kozy

(9 wyników)
  • Na pastwisku stoi stajnia o wymiarach 30x30 m z wejsciem w strone Polnocy. Z polnocno -wschodniego rogu tej stajni mamy plot w kierunku wschodnim o dlugosci 40m.Do poludniowo- wschodnieo rogu stajni przywiazana jest koza sznurem dlugosci 100m. Znalesc powierzchnie trawy dostepnej dla kozy.
  • ..abo i trzeci, nie pomnę już. Farmer chce podzielić pastwisko dla kóz na trójkątne zagrody. W tym celu zaposiadał drut o długości wystarczającej na 30 długości boku zagrody i 20 palików. Taki palik musi stać na rogu każdej zagrody. Ponieważ farmer jest bardzo porządny i gospodarny, wykorzysta cały materiał, tak żeby mu się żadne odpadki nie walały po polu. Jaką największą ilość zagród skonstruuje z tego materiału? PS. Z pozdrowieniami dla tych, co lubią farmerów.
  • Pewien farmer podzielil swoje pastwisko na trzy rowne czesci i ogrodzil kazda z nich plotem. Do jednej czesci wprowadzil trzy kozy, do drugiej dwie, a do trzeciej jedna. Codziennie przychodzil i sprawdzal jak sie maja kozy. Po trzech dniach zabraklo trawy tam, gdzie pasly sie 3 kozy. Zabral je wiec na inne pastwisko. Po kolejnych trzech dniach zabraklo trawy tam, gdzie pasly sie dwie kozy, wiec i je zabral na inne pastwisko. Wiedzac, ze kazda koza zjada w ciagu dnia tyle samo traw...
  • Poniżej czwarta zagadka z cyklu "Konkurs Łamigłówkarski...". Serdecznie zapraszam wszystkich do wspólnej zabawy. Każdy łamigłówkowicz ma jeszcze szansę wygrać główną nagrodę o wartości 200 PLN! A oto zadanie, które trzeba w tym celu rozwiązać: Pewien resolutny działkowicz miał na swojej działce kozę. Postanowił, że zrobi dla kozy kwadratową zagrodę. Pamiętał jeszcze ze szkoły podstawowej, że kwadrat to taka figura geometryczna, w której obie przekątne są sobie równe i wzajemnie...
  • Kozia algebra. Za literami schowały się liczby od 1 do 9 (bez zera). Tym samym literom odpowiadają te same liczby, a różnym różne. Zapis AB oznacza sumę A + B, ABC oznacza A + B + C itd. OKO = 11 ZAKAZ = 21 KOZA = ? Pozdrowienia dla Łamigłówkarek i Łamigłówkarzy. TOM
  • Wiesio podczas wakacji pomaga rodzicom w prowadzeniu gospodarstwa. Pasącego właśnie kozy Wiesia spotyka Józio i pyta: - Czy te wszystkie kozy należą do twego ojca? - Nie, te kozy należą do czterech właścicieli, mojego dziadka, mojego stryja, mojej ciotki i mojego ojca. Każdy z nich ma inną liczbe kóz, ale mój ojciec ma ich najwięcej. - A kto ma ich najmniej? - Mój dziadek. - A ile ma dziadek? Jedną czy więcej? - Dziadek ma ....(tu wymienił ile) - A ile jest wszystkich kóz? - Mni...
  • Mamy trawnik w kształcie koła o promieniu r. W dowolnym punkcie na obwodzie koła wbito palik do którego na sznurku uwiązana jest koza. Jaka powinna byc długość sznurka by koza wyżarła dokładnie połowę kolistego trawnika?
  • Znalazlam wczoraj opis tego problemu w ksiazce i wciaz nie moge zrozumiec jego rozwiazania. W skrocie problem jest nastepujacy (dla tych, ktorzy go nie znaja). Wystepujesz w teleturnieju, w ktorym mozna wygrac samochod. Prowadzacy teleturniej (Monty) pokazuje troje drzwi. Mowi, ze za jednymi z nich znajduje sie samochod, za dwoma pozostalymi kozy. Prosi, zebys dokonal wyboru. Wybierasz drzwi, ale drzwi sie nie otwieraja. Monty otwiera za to jedne z dwojga drzwi, ktorych nie w...
  • Dwaj bracia postanowili sprzedac swoje wielblady i kupic za nie owce. Wybrali sie wiec na targ, gdzie za jednego wielblada dostali tyle dinarow ile mieli wielbladow. Za cala sume kupili owce, ktore byly w cenie 10 dinarow/sztuke. Za reszte, jaka im zostala, kupili koze. W drodze powrotnej do domu poklocili sie i postanowili rozstac. Podzielili rowno miedzy siebie stado owiec, z tym ze ostala sie jeszcze jedna owca. Jeden z braci rzekl: - Ja wezme te owce, a ty wez koze. - Eee tam ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się