gwar

(6 wyników)
  • W dniu 30 czerwca 2008 roku w Sali Sejmu Śląskiego w Katowicach (Urząd Wojewódzki) odbyła się konferencja pod tytułem: „Śląsko godka- jeszcze gwara czy jednak już język?” Organizatorami konferencji byli Przymierze Śląskie oraz Instytut Języka Polskiego Uniwersytetu Śląskiego. Konferencja odbywała się pod patronatem; Wicemarszałek Senatu RP – Krystyny Bochenek Wojewody Śląskiego – Zygmunta Łukaszczyka Oraz Rady Języka Polskiego Polskiej Akademii Nauk O godzini...
  • Dzień dobry..Chciałabym zaprzyjaźnionej osobie ,Ślązakowi wpisać dedykację do ksiązki,myśle ze wpis w gwarze sprawił by mu dużo radosci.Czy mogliby mi Państwo przetłumaczyć ten tekst na gware śląską. Ci, którzy żyją nadzieją, widzą dalej. Ci, co żyją miłością, widzą głębiej. Ci, co żyją wiarą, widzą wszystko w innym świetle.
  • Moze nie na temat ale czy nie slyszeliscie moze o weekendowych kursach gwary slaskiej?? Nie wiecie gdzie i czy cos takiego jest organizowane? Wiem ze gwary nie mozna sie tak nauczyc ale mysle ze cos takiego to fajna i "egzotyczna" sprawa. Dzieki
  • lubliniec.naszemiasto.pl/wydarzenia/738304.html Tako se ło tym człowieku dowiydz Lubliniec, Reda no i tyn Łowicz W szwortek podpiszom przimiyrze take Choć godki przeca som niyjednake.
  • Dzień dobry, Zwracam się do Państwa z prośba o wypełnienie ankiety(5-8minut), która stanowi źródło do pracy dyplomowej na kierunku kulturoznawstwo na temat kontaktu mieszkańców Śląska z mowa śląska obecnie. Ankieta pod adresem: webankieta.pl/ankieta/w1hpo1gv4j6o Dziękuje bardzo za poświecenie swojego czasu. Elzbieta Biernat
  • XXXV Konkurs literacki - zapraszamy! Wydział Kultury zakopiańskiego Urzędu Miasta ogłosił 35. edycję Ogólnopolskiego Konkursu Literackiego im. Tadeusza Staicha na wiersz o tematyce górskiej. Termin nadsyłania prac upływa z końcem maja, a rozstrzygnięcie zaplanowano na sierpień. Głównym celem konkursu, który odbywa się od 1971 roku jest popularyzacja poezji związanej z górami. Jego inicjatorem był ówczesny prezes Zakopiańskiego Klubu Literackiego Tadeusz Staich (1913-87) i dla...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się