Dodaj do ulubionych

młoda kapusta

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 22:48
mąż zapragnął młodej kapusty z ziemniaczkami. O ile z ziemniakami sobie
poradzę to z kapustą gorzej. Kto pomoże?
Obserwuj wątek
    • narysuj.mi.baranka Re: młoda kapusta 26.05.04, 23:02
      Siekamy drobno i dusimy sobie z dodatkiem wody do wyparowania i oliwy (raczej
      nie z oliwek, proponuje olej slonecznikowy). Dlugosc duszenia dowolna. Fajnie
      jest otrzymac rodzaj papki:) Przyprawiamy kminkiem zmielonym.
      --
      'One cat just leads to another' - E.Hemingway
      Sadyba:)
      • Gość: Maria Re: młoda kapusta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.04, 07:00
        Baranku kochany, chyba bardzo lubisz papki.
        A tak poważnie: kapusta młoda duszona tylko na maśle i bardzo krótko, aby się
        nie rozciapciała [ma być jędrna]. Do tego pęczęk dymki i pęczek koperku, sól,
        pieprz i ew. sok z cytryny. Nie podlewać wodą, młoda kapusta puszcza sok
        własny. Nie trzeba nic odparowywać.
        Maria
      • giezik Re: młoda kapusta 27.05.04, 07:30
        facet jak to facet, moze chetnie przywitac jakies mieso. Mozna wiec w duuzym garze na odrobinie masla z oliwa usmazyc pokrojony boczek, pozniej do tego dodac kapuste poszatkowaną drobno. Poczekac az zmieknie (ale papka dla mnie brrrr.... cala radosc z wiosennych warzyw to ich kruchość...) i na koniec jak wyzej, koper, koper, koper.

        --
        "Risotto staje się dla mnie duszą żywnosci. Tak jak makaron, pizza i polenta jest jeszcze jednym daniem, które można nieskończenie urozmaicać."
        • Gość: ula__ Re: młoda kapusta IP: *.chello.pl 27.05.04, 07:48
          A może tak:
          -poszatkować nie za drobno kapustę, włożyć do garnka, posolić, przycisnąć
          talerzykiem
          -pęczek dymki (albo dwa), kolorowe papryczki (do ozdoby i nie tylko)-pokroić w
          paseczki, można też dodać małą marchewkę

          -wlać do kapusty szklankę wrzątku, 2 łyżki oleju,trochę Vegety,posolić,
          popieprzyć
          -wszystko razem gotować ok. 20-30 minut (nie dłużej,chyba że ktoś lubi "papkę")
          -pod koniec gotowania dodać małą puszkę koncentratu pomidorowego lub świeże
          przetarte pomidory

          Taka kapustka jest pyszna, kolorowa i nie trzeba naprawdę żadnego mięsa,
          wystarczą młode ziemniaczki suto posypane koperkiem!
    • brunosch Re: młoda kapusta 27.05.04, 09:52
      Liza, oni może mają rację, ale JEDYNY, SŁUSZNY I PRAWOMYŚLNY przepis to taki:

      1. Pokrojoną (niezbyt drobno) kapustę wrzucamy na osolony wrzątek + łyżeczka
      kminku.
      2. po 5 minutach odcedzamy (zostawiając wywar)
      3. wrzucamy do rondelka na rozgrzany tłuszcz (może być boczek wędzony :)) ale
      na maśle też dobre
      4. Solimy i pieprzymy do smaku, jeśli trzeba, można podlać zachowanym wywarem.
      I to jest prawdziwa, młoda kapusta. O!
      --
      Samobójcy są czasami bardzo wybredni. Wiem coś o tym.
      • giezik Re: kłamca 27.05.04, 09:56
        wrzucamy do gara z odrobiną wody - NIC NIE ODCEDZAMY

        :))))

        --
        "Risotto staje się dla mnie duszą żywnosci. Tak jak makaron, pizza i polenta jest jeszcze jednym daniem, które można nieskończenie urozmaicać."
          • giezik Re: kłamca 27.05.04, 10:03
            minimalnie wody (co dla mnie oznacza praktycznie nic) i jakie tam skwarki, boczus taki chudziutki


            --
            "Risotto staje się dla mnie duszą żywnosci. Tak jak makaron, pizza i polenta jest jeszcze jednym daniem, które można nieskończenie urozmaicać."
        • dethy Re: kłamca-jedno"ale" 27.05.04, 10:05
          giezik napisał:

          > wrzucamy do gara z odrobiną wody - NIC NIE ODCEDZAMY
          >
          > :))))

          Jasne,ze nic nie odcedzamy,ale nie smazymy do mlodej kapusty skwarkow :)

          --
          Dethy
          • giezik Re: kłamca-jedno"ale" 27.05.04, 10:07
            rodzi sie kolejna frakcja (obok przeciwnikow bialej PIECZONEJ kiełbasy) :))

            tu koncept wedlug ktorego dzialam w tym roku:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=12733645&a=12735972
            --
            "Risotto staje się dla mnie duszą żywnosci. Tak jak makaron, pizza i polenta jest jeszcze jednym daniem, które można nieskończenie urozmaicać."
      • hania55 Ooooooo!!!! 01.06.04, 19:56
        O, nie - młodej kapustki nigdy nie profanujemy boczkiem. Zostawiamy go dla
        okazów dojrzalszych, a nie pierwszych mgnień wiosny!
    • xkropka Re: młoda kapusta 27.05.04, 10:55
      A ja zawsze robię z wędzonymi żeberkami. Inaczej sobie nie wyobrażam.
      --
      Kreatywność to odmiana konformizmu, występująca w dużych firmach, a polegająca
      na symulowaniu działań twórczych w celu uzyskania uznania zwierzchników. (red.
      Radosław Tomaszewski, Obleśne Nowinki)
    • the_ladybird Re: młoda kapusta 27.05.04, 10:55
      z tego forum przepis, który pokochałam jak swój (cześć autorowi nieznanemu :D)

      jedną pokrojoną cebulę poddusić na maśle, dodać do tego poszatkowaną młodą
      kapustę, trochę soli, kminku i caaaaałe mnóstwo koperku. Jak kapusta już prawie
      zmięknie (czyli po kilku - kilkunastu minutach zaledwie) dodać dwa pokrojone
      drobno pomidory. Dusić jeszcze chwilę, zjadając zachwyt wyrażać.

