Dodaj do ulubionych

młoda kapusta - sposoby

26.04.06, 12:48
poniewaz pojawia się juz, to wklejam dawny link, a wnim kilka różnych
sposobów na młódkę:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=25115137&a=27203479
Obserwuj wątek
    • default Re: młoda kapusta - sposoby 26.04.06, 13:21
      Teraz to jeszcze niemożliwe, ale w lecie dodaję do młodej kapusty niedojrzały
      agrest - tak z 10-15 sztuk na średnią główkę. Daje super kwaskowy smaczek,
      zupełnie inny niż z soku cytrynowego. Ponadto: pęczek koperku (grube łodyżki
      na początku, a posiekane piórka już po zestawieniu z ognia), sól i cukier. Do
      okraszenia - koniecznie skwarki ze słoniny albo podgardla.
      --
      Orędzie noworoczne prezydenta: Teraz ja jestem sprite, a wy pragnienie!
    • ba_nita Re: kapusta z "piaskiem" 26.04.06, 13:35
      Główka kapusty, 250 ml bulionu warzywnego
      2 łyżki masła, 1 łyżka oliwy z pliwek, 3 łyżki bułki tartej

      1. Kapustę szatkujemy, zalewamy bulionem i dusimy do miękkości. Kiedy będzie
      miękka dokładnie ją odsączamy.

      2. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy oliwę, gdy bedzie gorąca dosypujemy
      tartą bułkę, dokładamy odsączoną kapustę i dokładnie mieszamy. Możemy "wcinać"
      samotrzeć lub jako dodatek do drugich dań.
      No i koniecznie młoda kapusta faszerowana. Ze starej, zbitej zrobić się nie da:
      mojegotowanie.onet.pl/18010,ksiazka_przepis.html
      --
      Nic tak nie zabija w kuchni jak brak wyobraźni.
        • ba_nita Re: kapusta z "piaskiem" 26.04.06, 15:17
          Po pierwsze: nie jestem kobietą;
          po drugie: ściśle rzecz biorąc w 99 wypadkach na 100 wcinamy we dwoje z żoną i
          podłącza się do tego jeszcze moja bokserka, która przepada za wszelkimi
          rodzajami warzyw ze szczególnym uwzględnieniem kapusty i ogórków kiszonych;
          po trzecie: masz rację - dla mnie to oczywiste dla reszty forum
          niekoniecznie.)))
          --
          Nic tak nie zabija w kuchni jak brak wyobraźni.
          • ba_nita Re: kapusta z "piaskiem" 26.04.06, 17:24
            Gość portalu: gosposia napisał(a):
            > Samotrzeć to we dwoje.
            Bzdura:
            samotrzeci daw. będący w towarzystwie dwóch osób, jeden z trzech
            Żródło: Słownik Języka Polskiego PWN wyd. 2005 r.

            Jan Miodek "Słownik Ojczyzny Polszczyzny".
            "Samotrzeć- archaiczna staropolska konstrukcja znacząca tyle co 'sam w
            towarzystwie dwóch osób;w trójkę.'"

            --
            Nic tak nie zabija w kuchni jak brak wyobraźni.
            • Gość: iś Re: kapusta z "piaskiem" IP: *.kolonianet.pl 26.04.06, 17:26
              "Nic dziwnego, że plączą się nam dawne liczebniki zespołowe, bo raczej rzadko
              ich używamy. Tedy przypomnijmy. Samotny człek jest „samojeden”. We dwójkę
              działamy „samotwór”, w trójkę „samotrzeć”. Wszak Mickiewicz melduje z placu
              boju, że Litawor, Rymwid i ranna Grażyna „samotrzeć pędzą z pobojowiska”.
              Kmicic zaś w wąwozie uderzał wraz z trzema Kiemliczami na Szwedów - samoczwór"
              Cyt. za A. Wajdą
              • Gość: iś Re: kapusta z "piaskiem" IP: *.kolonianet.pl 26.04.06, 17:35
                Zainteresowała mnie ta kapustka faszerowana w całości. Ktoś robił? Jak to
                wygląda praktycznie- cała kapusta zanurzona w wodzie? I tak pyrka do miękkości?
                A mięso zdąży się ugotować zanim kapustka się rozpadnie do imentu? Próbował
                ktoś taką kapustę upiec?
                • ba_nita Re: kapusta z "piaskiem" 26.04.06, 17:43
                  Niech Cię nie zmyli nick, który ma już dobre 10 lat. Na kuchni zapomniałem do
                  niego hasła, co niektórym się wydaje spiskiem mającym na celu ukrycie
                  tożsamości. Spisek taki kuchenny po prosty ogólnosieciowy. Ta kapusta to moje
                  wykonanie aczkolwiek przepis podstawowy nie. Rozchylasz liście, faszerujesz i
                  zawijasz całą głowę w gazę. Taką normalną gazę z apteki i gotujesz w osolonej
                  wodzie przykrytą w całości. Możesz dodać jeszcze do tej wody ziele angelskie,
                  pieprz i jakie przyprawy Ci pasują. Gotujesz około półtorej godziny. W
                  szybkowarze odpowiednio mniej.Mięso gotuje się spokojnie a kapusta nie ma prawa
                  się rozpaść ze względu to, że jest związana gazą.
                  --
                  Nic tak nie zabija w kuchni jak brak wyobraźni.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka