gwar

(7 wyników)
  • SŁOWNIK GWARY BIAŁOSTOCCZYZNY Język jakim rozmawia się na białostocczyźnie ma sporo naleciałości zarówno z języka białoruskiego, ale także z niemieckiego, rosyjskiego, litewskiego, żydowskiego, część z tych słów zachowała się w niezmienionej formie, część uległa z biegiem lat przeobrażeniom...Wszystkie te słowa mają jednak to do siebie, że w znaczący sposób wpłynęły w na kształtowanie się specyfiki i tożsamości północno-wschodniego regionu kraju ...i to bez wątpienia jest właś...
  • czy ktoś wie co znaczy słowo ---> borszajn :)
  • Trafiłem na ciekawy materiał historyczny, jest tu kilka zdjęć z Bielska, Brańska, Kleszczel, Orli, Załudowa... www.youtube.com/watch?v=1a485HLhKVU&feature=related
  • Po jakiemu je obchodzicie, tzn. po ""ukraińskowemu" czy po "biołoruskowemu"?Proszę wybitnych znawców i nieocenionych teoretyków tematu o wskazanie ewentualnych różnic pomiędzy tymi dwoma obrządkami A wszystkim pozostały, tj. świętującym, CHRYSTOS ROŻDŻAJETSTA!
  • W ostatnim tygodniu Redakcja białoruska Pod znakiem Pogoni znowu zapisuje folklor ukraiński. Dobrze, że popularyzują mniejscową gwarę i miejscowe ukraińskie pieśni. Ta sytuacja jasno pokazuje, że białoruskość okolic Bielska Podlaskiego to fikcja... Jednak audycje trafiają do archiwum. W pewnym momencie co ciekawsze pokaże Ukraińcom na Ukrainie.
  • za poziom i niektore sformuowania w czasie moich rozmow z Pidlaszczukiem ale nie jestem w stanie zniesc jego uparcie powtarzanych bredni, po prostu uwazam ze jest to haniebny sposob myslenia i milczenie (o ile sa) wszytkich Ukraincow na forum oceniam podobnie. Niechby ktos z Polakow powiedzial ze na Podlasiu wszyscy to Polacy bo mowia po polsku pierwszy bym go wyzwal od ostatnich, nie przepuszczam takich rzeczy, taki mam temperament, przykro mi ze nie jestem estetyczny. Wybaczcie.
  • z tego to miejsca, chciałbym podziękowac oficjalnie , za pomoc w dzisiejszej mojej przygodzie drogowej. Niech moc bedzie z Toba.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się