Forum Dom Wspólnoty mieszkaniowe
ZMIEŃ
      grunty

grunty

(102 wyniki)
    • W przypadku, w którym wynikiem przeprowadzonych inwestycji termomodernizacji jest trwałe zajęcie gruntu Miasta, stawka rocznego czynszu ustalana jest jako: - 1% iloczynu powierzchni zajętej w wyniku tej inwestycji i aktualnej średniej ceny 1m 2 gruntu ustalonej przez Prezydenta dla tej części Miasta, dla celów mieszkaniowych, - 3% iloczynu powierzchni zajętej w wyniku tej inwestycji i aktualnej średniej ceny 1m 2 gruntu ustalonej przez Prezydenta d...
    • Czy Wspólnota Mieszkaniowa licząca ok 25 mieszkań może sprzedać część własnego gruntu developerowi, a pieniędzmi ze sprzedaży podzielić się między sobą? Czy otrzymane pieniądze musi przeznaczyć na cele Wspólnoty Mieszkaniowej?
    • Czy ktoś wie, jak być powinno? We Wrocławiu była taka akcja urzędu, chyba ze dwa lata temu, nakładająca na wspólnoty obowiązek płacenia za grunt, na którym stoi kubeł na śmieci. Niektórzy zarządcy pobierają na to zaliczki, a niektórzy nie - jak więc ma być?
    • Witajcie, wykupiłam mieszkanie w budynku 5 rodzinnym z Urzędu Miasta, w którym mam największy udział 34%. Do nieruchomości przynależy grunt 1800 m2, oddane w wieczyste użytkowanie przez Urząd Miasta. Jednak do chwioli obecnej nie ma podziału geodezyjnego, co stwarza problem użytkowania. W jaki sposób wydzielić grunt, za który opłacam, tak, aby był tylko do moejej dyspozycji, i co miałoby odzwierciedlenie również w KW. Jak to w życiu bywa lokator o udziale 12% nie wyraża zgody,...
    • Witam W maju 2004r wybudowaliśmy we trójkę ciąg trzech garaży blaszanych na terenie należącym do Spółdzielni Mieszkaniowej. Budowa odbywała się za zgodą i pod nadzorem Spółdzielni. Całkowity koszt budowy i przygotowania dokumentacji ponieśliśmy w całości sami. koszty które ponieśliśmy to: - mapa ewidencyjna oraz wypis z ewidencji gruntów - wniosek o wydanie decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania - decyzja nr 179 ustalająca warunki zabudowy i zagospodarowania - uzgodnieni...
    • Czy ktoś wykupił grunty przydomowe jako częśc wspólną? Jak to wygląda w praktyce? wilga52
    • mam na wlasnosc duzy teren przy bloku czy musze miec zgode wspolnot do zagospodarowania tego terenu . Czy wsopolnota moze dysponowac tym terenem bez mojej zgody . Mam akt notarialny jako wlasnosc .dziekuje za odp
    • Było głośno jakiś czas temu o wykupie gruntu jeżeli chodzi o wspólnoty i spółdzielnie z 90% bonifikatą ,jestem ciekaw ilu z was jest już dawno po wykupie ,lub nadal zwlekacie ,nie daję za to głowy ale słyszałem ,że wykup gruntu może być przymusowy.Wasz Centusiaczek ,długo milczałem bo padł mi komputer.Pozdrowienia i dobrej nocy.
    • Mieszkam na osiedlu, na którym znajdują się 4 osobne Wspólnoty Mieszkaniowe. Do 1989 roku były to budynki zakładowe. Następnie zakład przekazał odpłatnie mieszkania lokatorom wraz z przylegającym do budynku i nie tylko gruntem. Obecnie stanowi to dla nas niemały kłopot, ponieważ droga osiedlowa jest nieremontowana, musimy dbać o trawniki, które znajdują się na osiedlu. W związku z tym chcielibyśmy przekazać nieodpłatnie te wg nas niepotrzebne grunty gminie. Czy ktoś już to przerabiał? W...
    • Witam, Chcę kupic mieszkanie. Mam napisany udział w gruncie w Księdze Wieczytsej, jak i w akcie notarialnym sprzedającego. Prawnik powiedział żebym porównała stan udziału w gruncie jeszcze z wypisem z ewidencji gruntów. Sprzedający jednak dał mi wypis ogólny dla całego osiedla z ewidencji gruntów a nie swojego lokalu gdyż nie złożył wniosku o imienne przydzielenie gruntu w ewidencji gruntów. Czy to jest problem? Czy wystarczy mi, że mam udział (ta sama liczba) zapisany zarówno w akci...
