desmond108 14.07.09, 18:53 Zatrzymałem się przy przydrożnym straganie i kupiłem u chłopa masę wspaniałych warzyw - w tym mlodą kapustę. Macie może pomysł jak ją przyrządzić??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
znana.jako.ggigus z mlekiem kosowym 14.07.09, 18:56 jest przepis na galerii, po prostu zagotuj kapuste w malej ilosi wody, dodaj to mleko i przypraw na indysjko wg fantazji mozna tez dodac cebuli, marchwi, ale masz sporo kapusty od chlopa ta z mlekiem kok. jest boooskkka!! Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f albo kokosow, albo diabelska 14.07.09, 18:59 czyli z chili i imbirem. Albo ze skorkami i czastkami pomaranczy - tez smakowita. Albo po bozemu - z koperkiem, jablkiem... Wazne zeby grubo ciac i podkreslic jej mlodosc:-) nie pastwiac sie dluzej nic 5-8 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus albo jaki autor post powyzej 14.07.09, 19:01 gotuj krotko, dopraw koperkiem, zasmazana cebula, ew. smietana i ew. zaklepka i do mlodych ziemniakow to jest jazda, ale klasyczna mozna jeszcze dodac dwa mile pomidory do kapusty i jest jazda jeszcze lepsza Odpowiedz Link Zgłoś
desmond108 Re: albo jaki autor post powyzej 14.07.09, 19:23 Świetne!! :) Podoba mi się, żeby sie nie pastwić i po bożemu i dwa miłe pomidory (też kupiłem!!! pomidory z pierwszego... zbioru :) ). Czasami klasyka jest najlepsza (a ja w klasyce zbyt mocny nie jestem) Chłop miał jeszcze młode ziemniaki ( mówił, że z rana ukopane i już połowę ich wykorzystałem), żółte cukinie, okrągłe cukinie, 4 rodzaje sałat, buraczki z botwinką i ogórki jeszcze kłujce delikatnie swoimi igiełkami.... Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Młoda kapusta 14.07.09, 20:07 Jutro bede robić - schowałem sobie w zamrażarce kilka połówek młodej kapusty; spora łyzka masła do rondla, ma to skrojona cebulka młoda razem z dymką, po chwili poszatkowana zamrozona kapusta, pokrywka dłuższa chwila duszenia pod przykrywka na maleńkim ogieńku sól pieprz i duuużo kopru pocietego drobno...jeszcze chwila na ogniu i już :-)) - faktycznie - do tego młode ziemniaki posypane koprem i kwaśne mleko i jedzenie jest tak pyszne jak prawie nic na świecie... :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Młoda kapusta IP: *.icpnet.pl 14.07.09, 20:32 korzystanie z wyszukiwarki nie boli szczególnie, że sezon zaczął się jakiś czas temu i temat już był wałkowany (tutaj i na GP) Odpowiedz Link Zgłoś
desmond108 Re: Młoda kapusta 14.07.09, 20:46 A nieprawda :)) Dla takich sympatycznych odpowiedzi jakie uzyskałem - warto było zapytać :) X - rozluźnij się trochę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Młoda kapusta IP: *.icpnet.pl 14.07.09, 20:50 to ulubiony tekst niejakiej ania_m i kilku innych stałych bywalców. mówisz, że są spięci? Odpowiedz Link Zgłoś
desmond108 Re: Młoda kapusta 14.07.09, 20:57 To bardzo prawdopodobne :)) Ale Ania_m to przecież złota dziewczyna a jej przepis na Stroganoffa był rewelacyjny. Każdy ma swoje chwile napięcia - ja nie jestem wyjątkiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
desmond108 Re: Młoda kapusta 14.07.09, 21:30 X-ie wszystko zależy od definicji forum. Wg. mnie to raczej podręczny poradnik niż encyklopedia. Fakt, że w gąszczu tematów ciężko jest się poruszać ale to chyba nie oznacza, że każdy przed zapytaniem się o coś powinien przestudiować zamierzchłe dzieje tego forum??? W myśl tego jedynie, ci którzy je zaczynali mieliby fajną zabawę bo niemalże każdy temat był wtedy nowy. Mnie podoba się, że każego dnia to forum jest inne i im bardziej kipi życiem tym lepiej. I z tego powodu nawet mhr jest (w pewnym sensie) zjawiskowa :) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f ojoj Gościu, może gościnnie jakiś przeciekawy nowy 14.07.09, 21:54 watek zapodasz?! :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: Młoda kapusta IP: *.dip.t-dialin.net 14.07.09, 23:53 Desmond108, a moge sie zapytac Ciebie skad znasz brzytwe Ockhama? Odpowiedz Link Zgłoś
