Dodaj do ulubionych

sprzegło hydrauliczne

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.05, 19:27
Czesc. Od niedawna jestem posiadaczem motocykla ze sprzeglem hydraulicznym.
Wczoraj zastanowiła mnie barwa płynu w zbiorniczku (czarna)i postanowiłem
wymienic plyn na nowy. spuscilem płyn przez zawór w zaciskach hamulcowych ,
wlalem nowy do zbiorniczka ale nie moge odpowietrzyc hamulcow!
Napiszcie co zrobilem zle, w tych sprawach jestem kompletnym laikiem. Jeszcze
jedno, czy raz odpowietrzone hamulce (klamka ciezko sie zaciska, hamuja) moga
sie zapowietrzyc podczas ekspoatacji motocykla?
THX za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: laik Re: sprzegło hydrauliczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.05, 19:28
      Przepraszam, chodzilo o hamulec hydrauliczny-pomylka.
      • Gość: wojtekk1000 Re: sprzegło hydrauliczne IP: *.wroclaw.mm.pl 24.07.05, 19:38
        Musisz odpowietrzć hamulce - jeśli nie wiesz jak tozrobić poproś o pomoc kogoś
        kto się na tym zna i powie "ci co i jak".
      • saracen1608 Re: sprzegło hydrauliczne 24.07.05, 19:40
        Przygotuj sobie czysty, suchy pojemnik na płyn hamulcowy ( np. butelke).
        Podłóz ta butelke pod korek spustowy hamulców , "popompuj" troche klamką
        hamulca ( ok 5-8 razy) a pozniej wcisnij ja do oporu i trzymajac otwórz korek
        spustowy płynu hamulcowego. Podłoz wczesnej pusta butelke :D. Powtarzaj
        operacje az w płynie ktory wypływa nie bedzie zadnych pęcherzyków powietrza.
        Cały czas musisz kontrolowac poziom płynu w zbiorniczku i dolewac go do poziomu
        max.

Co do układu hamulcowego to mozna go zapowietrzyc podczas jazdy ( tzw
        zagotowanie płynu hamulcowego ). Im nizsza liczba przy wskazniku D.O.T. tym
        łatwiej to zrobic ( za to im liczba wyzsza tym wyzsza cena ;) ). Sportowe płyny
        hamulcowe o najlepszych parametrach to D.O.T 5 . Sprawdz jaki płyn zaleca
        producent twojego moto

pzdr
        • bartekexc Re: sprzegło hydrauliczne 24.07.05, 21:29
          ten zbiorniczek na górze służy tylko do uzupełniania płynu, płyn wlewa się przez
          ten zaworek do odpowietrzenia, potrzeba do tego gumowego przewodu i strzykawki w
          miare spore, jeśli płyn wlałeś górą to musisz poluzowac przewód hamulcowy przy
          samej pompie i naciska dźwignie aż płyn będzie wychodził,
        • Gość: laik do saracen1608 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.05, 06:50
          Majac na mysli korek spustowy, chodziło ci o zbiorniczek uzupelniajacy? Poazdrawiam
          • saracen1608 Re: do saracen1608 25.07.05, 19:14
            :D nie
    • Gość: laik Re: sprzegło hydrauliczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.05, 21:56
      THX za odpowiedzi.
      Jeszcze jedno pytanie, jeżeli już klamka hamulca stawia odpowiedni opór i
      podczas krótkiej jazdy motocyklem hamulce sprawuja sie w porzadku oznacza to ze
      sa odpowiednio odpowietrzone czy isnieje mozliwosc ze w plynie sa jeszcze
      pecherzyki powietrza?
      • bartekexc Re: sprzegło hydrauliczne 25.07.05, 00:31
        trzeba jeszcze odpowietrzyc, co jakieś 2-3 miechy przydaje się odpowietrzenie
        nawet jak nie jeździsz, tak samo jest z amortyzatorami(u mnie w exc250) że też
        trza je odpowietrzac
    • Gość: miś Re: sprzegło hydrauliczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.05, 17:14
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka