Dodaj do ulubionych

jak gotujecie młodą kapustę

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.04, 16:58
Obserwuj wątek
    • Gość: kiwi Re: jak gotujecie młodą kapustę IP: *.chello.pl 07.05.04, 17:16
      Kroję do garnka kapustę i cieszę się, że tak świeżo pachnie. Do niej kroję 2
      pęczki dymki ale tymczasem dodaję tylko cebulki. Ze trzy łyżki wody, sól, biały
      pieprz. Szczelnie przykrywam i gotuję na małym około 10 minut. Nie odkrywam!
      Potem otwieram pokrywkę, mieszam, sprawdzam słoność itp, sypię garściami owe 2
      pęczki szczypioru z dymki i 2 pęczki siekanego kopru, nie mieszam lecz zakrywam
      na 5 minut nadal na małym. Potem odkrywam, mieszam a gdy za duzo wody,
      zwiększam bardzo gaz i odparowuję szybko, stale mieszając. Do tego młode
      ziemniaczki. Albo solo.
    • em_es Re: jak gotujecie młodą kapustę 07.05.04, 17:40
      Kroję drobno kapustę, tak samo cebulę, wrzucam to na maselko (masła niedużo,
      można podlać wodą ale mnie bardziej smakuje jak dam masło) i duszę bez
      przykrycia, ew. przykrywam na chwilę na początku, potem odkrywam coby nadmiar
      wody odparował. Doprawiam solą i pieprzem, najlepiej bez wynalazków typu
      vegeta. Jak miękka dodaje pęczek siekanego koperku i odrobinę śmietany, tak
      tylko na smak, momencik jeszcze zostawiam na ogniu - i gotowe :)

MS
      • Gość: Maria Re: jak gotujecie młodą kapustę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.04, 18:32
        Młodą kapustę szatkuję dość grubo, do tego cały pęczek dymki wraz ze
        szczypiorem i wrzucam do rondla na rozgrzane masło [nie dolewam wody]. Duszę ok.
        10-15 min, następnie solę i pieprzę, dodaję pęczek drobno pokrojonego koperku.
        Kapusta ma być jędrna. Ja jeszcze lekko zakwaszam kapustę sokiem z cytryny, ale
        to jest rzecz gustu.
        Pozdrawiam - Maria
    • Gość: Lilu Re: jak gotujecie młodą kapustę IP: *.miechow.com / *.miechow.com 07.05.04, 18:41
      jak to!
      a gdzie KMINEK?
      • franula Re: jak gotujecie młodą kapustę 07.05.04, 18:57
        a czy to co jest teraz to jest wlasnie mloda kapusta?
        sorry ale akurat do tego warzywa nigdu nie przywiazywalam szczegolnej wagi a
        moze powinnam?
        • Gość: jagienka Re: jak gotujecie młodą kapustę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 20:45
          A zasmażka??? ;)
          • Gość: kiwi Re: jak gotujecie młodą kapustę IP: *.chello.pl 09.05.04, 13:45
            Zasmażka? Nigdy! To znaczy nigdy do młodziutkiej.
        • amused.to.death Re: jak gotujecie młodą kapustę 07.05.04, 20:47
          tak, teraz jest młoda kapusta.
          jest pyyszna!!!
      • em_es Re: jak gotujecie młodą kapustę 07.05.04, 20:45
        Kminek lubie, i owszem, ale nie do mlodej kapusty, do zasmazanej czy bigosiku
        to inna sprawa.

MS
    • Gość: sz głównie z koprem i maslem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 21:19
    • Gość: pn przy otwartym oknie!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.04, 11:36
      • Gość: mylop Re: przy otwartym oknie!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.04, 12:14
        ile dajecie tluszczu? moze byc olej?
        • em_es Re: przy otwartym oknie!! 08.05.04, 12:55
          Ostatecznie moglby byc olej, ale smak zepsuje. Najlepsze maslo, niewiele, tyle
          zeby sie na cale dno rozplynelo cieniutka warstwa, kapusta zaraz puszcza sok i
          w nim sie dusi, ale mieszac trzeba koniecznie.

MS
        • Gość: kiwi Re: przy otwartym oknie!! IP: *.chello.pl 09.05.04, 13:46
          Zero tłuszczu. W bardzo młodej znacząco wpływa na smak i ja wolę bez.
    • astria1 kapustka słodko-kwasna i pytanie.. 08.05.04, 19:07
      Ja tak robię:

* kapustę szatkuję i wrzucam do wielkiego gara (dziś zrobiłam z pięciu główek
      bo musi na jutro tez wystarczyć, a moi to niezłe zarłoczki) :-)
      * jedną cebulę
      * dolewam odrobinę wody bo i tak kapusta zaraz puści sok
      * dodaję trochę wędzonki -np. skórę z boczku wędz.(dziś zuzyłam 20dkg baczku
      wędz.)
      *ziele angielskie, liść laurowy sół i pieprz

Gdy juz kapusta się ugotowała dokańczam ją podsmazonym w kostkę boczkiem potem
      zakwaszam octem ,dodaję cukru aby uzyskac słodko -kwaśny smaczek i na koniec
      robię zasmażkę z mąki i zaciągam całą kapustę i już na sam koniec dodaję pęczek
      drobno posiekanego koperku....

do tego młode ziemniaczki i cóż schabowy lub karkówka ale ja bym siedziala przy
      samej kapuście :-)

*** Pytanie ***
      Jeszcze jedno czy udało się wam kiedyś mrozić kapustę młodą ? zamierzam w tym
      roku się za to zabrać, zamrożę kapustę już podgotowaną ale nie wiem czy ją
      podprawiać wszystkim oprócz mąki ? jesli robiłyście to już podzielcie się
      doświadczeniami.

pzdr

Anna
      • Gość: Elb Re: kapustka słodko-kwasna i pytanie.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.04, 14:05
        Mrożę wszystko co mi się rzewnie pododa,doprawić możesz póżniej.
      • neta-b Re: kapustka słodko-kwasna i pytanie.. 10.05.04, 11:11
        Spokojnie możesz zamrozoć. Ja gotuję bardzo podobnie jak Ty (też z octem, ale
        bez zasmażki) i mrożę już doprawioną gotową do spożycia. Nie ma nic lepszego
        niż zapach młodej kapustki w grudniu.
    • default Re: jak gotujecie młodą kapustę 10.05.04, 09:34
      Poza wspomnianymi tu sposobami, robię też tzw. u mnie w domu młody bigosik.
      Poszatkowaną kapustę duszę w niewielkiej ilości wody. Na patelni podsmażam
      pokrojony w kosteczkę boczek, kiełbasę i cebulkę. Jak się lekko zrumienią,
      dorzucam pokrojone pomidory (mogą być z puszki). Do kapusty dodaję pęczek
      koperku oraz ciapę pomidorowo-wędlinową z patelni. Mieszam, dosypuję "przyprawę
      do bigosu i potraw z kapusty" Kamisu, jeszcze chwilę duszę razem.
    • aremo Re: jak gotujecie młodą kapustę 10.05.04, 22:41
      U mnie młoda kapusta to ta z dodatkiem koperku i cebulki/ szczypiorku, soli,
      pieprzu. Przyprawy, które zwykle dodaję do kapusty niemłodej (wspomniany kminek
      na przykład) odpadają, bo zabijają jej młodzieńczość:-)
      • Gość: Camille Re: jak gotujecie młodą kapustę IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 10.05.04, 23:57
        Ja robie ja szybko- zwykle po 15 minutach jest gotowa- wrzucam do rondla
        poszatkowana kapuste, troszeczke wody /moze 1/2 szklanki/, sol, pieprz, kawalek
        masla. Dusze kilkanascie minut, pod koniec wlewam sok z 1 cytryny, lyzke cukru,
        garsc koperku, zamieszam i podaje. Nie moze byc calkiem rozgotowana/ani tez za
        bardzo miekka, taka al dente czyli "pod zab"/. Wychodzi taka fajnie slodko-
        kwasna.
    • grey_mouse Re: jak gotujecie młodą kapustę 11.05.04, 00:32
      Ja do zestawu kapustka, cebulka z zielonym, koper muszę mieć jeszcze młodą
      marchewkę pokrojoną w talarki. Bez marchewki nie ma kapustki ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka