gwar

(8 wyników)
  • Niektorzy, zwlaszcza mieszkancy wsi, mowia troche inaczej... Glownie chodzi o akcent, intonacje. Czy jak taka osoba przeprowadzi sie np. do miasta gdzie sie mowi "normalnie" to ona nauczy sie mowic "normalnie" ? Zauwazylem tez, ze w tej "gwarze" czesto "ę', czyli "e" z kreska, przechodzi w "y" z kreska. Np "często" w "czy_sto" (nie wiem czy wymyslilem dobry przyklad). Jak to sie zapisuje ? :)
  • Czy różnorodność dawnych plemion dotrwała do dziś (albo przynajmniej do czasów rejestracji)? Czy po gwarach, może po nazwiskach mieszkańców, widać plemienną przynależność ziem, przodków? Łużyczanie i Milczanie są przodkami odpowiednio Dolnołużyczan, Górnołużyczan, to może i w Polsce da się jeszcze zauważyć dawne różnice?
  • "Day, ut ia pobrusa, a ti poziwai" - czy to aby na pewno po polsku? Siódmego dnia odpoczął a ósmego dnia, już samodzielnie, powstała Polska. Ponoć czeski w tym czasie to właściwie był polski, tylko... że czeski. Tak się powszechnie uważa. Ja jednak mam wątpliwości. Czeski to język południowosłowiański (co słychać i dziś), oddzielony żywiołem Madziarów i przedsięwzięciem: "Wschodnia Rzesza" skłonił się ku Słowianom Północnym. Oczywiście ówczesny czeski był o wiele bliższy ówczes...
  • "Ziemniak" - w jakiej to gwarze? Oczywiście wiem, że to forma literacka, że wkońcu pokonała kartofla, ale porównując ją do słowackiego ziemiaka słychać w niej coś ze wschodniego mniodu. Choć może to po prostu rzeczownik od przymiotnika "ziemny"? Znacie jakieś słowa o gwarowym brzmieniu, które weszły do literackiej polszczyzny? gattallina
  • W książeczce do nauki języka polskiego w podstawówce, na której okładce był wydrukowany na czarno przekrój jamy ustnej i krtani człowieka, pisano, że nazwiska wielkopolskie charakteryzuje końcówka "-ski". Moje obserwacje tego nie potwierdzają. Zauważyć natomiast można, że dla Wielkopolski charakterystyczne są nazwiska na "-iak" (gdzie samogłoska "i" może znikać rozmiękczając poprzedzającą ją spółgłoskę) Michalak: www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/michalak.html Wojtczak: www....
  • Zauważyliście drodzy państwo, że wszyscy mieszkańcy wsi pokazywani w filmach i reklamach (to samo w radiu) mówią dziwnym językiem Kargula i Pawlaka??? Dlaczego tak się dzieje? Większość mieszkańców wsi mówi piękną polszczyzną, bez żadnych naleciałości. (nie piszę o gwarach) Co o tym sądzicie?
  • Moim zdaniem po pierwsze dlatego, ze wladza komunistyczna zrobila sporo, aby tak sie stalo. Wszak dialekt to odrebnosc, niezaleznosc myslenia, ktora nie w sak jest wladzom totalitarnym. Ale nie tylko, rowniez wszechwladna inwazja telewizji, urzedow, "poprawnosci politycznej". A jakie sa wedlug was przyczyny?
  • [b]Cepry[/b] W gwarze Rusinów ze Wschodniej Słowacji "ceper"= "zaraz", por. ros. tiepier' -- teraz. [b] Bojki[/b] Panuje pogląd, że nazwa wywodzi się od partykuły boje (boj), używanej często w gwarze tej grupy, w znaczeniu "tak". [b] Łemki[/b] Nazwa "Łemko" pojawiła się w początkach XIX wieku i pochodzi od charakterystycznego dla ich języka słowa "łem" (tylko) Czy taki sposób określania obcych jest charakterystyczny tylko dla Karpat?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się