jazz

(21 wyników)
  • Tak mnie ta opinia zafrapowała, że aż postanowiłem zaprezentować ją na forum. Naszym forum. WPROST: Dlaczego jazz miałby być traktowany jako szlachetna odmiana muzyki? Leszek Możdżer: Dzięki Philowi Manzanerze, gitarzyście z Londynu, z którym współpracuję, zrozumiałem, co odróżnia jazz od rocka. Fundamentem jazzu jest niepewność, a fundamentem rocka jest pewność. Pewność tego, co będzie dalej. Dzięki tej stabilności muzyka rockowa jest w stanie przyciągnąć o wiele większą publi...
  • W tym tygodniu zamierzam podjąć kolejną próbę przekonania się do jazzu, tym razem oglądając go na żywo. Tymczasem chętnie bym poznał Wasze poglądy odnośnie pytania w temacie :)
  • Co jakiś czas mijam w różnych sklepach półki z płytami z serii "Polish jazz" (teraz ukazują się nowe - deluxe). I kusi mnie, żeby coś z tego kupić. Ale nie wiem, co warto najbardziej. Może Wy wiecie? www.polishjazz.com/ www.radiojazz.pl/index.php?name=plyty&f=view&id=4
  • na jazzie sie nie znam, podobnie, jak na muzyce, ale za to mam dobry gust muzyczny, jak powiedzial kiedys kolega teddy4, i dlatego po wczorajszym koncercie w klubie Diuna w Warszawie przy ulicy Dobrej, smiem stwierdzic, ze jam, ktory sie tam odbyl, byl na co najmniej swiatowym poziomie. Smiem tak twierdzic tez m.in. dlatego, ze mr hanbei, ktory byl na koncercie ze mna, a ten facet, uwierzcie mi, zna sie na jazzie, rytmicznie ruszal noga, a na koncu wstal i klaskal na stojaco. muzy...
  • Wlasnie, wczoraj bylam na koncercie Marcina Olaka na gitarze i Patricji Otton na glosie. Babeczka spiewa swietnie wlasnie takie swingi i bossanowy i jak jej sluchalam to wydawalo mi sie, ze sie przemieszczam do New Jork do jakiejs zadymionej knajpy. Piekne. Kogo posluchac z tamtych lat, w sensie babeczki z glosem i jazzujacym podkladem muzycznym, hm?
  • Kanał usłyszałem pierwszy raz jakieś dwa lata temu, z mety uznając rzecz za najciekawszą w szeroko rozumianym polskim hip-hopie. Druga płyta rozłożyła
  • tak sobie mysle ze popularnośc którą zdobył nie wynika tylko z wizualizacji w znanym teledysku. Tak sobie mysle ze taka muzyka wypełnia lukę która powstała wraz z zanikiem muzyki jazzu tradycyjnego - obecnie w bardzo głebokiej niszy. Skład instrumentów to prawie klasyka: tarka, bandżo, klarnet, jakaś blacha... To co robi gra Mladek jest tak bliskie jazzowi nowoorleańskienu - że trudno nie słuchać tej muzyki obojętnie. Nózka sama skacze. sample z najnowszej płyty tylko to potwierd...
  • no własnie, nie znam osóby która słucha smooth-jazzu, oprócz tych którym zaprezentowałem taką muzykę. Czy to co robi P.White, Fourplay, 3rd Force, Maysa, jest gorsze, mniej wartosciowe? tylko dlatego bo jest bardziej przewidywalne, poukładane...takie wręcz perfekcyjne az do bólu? Faktem jest ze po wydaniu płyty Breezin', George Benson mocno naraził sie ortodoksom jazzowym, w tym takze krytyce. Sluchając tej płyty wtedy (jeszcze z winylu), nie potrafiłem zrozumiec czemu miałaby ta p...
  • "To spokojniejszy album w klimacie jazzowym, bo znudziło mi się słuchanie idiotów bębniących na gitarach beznadziejne kawałki. Właśnie dlatego zacząłem słuchać nowoorleańskiego jazzu w stylu Louisa Armstronga i Jelly Roll Mortona" - mówi Iggy Pop. Fakt, że spokojniejszy, ale jak dla mnie nie jest jazzowy. Świetnym kawałkiem jest "King Of The Dogs", klimatem przypominający Toma Waitsa. Jazzowy klimat, słychać tylko w "How Insensitive", a te śpiewane po francusku, jakoś do mnie n...
  • zastanawiałem sie jakie działały zespoły jazzrockowe w latach 70-tych. I poza "weather report" jakos nie moge sobie przypomniec. A pamietam ze kilku słuchałem... gdzies w piwnicy na starych tasmach szpulowych leżakują...
  • Jako zachęta do poznania tej płyty powinien wystarczyć jej skład (w moim przypadku tak było :) Jack Lancaster (sax, lyricon, clarinet, violin) (role: grandfather) Robin Lumley (keyboards) Gary Moore (guitar) (role: duck) John Goodsall (guitar, from Brand X) Alvin Lee (guitar, from Ten Years After) Chris Spedding (guitar) (role: duck) Pete Haywood (steel guitar) Percy Jones (bass, from Brand X) Dave Markee (bass) Andy Pyle (bass) Brian Eno (keyboards, from Roxy Music a...
  • Śpiew, tekst utworu czy może sama muzyka? W moim przypadku zdecydowanie na pierwszy plan wysuwa się muzyka, pewnie dlatego lubię jazz. Choć oczywiście często śpiew w wspaniały sposób uzupełnia brzmienie instrumentów. Wydaje mi się jednak, że nawet jak słuchałem w przeszłości wszystkiego innego (a nie muzyki jazzowej) to chyba podświadowmie tez ceniłem zespoły głównie za muzyke. No bo choćby Pink Floyd, wspaniałe przestrzenne brzmienia, czy Jethro Tull z wysuwającym się na czoło p...
  • Niezwykły projekt: sklep.serpent.pl/opis.php?lang=&id=12058 chyba się skuszę...
  • Co powiecie na to, ze zakupilam dzisiaj bilety na dwa koncerty, a to na Chicka Corea i Bobbyego McFerrina i na Marcusa Millera. W pierwszym rzedzie na tego drugiego. Polecialo 540 zl! ale to na kulture, wiec nie zal.
  • własnie sie dowiedziałem ze 19 stycznia zmarł zołozyciel i szef wydawnictwa płytowego Poljazz - Marek Cegłowski (czyba nie przekręciłem nazwiska - mam dobrą pamięć ale krótką) Warto przypomnieć że w/w założył klub miłosników czarnej płyty i pod hasłem jazz wydawane były niekomercyjnie (czytaj niedrogo) bardzo zacne nagrania. Watek byłby jazzowy gdyby nie fakt ze pierwsza płytą klubu było Deep Purple (jedna strona płyty Machine Head) i Ossian. wg ponizszego katalogu (wg mnnie nieko...
  • W pierwszych słowach mojego listu nie zawaham się użyć określenia, które w wielu z Was pewnie wywołuje odruch wymiotny, i słusznie. Smooth jazz. No nie bójmy się pewnych słów. Jest takie coś. Rozpleniło się w ostatnich latach niemożebnie, a określić je można w sumie jako smętne pitolenie dla ludzi, którzy tak naprawdę jazzu nie lubią. Smooth jazz to jazz wykastrowany, pozbawiony żądła, atmosfery eksperymentu. Ale nie mówmy już o ulubieńcach Marka Niedźwieckiego, za to pomówmy o zespołac...
  • miałem okazje dowiedzieć się w sejnach od cze, iż ukazał się ów podwójny album osjanu i zabiło mi z wrażenia szybciej serce (od '88 nie mieszkam w polsce). pamiętam koncert osjanu w gliwicach, zdaje się około '82 roku, przeżycie było wspaniałe... znający okolicę cze wyniuchał jeden egzemplarz fermentu w suwałkach... dwa dni musiałem zadowolić się lekturą, zanim płyty mogły zostać odtworzone. i tu sen się skończył. cover księgi liści kojarzy się niewątpliwie z estetyką zenu i jest ...
  • Kurde zakładam wątek o Milesie bo przeczytałem książkę, wsłuchuje sie ostatnio w albumy i Miles to taka moja furtka do jazzu. Dzięki niemu siegnąłem też po albumy Hancocka , dawnego Stańki no i zamierzam zgłębiac kolejnych. Nigdy, mimo wielu podejśc, nie czułem się na siłach by słuchać jazzu w takim stopniu jak teraz. Nigdy też nie sprawiało mi to tyle frajdy (dorastam? :). Serio, podjarka jaką mam obecnie w związku z tym przypomina podjarkę jaką miałem gdy w ostatnich klasach pod...
  • Dobra, rankingi rankingami, ale przecież przez rok cały nie słuchamy li i jedynie bieżących nowości, a przynajmniej ja na pewno nie (shame on me). Dla mnie rok 2005 obfitował w mnóstwo muzyki, i to przeważnie bardzo dobrej, bo jakże by inaczej? W związku z tym kilka spostrzeżeń: 1. To był rok, w którym praktycznie już przestał mnie interesować rock jako taki. Większość nowych zespołów gitarowych mnie nudzi, starych słucham z ciekawości (żeby się trochę "poszerzyć"), ale bez entuzjazmu...
  • rok 1973 - audycja "3 kwadranse jazzu " prowadzona przez Jana Ptaszyna Wróblewskiego. Na koniec zapowiedz: "a teraz przykład że jazz moze być łagodny i przyjemnie brzmiący dla ucha". Po tej zapowiedzi Ptaszyn zagrał "Us & them" Pink Floyd z Dark Side... wtedy to była absolutna nowość. Chyba była to jedna z pierwszych prezentacji fragmentów tej płyty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się