu zrobic dobrze i takie tam- w dużym skrócie "Ty piz.., Ty kur..., Wypier..., Wstawaj! Siadaj!" . Nie wdaje sie w szczegóły. Grozi nauczycielom, ze uderzy "z bańki". Sprawa generalnie jest na policji i czeka na postepowanie sadowe. Ale miedzy czasie on chodzi do szkoly. dodam, ze chlopak ma prawie 1...
    • Hej! nieoczekiwanie zaczynam jako nauczyciel WOS w gimnazjum, mam uczyc pierwszą klasę. jaki program i podręcznik są najlepsze?? podzielcie się doświadczeniami. teraz mam korzystać z Żaka /wyd. Zofii Dobkowskiej/, taki program jest wpisany w szkolnym zestawie programów i musze z tego korzystać /chociaz nie mam pojęcia czy jest OK ani, czy mi szkola da podręcznik, czy mam sobie to sam kupic/ poradźcie mi, co wybrac od nastepnego wrzesnia oraz gdzie mozna znalezc sam program nauczania...
    • Dzisiaj w szkole w której pracuję od września były Mikołajki. Przychodził Mikołaj i rozdawał prezenty, które wcześniej uczniowie kupili sobie nawzajem. Wydawałoby się, że powinno być miło i sympatycznie. Jednak uczniowie przyjęli postawę, że skoro dziś Mikołajki, tzn że mają święto i nauczyciel jest dziwny jesli chce przeprowadzic lekcję. Dzisiejszy dzień to był koszmar. W każdej klasie walka o lekcję, bezczelnością i chamstwem popisywały się nawet dośc spokojne osoby. Jak pani mo...
    • Na 250 osób (około) zostało 3. 7 pisze poprawki, zakładam, że zdadzą. U nas to swoisty rekord! Zawsze zostawała 1 osoba, 2-3 pisały poprawki. I tak realnie powinno zostać co najmniej 10!!! Kolejny ewenement: trzecioklasista ma poprawkę. Oj dostanie się dyrkowi od kuratorium!
    • Dziękuję za przyjęcie mnie do swego grona. Jestem nauczycielem stażystą. Od 1 września rozpoczynam swoją wymarzoną karierę zawodową w szkole. Będę uczyć języka rosyjskiego. Mam mnóstwo pytań. Ale to z czasem.... Najpierw mi powiedzcie, Kochani, jak to jest z podręcznikami? Z PWNem się skontaktowałam, dostanę komplet. Natomiast WSiP mi nic nie odpisuje. Wysłałam dwa maile i cisza :/ Potrzebuję w sumie 3 różnych kompletów (obejmę LO i gimnazjum), to dla mnie ogromny wydatek. Zybert kiedy...
    • Premier Tusk wyraznie zaznaczyl dzis w expoze: ze nauczyciele zaczna wreszcie godnie zarabiac. Jak myslicie, co to oznacza? Ze dadza nam 5 % podwyzki?? :)
    • forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=50920656&v=2&s=0 Ze wszystkich szuj, najgorsze są szuje niekompetentne Kiedy wreszcie w polskiej szkole coś się zmieni na lepsze? Co roku gorsze roczniki, co roku mniejsza wiedza, co roku większe chamstwo... Do czego to doprowadzi? ja juz odeszłam ze szkoły, bo mialam dość. A uczyć przecież lubię. Ale moje dziecko czeka jeszcze przygoda z edukacją. Niestety.
    • Kochani! Czy zapoznaliście się już z nową podstawą programową? Bo ja jestem w szoku. Mój przedmiot (historia) w gimnazjum kończy się na I wojnie światowej!!! Wniosek jest taki, że te osoby, które zakończą edukację na gimnazjum nigdy nawet nie usłyszą w szkole o II wojnie światowej, Solidarności itp itd. Drugi mój przedmiot, wiedza o społeczeństwie ma zostać podobno okrojony do dwóch (z dotychczasowych trzech) godzin w tygodniu.Szkoda gadać. Hall z kolesiami się po prostu rozszaleli. A W...
    • Zastanawiam się nad pracą w szkole, choć wszyscy mi to odradzają. Uczę już kilka lat prywatnie ale to pewnie nie to samo. Czy naprawdę wg was praca nauczyciela to jest orka?
    • ciekawi mnie wasza opinia na temat przekonań autorki jednej z książek dla nauczycieli "Nauczyciel zachowuje się jak ekspert od określonego obszaru wiedzy i jest to prawdopodobnie największe nieporozumienie! Ponieważ nauczyciel nie może być ekspertem od wiedzy przedmiotowej. Takimi ekspertami sa naukowcy i profesjonalni badacze." i jeszcze jedna myśl: "Może to się wydać prowokujace, ale każdy nauczyciel może uczyć wszytskich przedmiotow w szkole podstawowej i średniej (z wył...
    • Mam dylemat - do jutra muszę zdecydować, czy chcę pracować w gimnazjum, czy w podstawówce. Do tej pory pracowałam tylko miesiąc w gimnazjum (nie licząc praktyk) i zachowanie gimnazjalistów ogólnie nie bardzo mi odpowiada, ale poza tym było bardzo fajnie. Z podstawówki nie mam doświadczeń i nie wiem co wybrać...
    • To takie pytanie trochę z kategorii "która sukienka jest najładniejsza" - wiadomo, że każdy lubi co innego. Chciałabym jednak zorientować się, w jakim typie szkoły pracowało się Wam najlepiej (chodzi mi przede wszystkim o nauczycieli języków obcych, bo to jest mi bliskie:))? Ja jak na razie pracuję tylko w gimnazjum i już sama nie wiem, czy mi się podoba. Ostatnio dochodzę jednak do wniosku, że denerwuje mnie fakt pracy w dużym zespole szkół (gimnazjum, LO, liceum profilowane, szk...
    • W związku z wiosną i innymi okolicznościami przyrody:) rozmyślam nad zmianą pracy. Być może w ogóle nad zmianą zawodu, ale to duuuuże marzenie i nie wiem, czy do zrealizowania. Myślę jednak o zmianie szkoły. Obecnie pracuję w zespole szkół, gimnazjum i liceum. W liceum mam liczbę godzin w granicach błędu statystycznego, natomiast reszta+ wychowawstwo w gimnazjum. Gimnazjum nie jest najgorsze, jakichś dantejskich scen raczej tam nie odnotowujemy. Liceum jest kiepskawe i z roku na r...
    • Witam cieplutko:) Niedługo zaczynam praktyke w gimnazjum.. Wczoraj odwiedziłam szkołe, nauczycielka otworzyła drzwi i pokazała mi jedna z klas... Pierwsza gimnazjum... Az mi się kolana zatrzęsły na widok tej młodzieży, ich spojrzeń i głupkowatych uśmiechów... Do szkoły podstawowej chodziłam jak na skrzydłach a teraz zwyczajnie się boje.. Poradzcie mi prosze, jak zaczac pierwszy dzien z klasami gimnazjum aby nie zjedli mnie zywcem..? Jak na dzień dobry się zachować-z uśmiechem cz...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się