gwar

(23 wyniki)
  • Wniesiemy jom na skrzydłach do Unii, nie domy se jyj wydrzeć, choć by nie wiem jak nieftorym sie ona nie widziała. Pódzie s nami na dobre i na złe, i tak bee, jako nom sie fce, ba jako! Przybocem wom piekny wierycek Marysi Cukier Jachymiak pt.: "Do gwary" Gwaro moja, gwaro matko moja staro w skołach nie ucono z górolem zrodzono. Kie se jako dziecko na ten świat przybyłak pierse słowa, tobom w kołysce kwiliłak, jako pasterecka brzyzkiem krowy gnałak i na twojom nut...
  • Nikt i nic nie potrafi mnie tak rozbawić jak ta jego rzekoma góralska gwara. To są tzw. skróty myślowe czyli: jak sobie niepełnosprytny z Zielonej Góry wyobraża gadke góralsko ... .
  • Hello! Jest może jakaś stronka www na której można sobie posłuchać nie przyjeżdżajac na Podhale ;) opowiadań i gawęd mówionych gwarą góralską. Oczywiście radio Alex nie jest mi obce i słucham sobie na co dzień muzyki regionalnej, ale mam sentyment do gór i chciałbym coś więcej-fonoteka moja również jest bardzo bogata w muzykę regionalną. ;) Mieszkam 190 km od Podhala i nie moge sobie pozwolić na zbyt częste przyjazdy w Wasze strony...niestety! :( Jeśli jest jakaś stronka "co by se posł...
  • Witam, mam pewien problem. Organizuję imprezę w klimacie góralskim. Chcę rozesłać zaproszenia i bardzo mi zależy na tym, aby były one napisane gwarą góralską. Czy ktoś może mi pomóc i napisać przykładowe zaproszenie? Z góry dziękuję Wojtek
  • Słownik gwary ślonski Pomysłym niywonski. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=8707774
  • Artykuł - miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,2473985.html Fragment Księgi Rodzaju - miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,2474021.html Wywiad z tłumaczką "Najpiękniejszy język świata" - miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,2474012.html
  • Konferencja: Biblia po góralsku 15 stycznia w białodunajeckim Ośrodku Kultury odbędzie się konferencja na temat tłumaczenia Pisma świętego na gwarę podhalańską. Udział wezmą m.in.: Maria Matejowa (autorka przekładu), prof. dr hab. Józef Kąś (językoznawca, UJ), o. prof. dr hab. Tomasz Maria Dąbek (biblista, PAT), dr Agnieszka Heszen (filolog, UJ), ks. dr hab. Stanisław Bafia – (PAT), o. dr Wojciech Kleofas Gródek (PAT), prof. dr hab. Czesław Robotycki (etnolog, UJ), Francisz...
  • czytając te rozmówki trudno się powstrzymać żeby gwarą nie zacząć gadać. na razie się powstrzymam i kaleczyć nie będę, ale nie wiem jak długo wytrzymam ;-) i pytanie mam, czy jest takie słowo: "terozki" tzn. teraz. myślałem, że to po góralsku, ale kiedy się o to jednego bacy pytałem, on powiada tak: "terozki? no to są te co tu wiszą..." i pokazał na poroże zawieszone nad drzwiami w chałupie. i zaśmiał się setnie, hehehe i terozki to ja już nic nie wiem, heheh
  • Witam, Czy ktoś może posiada zaproszenie napisane gwarą góralską i mógłby podzielić się na forum ciekawym tekstem?
  • Coby fto zaś nie zgłupioł! Hehe, prawie świadkowie Jehowy... Komu mało rządow lewicy bez 50 roków niek leci! www.mlodzisocjalisci.pl/ Nos juz i nase dzieci nifto nie nie nabiere, haj! Pilnujcie dzieci i młodzież, hehe, bo to gorse jak jako zaraza.
  • Przypowieść o mierze ====================== ..."I godoł im: " Uwazujcie na to cego słuchocie. Takom samom miarom, jakom wy miyrzocie, odmiyrzajom wom i jesce wom dodadzom. Bo fto mo, temu jesce dodadzom, a fto ni mo, weznom mu i to, co mo". Przypowieść o siewcy ===================== ..."Słuchojcie: siewca wyseł sioć. A kie sioł, jedno ziorko spadło na droge i przyleciały ptoski i wydzióbały go. Inkse spadło na skole, kany ni miało dość ziemie i fnet wzesło, bo n...
  • Moje pytanie dotyczy tych górali "prawdziwych", mówiących gwarą, ale jeszcze w miarę młodych? Czy XXI wiek doszedł także i tu i kobiety się kształcą, dbają o siebie, a nie muszą gotować, prać itp? Czy jednak góral musi mieć w domu wszystko zrobione a on sam wieczorem wychodzi do karczmy? Jacy są obecni górale?
  • A mnie kto taki apartament kupi???? Sukom sponsora, hehe... www.olczyska.pl/home.html#domek
  • Wreście! Piście, cytojcie, i krzewcie!!! dzis.dziennik.krakow.pl/?2003/12.02/Podhale/19/19.html
  • no bo wiycie mom taki problem ze jo za chiny ludowe nie rozumiym tyk liczp naturalnuk rzecywistyk a tyk wymiernyck to nie wspominom bo to to jus wogole magija lo mnie Fto mi udzili tonik a skutecnyk korepetycyjjjjjiioF??????
  • Hej! Wybieram sie na wakacje do Zakopanego we wrzesniu. Chcialbym wiedziec czy jest w stolicy Tatr jakis basen odkryty. Jak tak prosze o jakies namiary adresy, jakby ktos znal tez ceny to bylbym wdzieczny. Z gory dzieki
  • jak u wierchu - jeśliś wysyłała maile na gazetowe konto to fiasko - bo tam ni moga odcytywać..Jeno: faciu@wp.pl A skrobie dlatego ze ostatnimi casy dostałek tam dziesiontki maili - i dupa zbita bo nic nie odcytałem
  • "Udobruchoj się ze swoim prociwnikiem artko, pokielaś ś nim w dródze" - tak brzmi znany fragment Ewangelii wg św. Mateusza w tłumaczeniu na gwarę górali skalnopodhalańskich. Przekład ukazał się staraniem zakopiańskich pallotynów. Książka jest studyjną pracą Marii Matejowej Torbiarz, na podstawie Biblii Tysiąclecia. Nie jest to więc w sensie ścisłym przekład z oryginału - czyli z greki ani z łacińskiej Wulgaty. Autorka przełożyła tekst Ewangelii z języka polskiego na gwarę. - ...
  • na ślub szwagra!!!
  • Hauuuuuu! Przybocyło mi sie, ze spotkała sie roz na Orawie - to było ponad 10 roków temu - taka grupa, co to postanowiła przetłumacyć górskie i podgórskie nazwy geograficne na język angielski. Oto nieftóre z tyk tłumaceń: Churchelec = Kościelec Dry Without-Kidzek = Sucha Beskidzka Has-Mountain = Magura Mistake Cave = Jaskinia Mylna New Market = Nowy Targ Old-Fat-Woman Mountain = Babia Góra Shit Glade = Polana Sralówki Thinking-Town = Myślenice White-Whitening = Bielsko-Biała ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się