komory

(11 wyników)
  • U mojego synka zaraz po urodzeniu przy badaniu USG przezciemiączkowym stwierdzono niewielkie powiększenie komór bocznych mózgu 0,33mm. Czy mam powody do niepokojów i jakie są normy oraz jakie są następstwa.
  • u malego , ma 4,5 miesiaca, po badaniu neurologicznym stwoerdzono powiekszenie komor mozgowych bocznych spowodowanych niedotlenieniem okoloporodowym. czy jest to przeciwwskazaniem do szczepien DTaP? i wogole szczepien? czy te komory mozgu sie kiedys zmniejsza? pwoiedziano mi tylko ze jak bede z dzieckiem cwiczyc to to zniknie. chcialabym zasiegnac panskiej porady. z gpory dziekuje.
  • Witam! Jestem mamą poraz drugi. Moja córeczka/pierwsze dziecko/ w wieku 5 tyg. miała wykryte wodogłowie wewn.. Jej komory boczne w części środkowej wynosiły 10 mm. w związku z tym miała operacje wstawienia zastawki. Przeżyliśmy to z mężem bardzo... Mój synek /drugie dz./ ma teraz 2,5 m-ca i po padaniu USG przezciemiączkowe stwierdzono 5mm. Czy mam powody do obawy, że nie daj Boże, powtórzy się ten koszmar? Lekarka powiedziała mi, że w tym wieku dzieci niektóre mają 2mm. Proszę ...
  • Witam, Bartek dziś miał robione usg i wynik jest następujący: Układ komorowy drożny położony pośrodkowo, nieznacznie asymetryczny w zakresie komór bocznych-PKB 5mm,LKB 7mm (norma do 5mm) rogi czołowe zaokrąglone.III komora nieposzerzona Struktury lini pośrodkowej nieprzemieszczone Przestrzeń podoponowa poszerzona namózgowo po stronie lewej do 11mm po str prawej do 7mm (norma do 5mm)- obraz odpowiada wodniakom podtwardówkowym. Obraz odpowiada zmianom w przebiegu niedotlenienia okołopor...
  • Witam. Jestem mamą 9-dniowego Bartka. Syn urodził się w 36 tygodniu ciąży. W 7 dniu życia miał robione echo serca. Wynik - ASD II/PFO i zalecenie kontroli za 1-2 miesiące. Mniej więcej wytłumaczono mi na czym polega ta wada. Panie Doktorze proszę o informacje czy ona obecnie jakoś wpływa na życie mojego dziecka, czy powinnam go obserwować, na coś zwracać szczególną uwagę? Chciałabym też wiedzieć jak długo się czeka na samoistne zamknięcie przegrody, w jakim wieku zwykle operowane są dzi...
  • witaj, piszesz ze twoja corcia ma wodoglowie:(, mozesz mi napisac cos o tej chorobie, bo u mojego 9 miesiecznego synka lekarze podejrzewaja, poniewaz ma duza glowke bo az 50cm, poszerzone komowy i za duzy wskaznik kom. na usg glowki, we wtorek idziemy do neurochirurga, zeby go obejrzal dokladnie i prawdopodobnie zrobia mu rezonans albo tomograf. Bartus rozwija sie super nawet jest troche do przodu, nie wymiotuje, ma apetyt. Przy porodzie byl niedotleniony, 5,7,8pkt. Napisz mi jak mozesz...
  • Witam! mam pytanie, byliśmy z synkiem na kontrolnym badaniu echo i ekg ponieważ synek po porodzie miał niedomknięty otwór owalny, dziś ma 1,5 roku dostaliśmy wyniki pocztą w echo wszystko jest ok a w ekg mamy napisane tak PQ 0,096s. QRS0,076s. QTc 0,418s. częściowy blok prawej komory pęczka Hisa czy to coś złego? mamy się tym martwić czy wszystko jest ok.
  • Pani doktor proszę o interpretację wyników, abym coś z tego zrozumiała, bo wizyte u neurologa mam dopiero za 2 tygodnie.. a bardzo boję się o synka Synek za tydzień kończy 5 miesięcy. USG PRZEZCIEMIĄCZKOWE: Układ komorowy symetryczny, nieposzerzony, nieprzemieszczony. Współczynnik rozpiętości rogów czołowych komór bocznych 33M Współczynnik Evansa 0.30 Sploty naczyniowe prawidłowe. Ciało modzelowate widoczne w całości, prawidłowe. Echogeniczność półkul mózgowych prawidłowa. Uwid...
  • USG przyciemiączkowe 7-miesięcznej dziewczynki Badanie wykonane aparatem ESAOTE Układ komorowy symetryczny, nieznacznie poszerzony po stronie prawej 4,5 mm, po lewej 3,3 mm. Sploty naczyniówkowe równe, symetryczne. Struktury mózgowia prawidłowe w zakresie widoczności. Zewnętrzne przestrzenie płynowe po stronie lewej 4 mm, po prawej 2,5mm.
  • witam wczoraj zrobilismy w końcu echo serca mojemu 2,5 letniemu dziecku i wyszło że mabardzo gruba nitkę w lewej komorze serca. Co to oznacza? czy jest to niebezpieczne?z góry dziekuje o odpowiedź
  • Panie doktorze proszę o zinterpretowanie wyników USG główki (wizyta u neurologa,który zlecił to badanie, dopiero za 2 tyg): układ komorowy asymetryczny.prawa komora w zakresie rogu czołowego szersza,układ nieprzemieszczony.współczynnik rozpiętości rogów czołowych komór ocznych 33mm współczynnik Evansa 0,32. sploty nacyniowe prawidłowe.ciałao modzelowate widoczne w całości,prawidłowe.w rzucie lewej półkuli widoczne sąniejednorodne obszary z przewagą zmian hypoechogenicznych-zmiany ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się