Forum Kultura Książki Książki
ZMIEŃ
      grecja

grecja

(7 wyników)
    • witam szukam książek o Grecji, chciałabym aby akcja toczyła się na tamtych terenach. Aby przybliżyła mi ten kraj, zwyczaje oraz kulturę itp. Pozdrawiam Lanza
    • Znacie taka? Oprocz 'Maga' Fowlesa? Uwielbiam czytac na wakacjach ksiazki, ktore rozgrywaja sie tam, gdzie akurat jestem... W Rzymie 'Afrodyzjak', w Paryzu kryminaly o Maigrecie itp. Jade za 2 tygodnie na urlop do Grecji, 'Maga' juz tam czytalam, i rozgladam sie za czyms fajnym... 'wspolczesne' nie oznacza oczywiscie 2007 r., tylko to, ze nie chcialabym ksiazki o starozytnosci. Bede wdzieczna za podpowiedzi!!!
    • Witam powróciłam właśnie z wakacji spędzonych w Grecji i z chęcią poczytałabym o tym kraju trochę więcej - ale nie przewodników a książek autorów greckich o Grecji bądź zwyczajnej beletrystyki ale z akcją toczącą się w Grecji. Będę wdzięczna za wszelkie typy - oczywiście zaczynam od Greka Zorby! :)
    • Czy ktoś z was zna może takie książki (nie muszą być o wysokich walorach artystycznych), gdzie akcja toczy się w Grecji? Jestem bardzo związana z tym krajem i kiedy mam czas lubię poczytać o miejscach, w których byłam (choćby dla samych nazw), a frajdę mi sprawia czytanie nawet samych imion bohaterów. W ostatnim czasie ukazały się dwie pozycje Mairy Papathanasopoulou, a poza tym jakoś nic nie mogę znaleźć (oczywiście nie chodzi mi tu o przewodniki, ani też o np. dostępnego Kazat...
    • dla wielu proste i banalne pewnie, mnie męczy od kilku ładnych tygodni..:) niepaiętam autora, nie pamiętam tytułu, ksiązka chyba w miarę nowa, częściowo dzieje się gdzieś w Grecji albo na jednej z jej wysp, częściowo w Anglii. Jakaś dziewczyna zakochuje się w facecie, który poczatkowo jej nie dostrzega, ponieważ ma żone pochowaną na cmentarzu na wzgórzu,którą kochał,co ona odkrywa. Generalnie barwnie, bardzo słonecznie i kolorowo w tej powieści. Dziewczyna mieszka w jakimś mały...
    • innych regionów geograficznych nie ma:( mam już dosyć tego natłoku książek:(
    • Czesc, Wakacje planuję spędzić w Grecji (Ateny, Peloponez). Okazuje się, że właściwie nie znam kultury grackiej (oczywiście oprócz starożytnej) Lubię przed wyjazdem przeczytac książki autorów pochodzących z danego kraju, miasta lub książki, których akcja rozgrywa się w danym mieście. Pomóżcie mi i podajcie kilku autorów, tytułów, które spełniają te kryteria Pozdrawiam pepe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się