dorcia311 11.06.05, 07:52 Kochani! Jestem młodą kuchareczką i wszystkich tajników jeszcze nie odkryłam , dlatego też proszę pomóżcie mi zrobic bigosik Będę wdzięczna za wszelkie rady. (Bigosik chce zrobić dzisiaj na obiadek) Dorcia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: bigosik z młodej kapusty - Pomóżcie :-) 11.06.05, 09:28 Taki najprostszy: 2 duże główki młodej kapusty,zalewamy wrzątkiem (1 szkl).Kroimy wędlinę, wieprzowinę, boczek i wołowinę (po około 10 dag) w kostkę,dodajemy do kapusty. Doprawiamy solą, pieprzem i zielem angielskim, może być jeszcze kminek.Jak wszystko jest miękkie,dodajemy puszkę (małą) przecieru pomidorowego i zagotowujemy.Jeśli konsystencja jest za rzadka,zagęszczamy odrobiną wody z mąką. Acha - jeszcze dodajemy podsmażoną na 1 łyżce oliwy 1 cebulę pokrojoną w kostkę i możemy dodać jakości bigosowi dokładając suszony namoczony grzyb, śliwkę suszoną i 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina.I to właściwie wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
lgosia1 Re: bigosik z młodej kapusty - Pomóżcie :-) 11.06.05, 10:50 a jak się ma gotowanie wołowiny, którą trzeba raczej długo pogotować do gotowania młodej kapusty, którą się króciutko gotuje??? Ja mam przepis mniej wykwintny ale niesamowicie smaczny. Kroimy "grubo" młodą umytą kapustę. Wrzucamy do malutkiej ilości wody (kapusta sama jeszcze puści wodę). Dodajemy pokrojoną mielonkę tłuszczowo-wieprzową (najsmaczniejsza taka w puszce z zielonym papierkiem). Dodajemy też pokrojoną w plasterki młodą marcheweczkę i gotujemy do miękkości. Dodajemy pół słoiczka koncentratu pomidorowego - doprawiamy solą i pieprzem, lub jakąś vegetą czy warzywkiem. Na koniec dodajemy siekany koperek i natkę pietruszki. Pycha Odpowiedz Link Zgłoś
lgosia1 Re: bigosik z młodej kapusty - Pomóżcie :-) 11.06.05, 10:51 no i w bigosowej prostocie chyba nikt mnie nie pobije co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: bigosik z młodej kapusty - Pomóżcie :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 11:02 ja dodaję jeszcze troszkę soku z cytryny Odpowiedz Link Zgłoś
cynamoon6 Re: bigosik z młodej kapusty - Pomóżcie :-) 11.06.05, 11:14 Mozna zrobic ja tez bez miesa, z odrobina masla i mnostwem koperku. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: bigosik z młodej kapusty - Pomóżcie :-) 11.06.05, 11:20 To nie bigos a kapusta duszona. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Za to w kaloryczności też. 11.06.05, 11:19 Pytanie brzmi - po co tak tłusto, kiedy cała radość z młodych warzyw, w tym i kapusty w jej delikatnym smaku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ele Re: bigosik z młodej kapusty - Pomóżcie :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 19:28 oj nie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: bigosik z młodej kapusty - Pomóżcie :-) 11.06.05, 11:17 Całe mięso możesz wcześniej podsmazyć na patelni z cebulka, czosnkiem, podlać wodą, bulionem lub winem i udusić na półmiękko, bo faktycznie młoda kapucha się rozpadnie inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia Re: bigosik z młodej kapusty - Pomóżcie :-) IP: *.bb.online.no 11.06.05, 11:30 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=23867204&a=23876943 Odpowiedz Link Zgłoś
buterfly5 Re: To też nie bigos 11.06.05, 13:08 dokładnie!!! Ale przepis na bigos nie przewiduje młodej kapusty tylko kwaśną!!! Można się domyślać, że autorce postu chodziło o kapustkę właśnie. I nie oburzaj się, że ktoś lubi inne niż Twoje! To jest forum! Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: To też nie bigos 11.06.05, 13:44 To Ty jesteś nie wiedzieć czemu poruszona. A gwoli ścisłości przepisy na bigosy przede wszystkim przewidują mieszaną kapustę: kiszoną (nie kwaśną bo pysk potrafi wykrzywić) i zwykłą. A oburzać to ja się mogę na kogoś kogo znam i rozmawiam z nim w realu. Lubię ścisłość, jeśli się odpowiada na pytanie o gołąbki to nie podaje się przepisu na kapuśniak. Jeśli to wyjaśnienie nie satysfakcjonuje mojej poruszonej przedmówczyni to trudno. Dla mnie temat jest zamknięty. Odpowiedz Link Zgłoś
dorcia311 Re: bigosik z młodej kapusty - Pomóżcie :-) 11.06.05, 13:54 dziekuje Wam wszystkim za przepisy ... i nie kłócimy się, życie jest takie piekne, nie chcę mieć wyrzutów, że przez mój " bigos" rozpętałam kłótnię : -). Pozdrawim gorąco Dorcia Odpowiedz Link Zgłoś
buterfly5 Re: bigosik z młodej kapusty - Pomóżcie :-) 11.06.05, 14:54 a tam zaraz kłótnia:) Smacznego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tatoja Re: bigosik z młodej kapusty - Pomóżcie :-) IP: *.dami.pl / *.dami.pl 11.06.05, 21:31 Ja nie mam żadnych ambicji kucharskich, dlatego kapustę młodą robię tak jak większość.Szatkuję i gotuję w małej ilości wody, bo ta woda zostanie w tym młodym bigosie.W kostkę kroję kiełbasę podsmażam na tłuszczu, niestety raczej na margarynie,Dołączam to do kapusty.Kupuję jedną zupę ogonową, rozpuszczam w niewielkiej ilości zimnej wody, a kiedy nie ma grudek wlewam do prawie ugotowanej kapusty (miękkiej),bo potem juz tylko chwila, po to by dorzucić przyprawy i koniecznie koperek.Ta rozpuszczona zupa ogonowa jest zamiast pomidorów i mąki, a świetnie zagęszcza i daje rewelacyjny sosik.Mnie przynajmniej smakuje.Radzę spróbować.Taką kapustkę można zrobić tylko teraz, bo w sierpniu jest już tylko kapusta zimowa, a to zupełnie co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogda Re: bigosik z młodej kapusty - Pomóżcie :-) IP: *.autocom.pl 13.06.05, 12:55 Kapustke musisz pokroic,miesko kiełbaska boczek,cebulke podsmarzyc na patelni,wrzucic to do kapustki podlac woda i dusic przyprawy wegeta pieprz papryka słodka zabek czosnku i pod koniec przecier pomidorowy 3 łyzki i gotowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justka Re: bigosik z młodej kapusty - Pomóżcie :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 09:54 dziękujemy :-) Odpowiedz Link Zgłoś