      Uwielbiam
    • bee22 Re: młoda kapusta 27.05.04, 12:25
      a u mnie wlasnie stoi gar, mniam, zrobiony na modle tesciowej wg. przykazania o
      zamieszczaniu zrodel przepisow ;-):
      kapuche pokroic grubo i wrzucic do garnka z niewielka iloscia wody (jak wyzej
      podala Maria ma byc jedrna i nic nie odcedzam) do tego peczek dymki, peczek
      zielonej pietruszki (jak mloda to razem z korzonkami), posiekane lodyzki z
      peczka koperku, lekko posolic, poddusic az straci chrupkosc ale nie zamieni sie
      w paciaje, na koniec dorzucic reszte koperku i na chwile przykryc pokrywka
      zrobionej tak kapusty nigdy nie udalo mi sie zagescic zasmazka ani maka, wiec
      zrezygnowalam calkiem z zageszczania a o kminku bede pamietac nastepnym razem -
      dzieki :-))
    • Gość: matka Re: młoda kapusta IP: 5.2.* / *.chello.pl 27.05.04, 13:31
      Jezeli mloda kapusta to bezwzglednie bez zadnych udziwnien typu zebererka czy
      boczek.taka gotuje w ciagu roku a glownie zima/tez dobra/ Tym mozna wzbogacac
      kapuste w pozniejszym okresie. Teraz kiedy jestesmy stesknieni za mloda
      wiosenna kapusta nalezy ja przygotowac w najprostszy sposob a
      wiec:Posztkowac ,zalac woda i zagotowac.Te wode zawsze odlewam a z nia zawsze
      troche chemii.Natepnie zalewam b.mala iloscia wody,dodaje troszke
      wegety,soli,pieprzu szczypte cukru/powiedzmy 1/2 lyzeczki/ polowe peczka kopru
      zielonego i siekana zielona cebulke. To gotuje ktotko ,moze 10 minut?mloda
      kapusta szybko mieknie i latwo ja przegotowac/Nastepnie aby uniknac
      rozgotowania do smaku dodaje ocet /Na taka glowke jaka teraz jest teraz w
      sprzedazy, mysle ze wystarczy 2-2.5 lyzki stolowej/ ,prefereuje winny,tyle aby
      kapusta stala sie winna .W polaczeniu z wczesniej dodana szczypta cuktu
      osiagnie dobry smak,nastepnie robie lekka zasmazke,najczesciej na masle /moze
      byc na drobno pokrojonej sloninie/ i zwyczajnie dodaje ja do kapusty po
      zagotowaniu wsypuje druga czesc kopru posiekanego i juz nie zagotowuje,Wtedy
      smak kopru przechodzi do kapusty.Jezeli jest za mokra mozna odlac nadmiar wody
      ale lepiej by jej bylo mniej mozna nad tym jakos zapanowac.czasami na koncu
      dodam kilka kropel przyprawy w plynie typu maggi ale niekoniecznie. Jezeli
      mloda kapusta to tylko taka najprostsza i najszybciej ugotowana,Wystarczy 20
      minut i juz jest. Polecam jest smaczna i przepis bardzo prosty.
      • Gość: Maria Re: młoda kapusta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.04, 14:48
        Jeszcze jeden przepis na młodą kapustę zasmażaną [nie pamiętam skąd mam ten
        przepis].
        1/2 główka kapusty [jeśli duża], 10 dag boczku wędzonego, 1 mała cebula, 1-2
        łyżek octu winnego, sól, pieprz, cukier do smaku.
        Zesmażyć boczek na dużej patelni nie rumieniąc, dodać drobno pokrojoną cebulę,
        podsmażyć. Dopdać poszatkowaną kapustę, smażyć 5 minut. Doprawić octem, solą,
        pieprzem, odrobiną cukru, przykrywamy patelnię i dusimy wszystko ok. 5 minut
        [kapusta nie może być rozgotowana]. Nie dolewamy żadnej wody. Kapusta puści sok
        własny.


        Jako dodatek do drugich dań lub z dobrym pieczywem.

        Precz z vegetą i innymi rosołkami z kostki!!!!
        Pozdrawiam - Maria
    • Gość: alula Re: młoda kapusta IP: 193.28.239.* 28.05.04, 07:57
      ja polecam podduszoną kapustę zaciągnietą odrobiną mąki ze świeżą śmietanką,
      przyprawioną solą, pieprzem świeżo zmielonym i odrobiną cukru, a tuż przed
      podaniem posypaną bardzo obficie koperkiem, gdyz niestety kminku nie znoszę
      cóż za niebiański delikatny smak, polecam
    • bnew Re: młoda kapusta 01.06.04, 15:57
      ja robiłem wg tego przepisu:
      kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,5408621,P_KOBIETA_PRZEPISY.html
      po prostu rozpływa się w ustach (mniam, zaraz mnie skręci)
      --
      John Malkovich jak grał ruska to mówił madierfakier
    • hania55 Re: młoda kapusta 01.06.04, 19:55
      Poszatkować, sparzyć wrzątkiem i dusić na maśle podlewając sokiem z cytryny,
      odrobiną białego wina i wodą. Przyprawić: koperkiem, białym pieprzem,
      pomidorami, zeszkloną cebulką.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka