iran

(22 wyniki)
  • Proszę o pomoc i radę wszystkich, którzy mieszkali/mieszkają w Iranie lub są związani z Irańczykiem. Od trzech lat jestem związana z Irańczykiem i teraz on postanowił wrócić do kraju - oczywiście ze mną jako żoną. Mieszkał w Europie przez wiele lat, tu skończył studia (jest lekarzem specjalistą) i pracował (przez większą część czasu w Polsce). Zastanawiam się, czy powinnam z nim wyjechać. Nie chodzi mi bynajmniej o brak zaufania (nie jest osobą dwulicową, zachwycającą się zacho...
  • Dzień dobry, Przejrzałem forum i nie znalazłem wątku który by odpowiedział na moje pytanie, więc je zamieszczam poniżej i proszę o odpowiedź osoby które były w Iranie. W najbliższym czasie wybieram się do tego kraju i nie wiem czy jest sens zabierać ze sobą karty płatnicze (Mestro, Visa, MasterCard albo jakąś inną). Słyszałem bowiem że raczej nie da się z zagranicznych kart korzystać w Iranie i wszystkie pieniądze trzeba wozić ze sobą w postaci gotówki. Czy to prawda? I jak w rz...
  • Wygląda na to, że w tym roku będę mogła pojechać do Iranu najwcześniej w październiku, a podobno 6 października zaczyna się ramadan. Jakie trudności mogą mnie czekać i jak sobie z nimi radzić? Co prawda nie będzie chyba juz tak gorąco, żebym co chwila musiała pić, ale i tak trochę się martwię. A może też jakies pozytywne strony tej sytuacji ?
  • Wygląda, że do irańskiego życia politycznego wkrada się nowa jakość, czyli terroryzm. Cóż może być jego podłożem ? Władze Iranu oskarżają o to Zachód, Gazeta Wyborcza separatyzmy. Oczywiście jest jeszcze możliwość, że władza sama za tym stoi, żeby na przykład mieć pretekst do zaostrzenia kursu wobec opozycji, mogą zresztą i opozycji ,,puszczać nerwy" po ostatnich porażkach ( w jednym z zamachów zginął sędzie orzekający w proceasach politycznych . Same zamachy, są troszkę inne, zn...
  • Czy ktoś z was ma doświadczenia w wysyłaniu czegokolwiek pocztą do Iranu? Chciałbym wysłać komuś książkę (raczej neutralną politycznie) i się zastanawiam czy jej nie zakoszą służby bezpieczeństwa.
  • Jestem ciekawa, jak i kiedy Bush wezmie sie tym razem za mój kochany Iran. Juz lepiej powalczylby z rezimem mollahów.
  • Dziś drużyna Iranu odpadła niestety z Pucharu Azji w półfinale. W piątek mecz o trzecie miejsce z Behrajnem. Szkoda. Szło im tak dobrze, ale sędziowie byli stronniczy [oczywiście w stronę Chin]. Więcej : www.iran.krakow.pl/pilka.htm
  • Czy ktoś z was nie wybiera się w te wakacje do Iranu? Ja sie wybieram mniej więcej w połowie lipca, na okolo miesiąc, no i szukam towarzystwa. Sama wolałabym nie jechac, zawsze to raźniej z kimś, no i taniej. Myśle raczej o samolocie (Aeroflot), na drogę lądową nie mam czasu. Czekam na odzew!
  • właśnie wróciłam z Iranu, kto chce obejrzeć najświeższe zdjęcia Teheranu zapraszam na www.iran.krakow.pl w dziale nowosci. ey Iran, delam anqadr tang mishe barayet :(
  • "Byłam w Iranie - wierzcie mi, to piekło kobiet" - tak zatytułowaną wypowiedź można znaleźć pod artykułem o Iranie ( wiadomosci.onet.pl/1236831,2678,kioskart.html) - "Iran - triumf mułłów". Cytuję jeden fragment : "Mężatki są własnością męża. Tak, własnością, jak jakaś rzecz. I tak są traktowane. Liczy się tylko reprodukcja, dlatego można mieć kilka żon." Zainteresowani mogą całość obejrzeć po podanym powyżej linkiem. :(
  • Czy ktoś z Was orientuje się lepiej w specyfice mniejszosci azerskiej w Iranie? Czy ma stale ten sam zasięg? Czy jest przywiązana do swojej kultury, czy też raczej ziranizowana? Czy dąży do wyodrębnienia się? Jaka jest polityka władz irańskich względem tej mniejszości? jak to wygląda aktualnie?
  • Za 6 dni Iran bedzie wolny ... a kto nie wierzy niech zagladnie na strone doktora Ahury - www.ahura.info lub do nowosci na stronie www.iran.krakow.pl !!!
  • Czy w serii historii państw świata Ossolineum ukazała się kiedyś "Historia Iranu" bądź "Historia Afganistanu"? Jeżeli tak było to raczej dawno, bo w internetowych księgarniach raczej nic nie ma, a chciałbym wiedziec co można znaleźć w bibliotece. Może zresztą znacie jakieś inne dobre opracowania dawniejszych dziejów Persji i Iranu. Jeśli chodzi o historię nowszą to wpadła mi w ręce książeczka z popularnej w lath 70. serii "Polityczne ABC" pt. "Cesarstwo Iranu" - wydane w 1977. W s...
  • Jeśli ktoś się wybrał i ma ochotę podzielić się wrażeniami, to chętnie wysłuchamy :) A żeby osmielić, to ja zagaję temat bardziej szczegółowo ;) Czy indywidualny turysta może tam czuć się bezpiecznie? I w ogóle, czy z Polski jakieś biura organizują wyjazdy zorganizowane? pozdrow. padshah
  • Dość zaskakujące i trudne do analizy są te wyniki z I tury wyborów. W sumie do końca liczyłem, że w II turze zawalczą ze sobą Rafsandżani z Mehdim Korroubim, co by oznaczało odrzucenie skrajnych opcji zarówno po reformatorskiej jak i konserwatywnej stronie. Tymczasem elektorat odwalił numer, ktorego sie chyba nikt nie spodziewał. O Korrobim nikt u nas właściwie nie pisał ani nie mówił, ale miałem nadzieje. To chyba nakazuje jednak zrewidować stereotypowe i eurocentryczne ( eu...
  • hej jestem ciekawa waszych doswiadczen z iranska kultura, tu pytanie do polek ktore maja iranskiego chlopaka lub meza.. co was zaskoczylo, jakie roznice kulturowe zobaczylyscie itp ogolnie wasze wrazenia:-))
  • ksiazki(9)

Czy ktos moglby mi polecic ciekawe ksiazki dotyczace Iranu? Jako zona Iranczyka chcialabym, jak najwiecej ,dowiedziec sie o kraju mojego meza. Pierwsze kroki poczynilam zaczynajac nauke jezyka, ale to nie wszystko...
  • Mohsena Makhmalbafa, mimo iz wspólpracujacego z rezimem w Iranie zaliczam do moich ulubionych rezyserów ( Salam Sinema, Gabbeh...)Od jakiegos czasu filmy, mimo, iz tak bardzo "mohsenowskie", kreci jego corka Samira. Swieza buleczka jest "At five in the afternoon" o zyciu kobiet w Afganistanie. Wybieram sie na niego w tym tygodniu. A Wy? Widzieliscie juz ten film? I jak? PS. www.makhmalbaf.com/movies.asp?m=34
  • chciałbym nawiązać kontakt z osobami zainteresowanymi nową literaturą w iranie powiedzmy od początków "she'r-e nou" do dnia dzisiejszego, uwzględniając literaturę podziemną, gender, poezję itd... interesuję się też współczesnym teatrem irańskim, kinem (szczególnie bahram beyzayi), malartswem, grafiką, plakatem oraz karykaturą. chętnie poznam osoby, które nie myślą o iranie w kategoriach: czador, chomeini, ble, "araby", itp. :)
  • www.guiadelmundo.com/himnos/4IRAN.MID plus slowa Sar Zad Az Ufuq Mihr-i Hawaran Furug-i Dida-yi Haqq-bawaran Bahman - Farr-i Iman-i Mast Payamat Ay Imam Istiqlal. Azadi-naqs-i Gan-i Mast Sahidan - Picida Dar Gus-i Zaman Faryad-i Tan Payanda Mani Wa Gawidan Gumhuri-yi Islami-i Iran.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się