jacek1f 26.04.06, 12:48 poniewaz pojawia się juz, to wklejam dawny link, a wnim kilka różnych sposobów na młódkę: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=25115137&a=27203479 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dusia Re: młoda kapusta - sposoby IP: 213.17.170.* 26.04.06, 13:12 Najbardziej lubię ugotowaną w niewielkiej ilości wody ( tzn. duszoną ), posoloną i z odrobinką świezego tłuszczu (albo i bez)z duza ilościa świeżego kopru. Do smaku trochę pieprzu i soli. hmmmm, chyba juz czas Odpowiedz Link Zgłoś
gingers73 Re: młoda kapusta - sposoby 26.04.06, 13:19 A ja z jabłkiem i pomidorem i koperkiem Odpowiedz Link Zgłoś
ruczaj86 Re: młoda kapusta - sposoby 26.04.06, 20:01 Ja dodaję jeszcze świeżego pomidora Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: młoda kapusta - sposoby 26.04.06, 13:21 Teraz to jeszcze niemożliwe, ale w lecie dodaję do młodej kapusty niedojrzały agrest - tak z 10-15 sztuk na średnią główkę. Daje super kwaskowy smaczek, zupełnie inny niż z soku cytrynowego. Ponadto: pęczek koperku (grube łodyżki na początku, a posiekane piórka już po zestawieniu z ognia), sól i cukier. Do okraszenia - koniecznie skwarki ze słoniny albo podgardla. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: kapusta z "piaskiem" 26.04.06, 13:35 Główka kapusty, 250 ml bulionu warzywnego 2 łyżki masła, 1 łyżka oliwy z pliwek, 3 łyżki bułki tartej 1. Kapustę szatkujemy, zalewamy bulionem i dusimy do miękkości. Kiedy będzie miękka dokładnie ją odsączamy. 2. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy oliwę, gdy bedzie gorąca dosypujemy tartą bułkę, dokładamy odsączoną kapustę i dokładnie mieszamy. Możemy "wcinać" samotrzeć lub jako dodatek do drugich dań. No i koniecznie młoda kapusta faszerowana. Ze starej, zbitej zrobić się nie da: mojegotowanie.onet.pl/18010,ksiazka_przepis.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piecuch Re: kapusta z "piaskiem" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 15:05 Tu podobnie jak z "prześnością" - co mialas na mysli pisząc "samotrzeć" - że możena jeść kapuste tylko we troje??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piecuch Re: kapusta z "piaskiem" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 15:06 tfu , mialo być z "przaśnością"... Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: kapusta z "piaskiem" 26.04.06, 15:17 Po pierwsze: nie jestem kobietą; po drugie: ściśle rzecz biorąc w 99 wypadkach na 100 wcinamy we dwoje z żoną i podłącza się do tego jeszcze moja bokserka, która przepada za wszelkimi rodzajami warzyw ze szczególnym uwzględnieniem kapusty i ogórków kiszonych; po trzecie: masz rację - dla mnie to oczywiste dla reszty forum niekoniecznie.))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piecuch Re: kapusta z "piaskiem" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 15:45 Ja dla odmiany jestem kobietą:)))., sorki za pomyłke. Dalczego myslisz ze dla forum "nieoczywiste", bo nie łapię? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosposia Re: kapusta z "piaskiem" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 17:01 Samotrzeć to we dwoje. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: kapusta z "piaskiem" 26.04.06, 17:24 Gość portalu: gosposia napisał(a): > Samotrzeć to we dwoje. Bzdura: samotrzeci daw. będący w towarzystwie dwóch osób, jeden z trzech Żródło: Słownik Języka Polskiego PWN wyd. 2005 r. Jan Miodek "Słownik Ojczyzny Polszczyzny". "Samotrzeć- archaiczna staropolska konstrukcja znacząca tyle co 'sam w towarzystwie dwóch osób;w trójkę.'" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iś Re: kapusta z "piaskiem" IP: *.kolonianet.pl 26.04.06, 17:26 "Nic dziwnego, że plączą się nam dawne liczebniki zespołowe, bo raczej rzadko ich używamy. Tedy przypomnijmy. Samotny człek jest „samojeden”. We dwójkę działamy „samotwór”, w trójkę „samotrzeć”. Wszak Mickiewicz melduje z placu boju, że Litawor, Rymwid i ranna Grażyna „samotrzeć pędzą z pobojowiska”. Kmicic zaś w wąwozie uderzał wraz z trzema Kiemliczami na Szwedów - samoczwór" Cyt. za A. Wajdą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iś Re: kapusta z "piaskiem" IP: *.kolonianet.pl 26.04.06, 17:35 Zainteresowała mnie ta kapustka faszerowana w całości. Ktoś robił? Jak to wygląda praktycznie- cała kapusta zanurzona w wodzie? I tak pyrka do miękkości? A mięso zdąży się ugotować zanim kapustka się rozpadnie do imentu? Próbował ktoś taką kapustę upiec? Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: kapusta z "piaskiem" 26.04.06, 17:43 Niech Cię nie zmyli nick, który ma już dobre 10 lat. Na kuchni zapomniałem do niego hasła, co niektórym się wydaje spiskiem mającym na celu ukrycie tożsamości. Spisek taki kuchenny po prosty ogólnosieciowy. Ta kapusta to moje wykonanie aczkolwiek przepis podstawowy nie. Rozchylasz liście, faszerujesz i zawijasz całą głowę w gazę. Taką normalną gazę z apteki i gotujesz w osolonej wodzie przykrytą w całości. Możesz dodać jeszcze do tej wody ziele angelskie, pieprz i jakie przyprawy Ci pasują. Gotujesz około półtorej godziny. W szybkowarze odpowiednio mniej.Mięso gotuje się spokojnie a kapusta nie ma prawa się rozpaść ze względu to, że jest związana gazą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iś Re: kapusta z "piaskiem" IP: *.kolonianet.pl 26.04.06, 18:40 Dzięki. Zrobię w tym tygodniu i doniosę o efekcie, b. mi się ten przepis podoba Odpowiedz Link Zgłoś
amikeo Re: kapusta z "piaskiem" 26.04.06, 19:57 Pomysły ciekawe, ale poczekam jeszcze na bardziej ogródkową kapustke. Poza tym dodaje pęczek młodej marchewki w talarkach, kolor i smaczek. I kopru, kopru... I naci selera. Poczekam na ogródkowe warzywka:) Odpowiedz Link Zgłoś