Forum eDziecko eRodzice emama
ZMIEŃ
      gwar

gwar

(7 wyników)
    • czy wstydzicie się jej używac, aby ktos nie nazwał was "burakiem ze wsi"? zastanawia mnie to, bo nawet niektórzy moi sąsiedzi wysilają się na ą, ę w rozmowie z sąsiadem zza płotu a u siebie gadają po swojemu tzn. gwarą będąc np. w Katowicach, na ulicach, sklepach słyszy się śląską gwarę, tu nikt się z tym nie czai i to jest nawet urocze:) jak to jest w waszych regionach, czy ludzie wstydzą sie mówić gwarą czy nie?
    • No właśnie: czy w waszym domu używa sie gwary, czy się jej wstydzicie i raczej unikacie w kontaktach z dziećmi? U mnie mówiło sie gwarą, tylko gdy przyjeżdżała babcia. Rozumiem gwarę, ale nie umiem się ną posługiwać (może pojedyncze słówka i powiedzonka) i strasznie nad tym ubolewam. Moje dzieci już nawet tego nie będą umiały. Choć niektórych powiedzonek chcę je nauczyć, jak np. "chaj bude" (dobra, niech będzie, ok), "i wsio" (i tyle, koniec) i in. Kasia
    • Moja koleżanka niedługo przeprowadza się do rodzinnej miejscowości męża gdzie większość mieszkańców posługuje się gwarą. Ona sama gwary nie zna i nie chce żeby jej dzieci się takowej nauczyły. Ja wręcz przeciwnie, bardzo bym chciała żeby moja córka umiała posługiwać się naszą gwarą. Oczywiście jako "język" dodatkowy, nie zamiast polskiego. Koleżanka uważa że to obciach, ja że tradycja, którą należy pielęgnować. A jak widzą to emamy?
    • mówi się 'ale mi ciebie żal'. ale czy istnieje w jakiejś gwarze stwierdzenie 'ale mi ciebie przykro'? spotkałam się ostatnio z takowym i pytam z ciekawości :)
    • Z trudem znoszę przebywanie z osobami mówiącymi nieporawnie po polsku. Zastanawiam się czy to ze mną jest coś nie tak, czy może inni też tak mają? Moi teściowie mowią okropnie. Od tej [i]stolycy, orkestry, kedyś, agiencji, buketu, lakerek, kielnerów, gieneralnie[/i] od dawna robi mi się niedobrze. Warszawiacy z nich slabi - on pochodzi z mazur, ona z Ostrołęki. Co prawda mieszkają tutaj od 35 lat, ale to mnie nie przekonuje - obie moje babcie są urodzonymi warszawiankami a nigdy nie słyszał...
    • śledzie od Szczecina pyry od Poznania centusie od Krakowa scyzoryki od Kielc i cwaniaki ze stolicy Jak wy mówicie na innych ludzi z innych regionów Polski? Zastanawiam się jaki dialekt gwarowy reprezentujesz? Czy posługujesz się gwarą na codzień? Jeśli potrafisz mówić i pisać gwarą, napisz coś po swojemu i przetłumacz nam to na polski.
    • mam cudowną nianię, nie zamieniłabym jej na nikogo innego ale... mój syn zaczyna powolutku mówić. Zaczęłam się przysłuchiwać jak niania do niego mówi i... padłam jak usłyszałam "gdzie poszłeś?" a innym razem "czemu to wyciągłeś", albo " żelazko się hyta", itp. Nie to żebym była jakaś zboczona na punkcie poprawności językowej ale mimo to mnie to razi. Nie mam odwagi zwrócić jej uwagi bo się obrazi. A mały lada chwila zacznie tak mówić... macie jakiś pomysł co z tym zrobić?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się