    • Duża wspólnota- 13 lokali. Lokale sprzedawane z protokółem korzystania z działki co jest zaznaczone w akcie notarialnym. Posiadam 43% udziałów, mój ojciec 23%.Jak z tego wynika pozostali lokatorzy posiadają 34%udziałów.Działka 821m2 budynek 621m2 p.u. 822m2 p.c. Korzystam na podstawie w/w protokółu z ok.460 m2 działki. Na tych 460 metrach zamierzam postawić jeszcze jeden budynek z mieszkaniami dla dzieci w związku z czym zwróciłam się z pismem do wspólnoty z zapytaniem co Oni na to. Otr...
    • proszę o pomoc - mieszkam we wspolnocie (duzej)do ktorej należy równiez spora działka jest możliwość postawienia garażu i teraz mam pytanie czy do postawienia garażu na wspólnym gruncie jest potrzebna zgoda wszystkich właścicieli, czy tylko większości?
    • Mieszkam we wspolnocie - ogrodzonej. Wszyscy obecnie płacimy na fundusz remontowy wg pewnego przelicznika (udział w gruncie za mieszkanie i garaż podziemny x pewna kwota). Mamy jeszcze miejsca postojowe na terenie wspólnoty - ogólnie dostępne dla mieszkańców i bezpłatne. Jeden garaż podziemny w ramach f. remontowego jest liczony jak prawie 25m2 mieszkania - tak więc każdy kto posiada taki garaż płaci za niego na fundusz remontowy jakby miał mieszkanie większe o te 25m2. Ponieważ n...
    • Wspólnota chciałaby wydzierżawić (na czas określony) od gminy teren na poprawę zagospodarowania nieruchomości przyległej (czyli Wspólnoty), urządzić tam parking, plac zabaw, etc. Rozumiem, że musiałaby byc Uchwała o dzierżawie i pełnomocnictwo dla Zarządu do sfinalizowania sprawy. Pytanie moje jest takie: Czy za dzierżawę opłaty musiałyby być wnoszone stosownie do udziałów? Czy można przyjąć inny sposób naliczeń, np. taka sama stawka od mieszkania? (bo przecież dzierżawiony teren nie je...
    • Witam! Moja wspólnota to wspólnota mała ( 4lokale 2 włascicieli + gmina jako własciciel pozostałych dwóch lokali). Nieruchomość składa się z budynku oraz sporego "podwórka" (w wieczystej dzierżawie w cześciach ułamkowych grunt pod budynkiem oraz teren wokół). teren jest ogrodzony , jest rowniez brama. Na terenie posesji parkują samochody własciciele lokali oraz najemcy. jednak od ok miesiaca parkuje rowniez swoj pojazd człowiek nie bedacy ani najemcą ani włascicielem . Traktuje...
    • PROJEKT ZMIAN W PRAWIE SPÓŁDZIELCZYM Do Sejmu trafił projekt ustawy, która ma ułatwić życie tysiącom spółdzielców i dać im większe prawa. Władze spółdzielni będą pod większym nadzorem. Projekt zakłada m.in. zmianę spółdzielczego prawa własności na wyodrębnione prawo własności. Z nowelizacji cieszy się Marek Konieczny z Kłodzka. - W końcu właściciele mieszkań sami decydować będą o tym, w jaki sposób chcą zarządzać swoją własności - zaznacza. Zadowolony jest też Krzysztof Bączkiewicz...
    • Witam, Mam takie szybkie pytanie. Jestem właścicielem mieszkania w bloku. W zapisie notarialnym jest napisane, że jestem właścicielem mieszkania+ gruntu pod nim. Blisko miesiąc temu pojawił się problem, ponieważ na zebraniu wspólnoty mieszkaniowej zaproponowano wymianę ogrodzenia działek od strony balkonów. Właścicielami tych działek są lokatorzy, którzy te działki pielęgnują i którzy jak sami twierdzą mają do nich prawo. Czasami jest tak, że nawet wejście po klamerki, które spadły k...
    • teren naszej wspolnoty mieszkaniowej graniczy ze szkołą podst. Na granicy istnieje stare ogrodzenie (ktore powstalo nie wiadomo kiedy- prawdopodobnie po zakonczeniu II wojny swiatowej), ktore zaczyna sie rozsypywac. szkoła domaga sie partycypacji w kosztach stawiania nowego ogrodzenia? czy ma do tego prawo?
    • kupić od gminy działkę? Jako WM,czyli głosowanie większością głosów, upoważnienie notarialne dla zarządu i zakup, czy poszczególni członkowie kupują udziałami i wtedy 100% musi podpisać akt lub dać upoważnienie notarialne?
    • Należę do wspólnoty mieszkaniowej. Kilka lokali na parterze wygrodziło sobie ogródki z terenu wspólnego. Nic za to nie zapłacili, nie mają odrębnego prawa do tego terenu, ani nie ponoszą żadnych miesięcznych opłat z tego tytułu. Proszę o radę: Czy mam prawo żądać dostępu do tego terenu dla siebie, czy mam prawo nakazać rozbiórki ogrodzeń, w jakiej formie przedstawić swoje żądania?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się