gwar

(6 wyników)
  • Szanowni Państwo! Oto spisy treści najnowszych numerów "Języka Polskiego". Zapraszamy do lektury. JĘZYK POLSKI Organ Towarzystwa Miłośników Języka Polskiego Rocznik LXXXVII (2007), zeszyt 1 (styczeń–luty) Maria Malec: Kazimierz Rymut (18 XII 1935 — 14 XI 2006).........1 Aleksander Kiklewicz: Dominanta semantyczna jako czynnik rozumienia wypowiedzi i tekstu..............3 Semantic dominant as factor of sentence and text understanding The author considers the notion of...
  • gwara czy poprawny j polski?
  • Przy okazji niedawnej tragedii we Włoszech można było we wiadomościach usłyszeć zbiorową formę liczebnika (jak w tytule wątku). Jak dla mnie, to tych '-oro' jest tam trochę za dużo. Nie tylko dlatego, że specjalnie nie przepadam za '-orgiem', uważam, że powinno wystarczyć "dwadzieścia sześcioro", a gdyby nawet powiedziano "dwadzieścia sześć dzieci", też byłoby dobrze. Ciekaw jestem, czy kto słyszał formy z '-oro' od stu w górę? Storo, tysiącoro, miliardoro?
  • Wartałoby brzmi jakoś strasznie... Czy nie powinno przypadkiem być warto byłoby albo warto by było albo warto by? Pani Tereso lub inni tutejsi eksperci, czy forma wartałoby jest poprawna??? Dużo ludzi jej używa, więc chciałam się upewnić...
  • Witam.Takie pytanie jak w temacie. Chodzi o wyrazy "mężny" i "drużyna" -jak zmienic ich forme? Badzo prosze o wyjasnienie.
  • ...jest straszny. Mam wrażenie, jakbyśmy innych języków się uczyli w szkołach. Już nawet nie chodzi mi o te wszystkie "bułkie", "butelkie", bo to traktuję jako naleciałość gwarową i akceptuję - wkurza mnie tylko niepomiernie ten brak dbałości o język, to używanie słów typu "wtrancać się", "wymandrzać", zlepki w rodzaju "przysięgnij się", "słuchać się", "rok czasu", "śmieli się", nowotwory w rodzaju "mrygać", "piardnąć"... ... albo "przemięknąć", zamiast "przemoknąć"! Jeszcze raz...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się