Forum Kultura Książki Książki
ZMIEŃ
      gwar

gwar

(3 wyniki)
    • Witam Szukam współczesnych autorów używających w swych utworach (odpadają zbiory berów , wiców itp) gwary śląskiej. Interesują mnie przede wszystkim twórcy ze Śląska Opolskiego (na razie mam tylko Myszyńską) i Cieszyńskiego (tu z kolei tylko na Ruckiego trafiłam), z Górnego jakoś łatwiej znaleźć- lepiej się promują? Dotychczas czytałam Kuczoka, Szołtysika, Dzierżawę, Buglę, Lelonek, Szymutkę, Pacioka. Kłopot w tym, że interesują mnie utwory powstałe po roku 89. więc odpada Cholonek Ja...
    • Mój temat maturalny: "Wykaz obecność gwary warszawskiej w literaturze i omów jej funkcje na wybranych przykładach literackich" Moglibyści polecić mi jakies ksiazki?Dziękuje z góry Czytałam juz m.in. Grzesiuka, Hłasko, Tyrmanda, Wiecha
    • Witam! Szukam książek, które zajmują sie głównie lub przynajmniej w jakimś stopniu tematyką wulgaryzmów. Chodzi mi np. o genezę wulgaryzmów, początki wulgaryzmów, wulgaryzmy na świecie, różne rodzaje wulgaryzmów. Ewentualnie interesowałaby mnie też literatura o eufemizmach, gdyż jak wiadomo niektóre eufemizmy tłumaczone z języka obcego na polski są sztucznie upiększane (łagodzone). Czy możecie polecić mi jakąś literaturę skupiającą uwagę na tym co powyżej napisałem. Jeżeli znacie jak...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się