grunty

(214 wyniki)
  • kupiłam nasiona cynii i chcę je wysiać wprost do gruntu, kiedy najlepiej to zrobić, korci mnie żeby jak najszybciej, ale noce takie zimne, pomóżcie, bo się dopiero uczę!
  • kiedyś dałam rodzicom krzaczek oregano, wsadzili do gruntu i pięknie się rozrosło czy można tak zrobić z bazylią i innymi ziółkami kupionymi w tesco na dziale warzywniczym?:)
  • Przechowałam pacioreczniki w zimnym pomieszczeniu (korzenie, czy kłącza, nie znam się na tym), nie wykazują żądnych oznak życia. Z poprzednich lat pamiętam, że długo po posadzeniu do gruntu czekałam na pierwsze oznaki wegetacji, zawsze trwało to tak długo, że się martwiłam, że nic z nich nie będzie (prawdopodobnie mocno się przesuszają przez okres przechowywania). Zastanawiam się jak to zrobić, żeby wyszły z ziemi niedługo po Zimnej Zośce. Ktoś ma pomysł kiedy je posadzić do gru...
  • czy mogę juz wysiac do gruntu takie rosliny jak kobea czy wilec pnący? chcę nimi troche przysłonic płot więc zalezy mi by jak najszybciej wzrastały :)
  • Witam Mam kilka bluszczowych gałązek, stoją w domu w wodzie i ciagle wypuszczają młode listki .Czy w związku z tym moge je przenieść teraz do ogrodu?Czy to jest dobry moment na wsadzanie do gruntu?
  • Witam jakis czas temu kupilismy zadrzewiona działke budowlaną i niebawem chcemy zacząć nasza mała inwestycję. Na działce rosnie sporo brzóz, które chcemy zostawić i tu mam pytanie. zamierzamy podnieśc nasz teren tak aby nie znajdował sie poniżej poziomu drogi ale nawet ciut wyżej. Powiedziano nam, że takie podniesienie terenu wpłynie negatywnie na brzozy - tzn istnieje duze prawdopodoboieństwo, ze uschną. Nie wiem gdzie moge zweryfikowac te informacje. czy możecie mi pomóc? z gó...
  • Po długich polowaniach kupiłam wreszcie niewielkie sosny - są przesadzone z gruntu w pojemnik, podobno w środku jest jakaś siatka z juty, którą mam zostawić, tylko porozcinać na korzenie. Naprawdę tak się robi? Co jeszcze powinnam wiedzieć, żeby je dobrze posadzić i zwiększyć szanse na powodzenie całej operacji? Boję się, że się nie przyjmą, nie jest za wcześnie na sadzenie iglaków z gruntu?
  • kiedy wkładac Dature do gruntu?dziekuje za odpowiedz
  • No właśnie kiedy? Mam ładniutki dość spory okaz - zeszłego lata aż do późnej jesieni był sobie w gruncie i wspaniale rósł, potem chcąc nie chąc załadowałam go do donicy i przeniosłam do domu. Widzę jak się biedaczek męczy. Chciałby już do ogrodu ale nie wiem czy delikatne przymrozki nie zaszkodzą mu. Co o tym sądzicie?
  • Jak w temacie. Bo ja właśnie posadziłam. W doniczce nie chce rosnąć. Już dwa mi się zmarnowały. Czy posadzony w gruncie wymaga okrycia na zimę?
  • Gdzie w Warszawie (lub na trasie Warszawa-Nidzica, lub na trasie Warszawa- Zagrze-Pułtusk-Myszyniec-Mrągowo) mogę kupić sadzonki derenia białego sibirica z gruntu? Właśnie dzwoniłam do paru szanujących się centrów ogrodniczych w stolycy i nie będą mieli. Owszem, mogę kupić sadzonki w pojemnikach po 8,50 za sztukę:( Koło Lublina bedą dostępne z gruntu tej samej wielkości po 1 zł, tyklo mi tam całkiem nie po drodze a wysłać nie chcą:( Jako, że będę ich potrzebować powyżej 70 sztuk, ...
  • Mam w doniczkach posiane niskie słoneczniki (3cm wys) ,groszek pnący (ok 15/20 cm wysokości) , nasturcje(20 cm wys) ,wilec niebieski (ok 10 cm wys) wysiałam ok 3 tygodnie temu ale szybko mi to wszystko wyrosło. już po 2-3 dniach kiełkowało a teraz mam ogród w domu.Boję się zeby nasturcje i groszek nie zdziczały,są wysokie ale marniutkie,jakieś chude.sloneczniki trzymaja sie jeszcze nie zle.kiedy moge to wysadzic do gruntu?mam zamiar jutro ale nie wiem czy nie za wczesnie.to moje pierwsz...
  • Technicznej pytanie mam natury. Chciałbym przesadzić do gruntu Opuntia phaeacantha, chciałbym też, żeby się tam dobrze czuła, a zwłaszcza żeby jej korzenie nie były narażone na zbyt dużą ilość wody wskutek częstych u nas deszczów. Kombinuję wykonanie z kamieni czegoś w rodzaju kieszeni w skarpie, wypełnionej jakąś przepuszczalną mieszanką ziemi do kaktusów z piaskiem (ponoć dla opuncji lekko zasadowa? jakaś domieszka gryzu wapiennego?), z dobrym drenażem na dnie oraz z niezbyt dużym o...
  • Witam, W naszym ogrodzie 3-letnim ogrodzie "wypadły" nam 3 drzewka - swierki. Przyczyna najprawdopodobniej jest zbyt wilgotny dla nich grunt. Chccialabym zastapic je inymi iglakami, odpowioednimi do tego gruntu i wzglednie łatwymi w uprawie. Kazde z drzew bedzie mialo do dyspozycji powierzchnie nawet do 4 m2, dobrze jesli rosłyby wysokie. Bede bardzo wdzieczna za podpowiedzi.
  • cześć, chcę kupić kilka świerków serbskich wysokich 2,5 metrowych z gruntu (nie w donicach). czy jest szansa, ze się przyjmą u mnie? Istnieje niebezpieczeństwo, że są tak ukorzenione, że przy wykopywaniu przetną im korzenie i po posadzeniu u mnie uschną? ma ktoś doświadczenie w kupowaniu takich większych drzewek z gruntu?
  • Chce kupić takiego małego świerczka i moje pytanie kiedy najlepiej wsadzić go do gruntu, czy teraz czy może zaczekać do jesieni???
  • Sława! jakie rosliny z cieplego klimatu udalo sie Wam lub Waszym znajomym hodowac w gruncie? mam oczywiscie na mysli rosliny wieloletnie, szczegolnie drzewiaste, bo sianie tropikalnych aksamitek czy kann jest dosc banalne. Moze ktos ma wieloletnia sekwoje wieczniezielona, moze oliwke, moze pinie, moze araukarie, albo jakies cytrusy albo granaty, figi? Pozdrawiam i zapraszam na: Forum Słowiańskie
  • Moim oczkiem w głowie jest uprawa roślin egzotycznych w naszych warunkach klimatycznych.Rośliny te nie zawsze wytrzymują nasze mrozy. Do założenia tego wątku skłoniła mnie ciekawa informacja z innego wątku- monitorowanie temperatury o dobrym wpływie podlewania ciepłą wodą i okrywaniu systemu korzeniowego ciepłolubnych roślin. Czy macie jakieś sposoby,patenty na dobre przezimowanie roślin w gruncie w stylu specjalnego okrywania,osłaniania lub stosowania specjalnych nawozów itp.Wszys...
  • Planowałam jutro, ale temperatura gwałtownie spadła do 10C i teraz się waham. Powiedzcie mi proszę kiedy najlepiej to zrobić?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się