Gość: marta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.04, 16:58 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kiwi Re: jak gotujecie młodą kapustę IP: *.chello.pl 07.05.04, 17:16 Kroję do garnka kapustę i cieszę się, że tak świeżo pachnie. Do niej kroję 2 pęczki dymki ale tymczasem dodaję tylko cebulki. Ze trzy łyżki wody, sól, biały pieprz. Szczelnie przykrywam i gotuję na małym około 10 minut. Nie odkrywam! Potem otwieram pokrywkę, mieszam, sprawdzam słoność itp, sypię garściami owe 2 pęczki szczypioru z dymki i 2 pęczki siekanego kopru, nie mieszam lecz zakrywam na 5 minut nadal na małym. Potem odkrywam, mieszam a gdy za duzo wody, zwiększam bardzo gaz i odparowuję szybko, stale mieszając. Do tego młode ziemniaczki. Albo solo. Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: jak gotujecie młodą kapustę 07.05.04, 17:40 Kroję drobno kapustę, tak samo cebulę, wrzucam to na maselko (masła niedużo, można podlać wodą ale mnie bardziej smakuje jak dam masło) i duszę bez przykrycia, ew. przykrywam na chwilę na początku, potem odkrywam coby nadmiar wody odparował. Doprawiam solą i pieprzem, najlepiej bez wynalazków typu vegeta. Jak miękka dodaje pęczek siekanego koperku i odrobinę śmietany, tak tylko na smak, momencik jeszcze zostawiam na ogniu - i gotowe :) MS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: jak gotujecie młodą kapustę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.04, 18:32 Młodą kapustę szatkuję dość grubo, do tego cały pęczek dymki wraz ze szczypiorem i wrzucam do rondla na rozgrzane masło [nie dolewam wody]. Duszę ok. 10-15 min, następnie solę i pieprzę, dodaję pęczek drobno pokrojonego koperku. Kapusta ma być jędrna. Ja jeszcze lekko zakwaszam kapustę sokiem z cytryny, ale to jest rzecz gustu. Pozdrawiam - Maria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lilu Re: jak gotujecie młodą kapustę IP: *.miechow.com / *.miechow.com 07.05.04, 18:41 jak to! a gdzie KMINEK? Odpowiedz Link Zgłoś
franula Re: jak gotujecie młodą kapustę 07.05.04, 18:57 a czy to co jest teraz to jest wlasnie mloda kapusta? sorry ale akurat do tego warzywa nigdu nie przywiazywalam szczegolnej wagi a moze powinnam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagienka Re: jak gotujecie młodą kapustę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 20:45 A zasmażka??? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Re: jak gotujecie młodą kapustę IP: *.chello.pl 09.05.04, 13:45 Zasmażka? Nigdy! To znaczy nigdy do młodziutkiej. Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death Re: jak gotujecie młodą kapustę 07.05.04, 20:47 tak, teraz jest młoda kapusta. jest pyyszna!!! Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: jak gotujecie młodą kapustę 07.05.04, 20:45 Kminek lubie, i owszem, ale nie do mlodej kapusty, do zasmazanej czy bigosiku to inna sprawa. MS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mylop Re: przy otwartym oknie!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.04, 12:14 ile dajecie tluszczu? moze byc olej? Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: przy otwartym oknie!! 08.05.04, 12:55 Ostatecznie moglby byc olej, ale smak zepsuje. Najlepsze maslo, niewiele, tyle zeby sie na cale dno rozplynelo cieniutka warstwa, kapusta zaraz puszcza sok i w nim sie dusi, ale mieszac trzeba koniecznie. MS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Re: przy otwartym oknie!! IP: *.chello.pl 09.05.04, 13:46 Zero tłuszczu. W bardzo młodej znacząco wpływa na smak i ja wolę bez. Odpowiedz Link Zgłoś
astria1 kapustka słodko-kwasna i pytanie.. 08.05.04, 19:07 Ja tak robię: * kapustę szatkuję i wrzucam do wielkiego gara (dziś zrobiłam z pięciu główek bo musi na jutro tez wystarczyć, a moi to niezłe zarłoczki) :-) * jedną cebulę * dolewam odrobinę wody bo i tak kapusta zaraz puści sok * dodaję trochę wędzonki -np. skórę z boczku wędz.(dziś zuzyłam 20dkg baczku wędz.) *ziele angielskie, liść laurowy sół i pieprz Gdy juz kapusta się ugotowała dokańczam ją podsmazonym w kostkę boczkiem potem zakwaszam octem ,dodaję cukru aby uzyskac słodko -kwaśny smaczek i na koniec robię zasmażkę z mąki i zaciągam całą kapustę i już na sam koniec dodaję pęczek drobno posiekanego koperku.... do tego młode ziemniaczki i cóż schabowy lub karkówka ale ja bym siedziala przy samej kapuście :-) *** Pytanie *** Jeszcze jedno czy udało się wam kiedyś mrozić kapustę młodą ? zamierzam w tym roku się za to zabrać, zamrożę kapustę już podgotowaną ale nie wiem czy ją podprawiać wszystkim oprócz mąki ? jesli robiłyście to już podzielcie się doświadczeniami. pzdr Anna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elb Re: kapustka słodko-kwasna i pytanie.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.04, 14:05 Mrożę wszystko co mi się rzewnie pododa,doprawić możesz póżniej. Odpowiedz Link Zgłoś
neta-b Re: kapustka słodko-kwasna i pytanie.. 10.05.04, 11:11 Spokojnie możesz zamrozoć. Ja gotuję bardzo podobnie jak Ty (też z octem, ale bez zasmażki) i mrożę już doprawioną gotową do spożycia. Nie ma nic lepszego niż zapach młodej kapustki w grudniu. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: jak gotujecie młodą kapustę 10.05.04, 09:34 Poza wspomnianymi tu sposobami, robię też tzw. u mnie w domu młody bigosik. Poszatkowaną kapustę duszę w niewielkiej ilości wody. Na patelni podsmażam pokrojony w kosteczkę boczek, kiełbasę i cebulkę. Jak się lekko zrumienią, dorzucam pokrojone pomidory (mogą być z puszki). Do kapusty dodaję pęczek koperku oraz ciapę pomidorowo-wędlinową z patelni. Mieszam, dosypuję "przyprawę do bigosu i potraw z kapusty" Kamisu, jeszcze chwilę duszę razem. Odpowiedz Link Zgłoś
aremo Re: jak gotujecie młodą kapustę 10.05.04, 22:41 U mnie młoda kapusta to ta z dodatkiem koperku i cebulki/ szczypiorku, soli, pieprzu. Przyprawy, które zwykle dodaję do kapusty niemłodej (wspomniany kminek na przykład) odpadają, bo zabijają jej młodzieńczość:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camille Re: jak gotujecie młodą kapustę IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 10.05.04, 23:57 Ja robie ja szybko- zwykle po 15 minutach jest gotowa- wrzucam do rondla poszatkowana kapuste, troszeczke wody /moze 1/2 szklanki/, sol, pieprz, kawalek masla. Dusze kilkanascie minut, pod koniec wlewam sok z 1 cytryny, lyzke cukru, garsc koperku, zamieszam i podaje. Nie moze byc calkiem rozgotowana/ani tez za bardzo miekka, taka al dente czyli "pod zab"/. Wychodzi taka fajnie slodko- kwasna. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_mouse Re: jak gotujecie młodą kapustę 11.05.04, 00:32 Ja do zestawu kapustka, cebulka z zielonym, koper muszę mieć jeszcze młodą marchewkę pokrojoną w talarki. Bez marchewki nie ma kapustki ;-) Odpowiedz Link Zgłoś