komory

(6 wyników)
  • Witam, Piszę do Pana z zapytaniem czy asymetria komór mózgowych u 6msc niemowlęcia może być przyczyną tego, że mały nie próbuje siadać i ogólnie mam wrażenie jest opóźniony w stosunku do innych dzieciaczków. Malutki jutro kończy 6 msc i: -nie obraca się w okół własnej osi (może 1 raz w łóżeczku się przekręcił delikatnie) -słabo obraca się na boczki (jak mu bardzo zależy na zabawce to i owszem przewróci się na brzuszek ale z brzuszka na plecy nie) -położony na brzuszku ładnie podpiera się ...
  • Córka w trzeciej dobie życia miała zrobione USG przezciemiączkowe, które wykazało, że ma niesymetryczne komory mózgu. W 15 dobie podczas konsultacji, neurolog nie stwierdził u niej wad neurologicznych, poza tendencją do zginania się w jedną stronę (nazwał, to że układa się troszkę w literkę C). Po upływie miesiąca podczas konsultacji hematologicznej lekarz zapytał czy córka była u neurologa, ponieważ stwierdził to samo co neurolog. Staramy się córkę układać do snu raz na jednym, raz na drugim...
  • W tomografi głowy 10 leniego dziecka stwierdzono: zaniki korowe głównie w okolicy czołowej oraz poszerzony układ komorowy z symetrycznie szerszą lewą komorą boczną. Co oznaczaję te stwierdzenia , czym mogą być spowodowne i jak mogą wpływać na zachowanie dziecka .
  • Panie Pawle, Mój synek 30 kwietnia skończy 4 miesiące. Waży prawie 8 kg (wzrost 66 cm). Obwód główki: 43,5 cm. Proód sn, o czasie, 10 pkt Apgar. Pediatra podczas pierwszej wizyty skierował nas do neurologa (podobno ten lekarz zawsze tak robi). Synek nie miał żadnych niepokojących objawów, mimo to neurolog skierował na USG główki. Wykazało ono:'komory boczne mózgu asymetrycznie powiększone w zakresie rogów przednich: szer. prawa 6,5 mm, lewa 7,5 mm; komora III szer. 5,5 mm. Prz...
  • Witam. Może zacznę od tego, że mój synek ma dwa miesiące, po urodzeniu dostał 8 punktów w 5 minucie (odjęto mu po jednym punkcie za kolor skóry i napięcie mięśniowe), a w 10 minucie życia było punktów 9 (z napięciem się "wyrobił" i zostało tylko sine zabarwienie skóry). Od samego początku dziecko zachowuje się dosyć dziwnie. Przede wszystkim nie chce być noszone na rękach. Ogdina się, odpycha i płacze (czasem daje się przytulić, ale nie za często, zresztą nie sądzę, żeby to wynikało z tego...
  • Witam Otrzymałam taki opis tk 18-miesięcznego dziecka KT głowy bez dożylnego wzmocnienia kontrastem Niewielkiego stopnia poszerzenie układu komorowego- wentrikulomegalia bez cech nadciśnienia śródkomorowego. Rozstaw rogów czołowych komór bocznych 46mm. Asymetria komór bocznych- nieco szersza lewa. Komora IV komunikuje się z wydatnym zbiornikiem wielkim- wariant zespołu Dandy-Walker. Mózgowie o prawidłowym cieniowaniu, bez zmian ogniskowych. Struktury linii środkowej nie przemieszczon...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się