desmond108 Re: Młoda kapusta 15.07.09, 02:24 Hmmmmm .... Aż trudno uwierzyć, że naprzydatniejszym narzędziem w młodej kapuście okaże się brzytwa Ockhama :))) Ona - zgodzisz sie chyba ze mną, że pytanie jakie zadalaś na forum kulinarnym musi wzbudzać niepokój :)) No ale zaryzykuje i odpowiem na nie. Po raz pierwszy o Ockhamie przeczytałem u Tatarkiewicza, potem u ojca Krąpca w jego "Metafizyce" i o tym że to raczej Duns Szkot to wszystko wymyślił. Później ucieszyłem się, widząc wzmiankę o Ockhamie w "Imieniu Róży" Umberto Eco. A później jeszcze odnajdywałem odniesienia do brzytwy Ockhama w pismach pastora Bayesa i Karla Raymunda Poppera tworzącego teorię falsyfikowalności. Jest jeszcze oczywiście antybrzytwa (z takimi zawodnikami jak Kant i Leibnitz) - co oznacza w sumie, że mam prawo na blogu kulinarnym zapytać o przepis na młodą kapustę nawet wtedy, gdy poruszano wcześniej ten temat wielokrotnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: Młoda kapusta IP: *.web.vodafone.de 15.07.09, 02:57 Czytales "Brzytwa Ockhama a wykazywanie nieistnienia" Marka Lagosza? ? Odpowiedz Link Zgłoś
desmond108 Re: Młoda kapusta 15.07.09, 03:24 Nie czytałem. Takie książki sa dla mnie trudne do dostania. Tak prawde mowiąc nie miałem o jej istnieniu pojecia. :) Teraz kiedy o niej wspomnialaś - wiem, że chcę ją przeczytac :) Czy jest coś szczególnego w tym w jaki sposob Łagosz pisze o Ockhamie? Odpowiedz Link Zgłoś
desmond108 Re: Młoda kapusta 15.07.09, 03:36 Ta książka to zdaje się wykaz wszelkich możliwych sytuacji, w jakich owa brzytwa może byc użyta :) Tym chętniej ją przeczytam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościa Re: Młoda kapusta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.09, 05:17 Lubię młode pawie.Zawsze mnie śmieszy ich piękny ogon i malutka główka.A ile wrzasku czynią...I tak po prawdzie-niewielka jest granica między pawią wzniosłością,a śmiesznością,co zresztą ma odbicie w fakcie,że z pawii najlepszy pasztet ,tylko z ich języczków.Reszta do krakusek-wspaniale wiatr robi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bromba coś mi tu nie pasuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.09, 15:57 Definicja frazesu:wyrażenie lub zdanie zwykle gładkie, ozdobne, ale banalne, zdawkowe. Frazes może wypełnić lukę komunikacyjną i dobrze usposobić odbiorców, ale nie pobudza dialogu, gdyż nie przekazuje istotnej myśli. komunał. Pusty frazes to taka pusta pustka. Pustogłowie to okreslenie na wyrost,nieuprawnione.Moze chodziło raczej o pustosłowie. No i ten komunikat-na forum kuchnia nie ma wpisów użytkownika spider. Odpowiedz Link Zgłoś
desmond108 Re: Młoda kapusta 15.07.09, 17:09 Wczoraj minęła kolejna rocznica zburzenia Bastylii w Paryżu. W swoim toskańskim dzienniku, Tessa Capponi-Borawska przytacza opinię na ten temat któregoś z jej znajomych a może kogoś z rodziny (już dobrze nie pamiętam kim on był). Uważał on, że dobrze się stało, że Wielka Rewolucja Francuska (która zaczęła się od zburzenia Bastylii)zabiła wszystkich tych hrabiów, baronów i markizów. Ale źle sie stało, że oszczędziła ekonomów, karbowych i poganiaczy niewolników, którzy korzystając z próżni natychmiast zajęli miejsce arystokracji i zaczęli dyktować reszcie co ma robić. Zdaje się że jest to przykład uniwersalny i działa rownież w necie. Szkoda. :) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: ile czasu gotowac? 17.07.09, 17:59 onthelake napisała: > A ile czasu gotujecie te kapuste? Ok. 15 minut po wlożeniu do rondelka na cebulkę; koper wrzucam jakies 5-7 minut przed końcem ... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Młoda kapusta 17.07.09, 17:57 Tym razem do części ugotowanej młodej kapusty dodałem tytułem próby śmietanę 18kę i moim zdaniem bez smietany jest lepsza - ma ten taki swój delikatnokapusciany smaczek... ale co kto lubi ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Młoda kapusta 17.07.09, 20:23 z koperkiem i odrobina soli im zielensza tym lepsza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotkah Re: Młoda kapusta IP: 67.176.131.* 19.07.09, 00:15 No to super!Ja meczylam kapuste ponad godzine a potem sie zastanawialam dlaczego nie ma tego delikatnego swiezego smaku. > Ok. 15 minut po wlożeniu do rondelka na cebulkę; koper wrzucam jakies 5-7 minut przed końcem ... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Młoda kapusta 19.07.09, 12:27 Gość portalu: dorotkah napisała: > No to super!Ja meczylam kapuste ponad godzine a potem sie > zastanawialam dlaczego nie ma tego delikatnego swiezego smaku. No worry :-)) nastepnym razem bedzie fajnie! Odpowiedz Link Zgłoś