gwar

(10 wyników)
  • Witam! Jakiś czas temu byłem na urlopie nad naszym morzem, w okolicach Trójmiasta. Spotkała mnie tam dość dziwna sytuacja. Jedna z miejscowych osób na wieść o tym, że jestem z Częstochowy koniecznie chciała żebym powiedział coś po śląsku! W pierwszym momencie się oburzyłem, już chciałem tłumaczyć, że my to nie Śląsk, że to tylko głupi podział administracyjny itd. Ale po chwili myślę sobie, że można wcale nie ma sensu w nieskończoność z tym walczyć. Trzeba zaakceptować obecny stan rzeczy. S...
  • Czy istnieje słownik gwary ślaskiej? Jesli tak, to gdzie go można kupić? Fascynuje mnie śląska mowa, ale niestety, nie wszystko rozumiem. Będę wdzięczna za pomoc.
  • Dzień dobry..Chciałabym zaprzyjaźnionej osobie ,Ślązakowi wpisać dedykację do ksiązki,myśle ze wpis w gwarze sprawił by mu dużo radosci.Czy mogliby mi Państwo przetłumaczyć ten tekst na gware śląską. Ci, którzy żyją nadzieją, widzą dalej. Ci, co żyją miłością, widzą głębiej. Ci, co żyją wiarą, widzą wszystko w innym świetle.
  • Gość portalu: bamber napisał(a): > Przedpole cyste. S'ciyrnisko wygrabjoone. Przedpole czyste. ściernisko wygrabione. Grażyński się dobrze sprawił kiedyś w waszej Szloonskiej gwarze co drugie słowo było niemieckie, dziś tylko trochę przekręcacie słowa polskie, za sto lat, będziecie mieli tylko kłopoty z ortografią;-) własciwie już macie kłopoty tylko z ortografią;-)))))))))) jakimwy cudem szkoły kończycie jak tak piszecie z pierwszej klasy was do wojska biorą czy co.
  • np. w samej wszawie jest conalmniej piec` rodzajo`w, w lodzi chyba ze szes`c`, a jeden mi odpowiedzioul tak: Re: Jak hanysy udają, że mają gwarę;-)))))druga p Autor: ivergon Data: 26.09.2004 02:34 + dodaj do ulubionych wątków + odpowiedz na list + odpowiedz cytując ------------------------------------------------------------------------------ -- builder napisał: > > Poza jednym słowem ''skryflo''chyba pisze(skrobie) wszystko ortograficzne > > przekręca...
  • Ze Gorolynladu, ze Gorolyji!!! I dalij. Uoni no uobrazajom, co sloonski to jes gwara polskigo. OK, INO TO NIY JES GWARA GOROLSKIGO!!!!!!
  • Zapraszam do serwisu Nasz Śląsk www.naszslask.pl W serwisie otrzymujesz nieograniczoną ilość miejsca na swoje zdjęcia i filmy. Galerię zdjęć można bardzo prosto zorganizować w albumy. Filmy, zdjęcia i albumy możesz wyświetlać na swoich innych stronach internetowych, blogach czy serwisach społecznościowych. Dokładna wyszukiwarka na stronie pozwoli Ci znaleźć dowolną informację w serwisie. Nasz Śląsk to nie tylko informacje o regionie. To także wspólna zabawa ze znajomymi i innymi użytkown...
  • Wprawdzie zamieszczony poniżej artykuł jedynie częściowo nawiązuje do tematyki Unii Europejskiej, jednakże świetnie opisuje działania sił wrogich polskiej racji stanu. http://www.naszawitryna.pl/europa_226.html Siły te zmierzają do rozkładu Polski od wewnątrz, dążąc do następnego rozbicia dzielnicowego, jedynie tym razem nie na księstwa lecz na Euroregiony. [K.J.] Glos w kwestii Śląska W numerze 139. "Naszego Dziennika" (16-17 czerwca) ukazał się artykuł "Nie ma narodu śląsk...
  • www.echoslonska.com/0310/GrzegorzWieczorek_przocieleslonskiyjmowy.htm Beboczku, widzisz ta mapa?
  • W obliczu postepujacego zagrozenia dla Ziemi Radzionkowskiej, powstal Ruch Autonomii Radzionkowa oraz Zwiazek Ludnosci Narodowosci Radzionkowskiej, ktory za cel obral sobie wyswobodzenie Radzionkowa spod okupacji slaskiej i uznania narodu radzionkowskiego jako podmiotu prawa miedzynarodowego. Ruch Autonomii Radzionkowa powstal jako reakcja na wielowiekowa slaska okupacje Radzionkowa i postepujace tepienie naszych odwiekowych radzionkowskich tradycji weselnych. Jak powszechnie wiad...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się