Dodaj do ulubionych

Surówka z młodej kapusty.

IP: *.gda.ids.pl 03.06.04, 08:45
Kto zna dobry przepis na surówkę z młodej kapustki na obiad?
Obserwuj wątek
    • Gość: teresa Re: Surówka z młodej kapusty. IP: *.bielsko.dialog.net.pl 03.06.04, 10:06
      Ja przyrządzam ją tak samo , jak przez cały rok .

      Kapustę drobno pokroić , dodać posiekaną cebulkę - zasolić .
      Następnie zetrzeć marchewkę , dobrze wymieszac , podrzucając dwoma widelcami .
      Jeśli ktoś lubi , może dodać natkę pietruszki , szczypiorek .
      Teraz dodaję troszkę cukru , octu i olej lub oliwę ( zamiast octu , można dodać
      sok z cytryny lub ocet winny ) .
      I to wszystko .
      Surówka z młodej kapusty jest pyszna , delikatna .
    • Gość: esik Re: Surówka z młodej kapusty. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.04, 10:30
      A ja robie tak:
      kapuste szatkuje, sole i odstawiam do "zmiekniecia".
      Do kazdej wersji obowiazkowo dodaje drobno pokrojona zielona cebulke.
      Do tej kapusty i cebulki mozna dodawac wszystko na co ma sie ochote lub co ma
      sie w domu.
      Np.:
      -pomidor + ogorek + papryka,
      -pomidor + ogorek + czstki pomaranczy,
      -pomidor + ogorek kisz. + kalarepka,
      -rzodkiewka + ogorek + awokado itd.
      Kompozycji jest b.duzo.
      Jesli dodaje cos kwasnego to wystarczy polac oliwa.
      Jesli ma byc elegancko to mozna zrobic sos na bazie oliwy z dodatkiem soku z
      cytryny lub pomaranczy lub musztardy.
      Mozna do takiej salatki dodawac pietruszke zielona lub koperek.
      Jednym slowem dowolnosc w komponowaniu dodatkow jest ogromna i dzieki temu taka
      surowka nigdy sie nie znudzi bo za kazdym razem ma inny smak.

      Smacznego
      esik


    • kdd Re: Surówka z młodej kapusty. 03.06.04, 10:53
      Kapustę drobno posiekać, koperek drobno posiekać. Pora pokroić na cieniutkie
      półplasterki Połączyć kapustę z koperkiem i porem, osolić i odstawić. W tym
      czasie zetrzeć na tarce marchewkę, seler (który trzeba skropić cytryną). Starte
      warzywa dodać do kapusty. Surówkę polać olejem z pestek winogron i odstawić na
      1/2 godziny do lodówki. Pycha.
      Kasia

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka