jeziora

(17 wyników)
  • O mrocznym jeziorze, w którym do dziś strach się kąpać. Albowiem w czasach tatarskich zostało tak nazwane i do dziś jeszcze zostały ślady bulgotania, wzdychania zatopionych tam Tatarów. Od tego też czasu okoliczni ludzie pamiętający te czasy ani nie zanurzyli w nim stopy, ani nie łowili w nim ryb. Nie kąpali się w tym jeziorze. Pisze o tym Lenz, o tym też, że był taki więzień, morderca i podpalacz Eugen Lawrenz, ktory znał 91 historii o okolicznych jeziorach w okolicy Łukowca.
  • Krok po kroku tracimy to, co najcenniejsza na naszej ziomeczce. Powoli znikają stare aleje drzew, tradycyjne warmińskie i mazurskie domy bezmyślnie 'modernizowane' straszą plastikowymi oknami, a dostępu do jezior bronią stawiane prawem kaduka płoty. Do założenia tego wątku zachęcił mnie artykuł w Gazecie Olsztyńskiej. Zaraz go przytoczę, a że lato już za progiem - jak tylko wyruszę nad warmińskie jeziora, będę bacznie przyglądać się gdzie łamane jest prawo wodne i gdzie brzegi j...
  • Bardzo znany zespół mojego pokolenia koncertował w Olsztynie. O jenu :) Wesoło było. www.olsztyn24.com/?m=376&k=2&id=438
  • Witam, dawno mnie tu nie było :) Dziś chciałbym serdecznie Was wszystkich zaprosić do nowopowstałego portalu informacyjnego i forum dyskusyjnego poświęconego rejonowi dawnych Prusów oraz terenom granicznym. Dyskusje dotyczyć będą zarówno przeszłości jak i przyszłości, w tym teraźniejszości. Adres do portalu informacyjnego: prusa.strefa.pl/forum/portal.php Adres forum dyskusyjnego: prusa.strefa.pl/forum/ Forum jest ponad podziałami politycznymi i religijnymi, jednakże można ...
  • Dzisioj am cytoł cajtunka- Łolstyńskó z rena i am ciykawy artikel nolozł. Ziyta, co chcó przedoć insla Herte- tó z Wulpynka, co zidoć kele Dorotowa i Mojd- na środku jyziora. Łobaczta no: plot.com.pl/inwestycje/500_tys_-_2_mln_zl/wyspa_herta/ 4 mniliony za 7 hektarów ;)
  • No jó, lato łu proga, tak cias powrócić na jyziora. Na Warniji bzioły żagielek i fejn pieśniczka. Co prowda nie śpsiewajó Czyrwone Gitary tlo Janusz Radek, jano myślim, co to tyż fejn je. Jek sia Waju lejduje ? Tak czkomy na słowa ty psieśni, co napewno Rita zno i noma napsisze...
  • Cale polobrzedzie bułam nad jez. Sia 2 razy kąpałem w Waidsee/Weinheim, a za tydzian umocza sia w jez. Krzywym.
  • "A widzisz ty, Melchiorze, oną gwiazdę zbawienia ? Zostaw służbę we dworze, pojedziesz bez wątpienia." Michał Kajka poeta mazurski (chłop) -- Ciekawe czy ktoś płynął szlakiem Wańkowicza ?
  • Łosiera będzie miała miejsce w dniu 12 lipca. Program; 11.00 wyjście łosiery z Sętala do Nowych Włók 12.00 Msza św.odpustowa 13.00 występ Zespoły pieśni i Tańca "Warmiacy" oraz: gadka warmińska, loteria fantowa, licytacja, atrakcja dla dzieci, konkurs wiedzy,smaczne jedzenie... od. 16.00 zabawa ludowa W dniu dziejszym dostalismy piekne zaproszenie na Łosierę; z cala pewnoscia wezmiemy w Niej udzial. Oczywiscie bedzie informacja na Forum Warnija !!!!
  • [b]Wsie z przedwojennych map zniknęły. Powrócą[/b] [b]Leżące w zaroślach krzyże to dzisiaj jedyny ślad po wielu nieistniejących już wsiach. Są ludzie, którzy chcą je ocalić od zapomnienia. [/b] Na pomysł, by przypomnieć wymarłe po 1945 r. osady, wpadł kilka lat temu Krzysztof Worobiec ze stowarzyszenia Sadyba. Razem ze Wspólnotą Kulturową Borussia, Nadleśnictwem Pisz i Regionalnym Ośrodkiem Badań i Dokumentacji Zabytków w Olsztynie przygotowuje projekt "Zagubione wioski Puszczy Piskiej"...
  • "Urodzony w 1926 roku w Ełku, upamiętnił swoją ojczyznę w mazurskich opowiadaniach i w powieści "Muzeum ziemi ojczystej". Powieść Lenza jest gorącą obroną historii Mazur przed polityczną instrumentalizacją." Koniecznie trzeba tą książkę przeczytać, za czym napijemy się wspólnie kieliszeczek nikolaszki. A żebyście nie myśleli, że to nudna książka to taki uryweczek dla uśmiechu bandzie i jó tan kóntek wyrychtowała coby ni zaboczyć (nie zapomnieć) ło tyj ksiójżce.
  • Przeczytałam bardzo ciekawe wspomnienia z Mazur. Napisała je w swojej ksiązce Olga Lipińska. Być może znajdzie się ktoś kto ma takie lub podobne wspomniena z wyprawa mazurskich. Wina , wina dajcie Wspomnienia z mazurskich lasów Siedzimy sobie w naszym mazurskim domku za zamkniętymi drzwiami, jest cichy pogodny wieczór siadywało się na werandzie i słuchało tykania świerszczy. Ćmy leciały do światła i często wpadały do kieliszków z winem. Była cisza. Dziś wieczorem czekamy, kiedy ...
  • [b]Kłobuk łobudziuł sia[/b] [b]Niemrawo wyłazi z gniozda, dzie eszcze spała locha z warchlakami. Łotrzepoł ze skrzydeł szron, przestąpił z łapy na łapę i nieco przekrzywiwszy głowę wybałuszył swoje wypukłe łoczy, aby jek codziań wypatrywać strugi dymu z komina na półwyspie.[/b]
  • Wsiadajcie , pojeździmy ałtem po Warmii i Mazurach , w bardzo tajemne miejsca. Zapinamy pasy i start !
  • Naprawdę , nie mogłam się pohamować, tak ma sia podoba to zdanie. Czy ktoś próbował wypowiedziec to zdanie na głos ? Am sia łuśnioła ;)
  • Smocze łodzie na Krzywym Na Jeziorze Krzywym w Olsztynie odbyły się mistrzostwa Polski smoczych łodzi. W najbardziej prestiżowym wyścigu open na 500 m najlepsi okazali się gospodarze z OKSmoka. Tak licznie obsadzonej i emocjonującej imprezy sportowej na Jeziorze Krzywym dawno już nie było. Startowało 25 załóg liczących razem ponad... 600 osób. Odbyły się aż 32 wyścigi na dwóch dystansach: 200 i 500 m. Wieloosobowe osady ścigały w czterech kategoriach: open, mikst, junior i amato...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się