nogi

(25 wyników)
  • Córka ma 7,5 m-ca kalendarzowego; 6,5 korygowanego (35/36 tc). Jest od skończenia 3 m-ca rehabilitowana z uwagi na częściowo osłabione (ręce, brzuch), częściowo wzmożone (nogi) napięcie mięśniowe, a więc już 4,5 m-ca. W chwili obecniej foczy - ale ciągnię sie tylko na jednym łokciu (drugą rękę wtedy "dokłada" w ramach pseudo ruchu naprzemiennego), podnosi się na kolanach jak do raczkowania, obraca się z brzucha na plecy i odwrotnie, na brzuchu obraca wokół własnej osi, ładnie po...
  • Witam córka ma 5 m-cy i tydzień. Jest wcześniakiem (35/36 tc). Pierwszy raz badana była przez neurologa dziecięcego (profilaktycznie), kiedy skończyła 1 m-c kalendarzowy. Wówczas wszystko było super, ładnie podpierała się na rękach, przekładała głowę, a także prawidłowo zachowała się w badaniu rekacji Vojty. Kolejna wizyta miała miejsce w ieku 3 m-cy, w międzyczasie widziałam drobne objawy napięcia (piszę drobne, mój obecnie prawie 3 letniego syna rehabilitowałam 9 m-cy i u nie...
  • Witam, mój synek ma 8 i pół miesiąca od tygodnia zaczął zakładać nóżkę na nóżkę, tak jakby krzyżować, dodam, że nie towarzyszy temu napinanie tylko tak mu jest wygodnie. Nie wiem czy to dobrze, czy mam mu rozłączać te nogi, czy nie? Rehabilitujemy się NDT-bobath. Wcześciej napinał nóżki ale ich nie krzyżował i teraz jak je napina to też nie ma ich skrzyżowanych. Proszę o radę jeżeli ktoś wie cokolwiek na ten temat:) Pozdrawiam.
  • Syn ma rok. Przez 8 m-cy rehabilitowany był z związku ze wnm. Siada i siedzi dopiero od ponad m-ca. Siedzi zazwyczaj z jedną nogą zgiętą w kolanie i skierowaną na zewnątrz, zarówno prawą, jak i lewą. Siedzi pewnie. W czasie takiego siadu zdarza się dosunąć podgiętą nogę do przodu - bez żadnego kłopotu, w ten sposób też siedzi pewnie, ale z jedną podgiętą jest u chyba wygodniej. Czy nalezy się niekopoić? Czy to nieprawidłowość czy jego nawyk?
  • moja 5miesięczna córka krzyżuje nóżki i strasznie pociera stope o stope jakby w złości, jak zasypia na plecach to z krzyżowanymi nogami czy to normalne? dodam, że córka ma asymetrię główki, ale z nóżkami było ok, ale może to ma jakiś związek? za 2 tyg. mamy wizyte u rehabilitanta może coś podpowiecie?
  • Mam pytanie. Czy krzyżowanie nóżek u dziecka zawsze wiąże się z nieprawidłowościami? Mój synek skończył 6 miesięcy, ładnie się rozwija, samodzielnie siedzi, bawi się zabawkami - przekłada z rączki do rączki, przekręca się na boki - bardzo rzadko na brzuszek ( choć parę razy już mu się udało). Od urodzenia jednak nie lubi leżenia na brzuszku, główkę w tej pozycji zaczął podnosić jak miał 2,5 miesiąca choć bardzo ładnie trzymał ją w pionie. Niedawno jednak pediatra zauważył, że krzyżuje n...
  • Opisałam w innym wątku, lecz tak może będzie szybciej zauważone! Mój synek - 8 msc-y, siedzi sam, siada sam, raczkuje -chodzi na czworaka, przy meblach podnosi się na kolanach. Stawiany na nogi podgina pod spód palce! Przeczytałam ze moze to być objawem różnych bardzo niepokojących rzeczy. Miesiąc temu widział go neurolog, wydawało mi się że przekrzywia głowe na jedną stronę, ale po dwóch dniach przeszło. Lekarz nic nie mówił na temat stóp a ja nie pytałam, gdyż może jeszcze probl...
  • Jutro przychodzi rehabilitantka, a mnie dopadły wyrzuty sumienia. Jest tak: Antek nauczył się, z pozycji na czworakach, siadać na piętach, czyli nie siada po bożemu-nogi do przodu, tylko na piętach, a właściwie na nogach, bo nogi ma rozjechane w przeciwne strony. I tutaj jest problem: pani rehabilitantce to się nie podobało, bo prawidłowy taki siad to na piętach, palce stóp skierowane do siebie (czyli stopy blisko siebie), a Antek siada jak dziwoląg, stopy jak najdalej od siebie. ...
  • Jestem mamą wcześniaka z 32 tc, w tej chwili mała ma 13 miesięcy, siedzi niepewnie (posadzona), pełza w tył i dookoła osi Postawiona do pozycji czworaczej kiwa się w przód i tył, czasem ruszy ręką do przodu, ale to wszystko (tyle potrafi jeśli chodzi o raczkowanie - od 2 miesięcy). Jest rehabilitowana metodą bobath 3 razy w tygodniu, sama też ćwiczę z nią w domu. Czy ktoś mógłby mi doradzić jak pomóc jej w nauce raczkowania? Liczę na szczegółowy opis ;o)
  • Mój synek 6 m-cy.Urodził się w 41tc. w ostrym niedotlenieniu(ph6,8) i zwylewami dokomorowymi I stopnia.dodam, że w ciąży na początku miałam krwiaka.Od początku ciąży na duphastonie, a od 22tc na fenoterolu. W 2 m-cu zycia stwierdzono u niego asymetrie ułożeniową prawostronną, oraz osłabione napięcie centralne, wzmożone na obwodzie.Niecały miesiąc temu byliśmy na kontroli u neurologa która stwierdziła, że mały wszystko ładnie nadrobił i nie ma ju potrzeby rehabilitować.(Obecnie p...
  • Mój syn ma 4 miesiące i jak podnosze go z pozycji leżącej (np. z łózeczka) pod pachami, to głowa mu leci do tyłu. Nie da się go tak podnieść. Z tego, co piszą inni, widze , ze 4-miesięczniaki można już bez problemu tak podnosić. Czy każdse dziecko w tym wieku powiino się dac tak podnieśc?
  • Moja prawie 15-miesięczna córka (wczesiak z 32 tc) rehabilitowana jest Bobathem przez 2 rehabilitantów. Jeden z nich ostatnio postawił sobie za cel spionizowanie dziecka. Zaczyna ją stawiać na nogi, a ponieważ mała nawet nie umie ich wyprostować, do tego cały tułów "pada" od razu do przodu, on ją szczypie i tym zmusza do utrzymania pozycji (raczej nieskutecznie). Mała po ostatnich ćwiczeniach jest masakrycznie poszczypana - nogi, brzuch, plecki, nawet pod brodą. Wygląda jak ofiara...
  • Za Hubciem 2 wizyty. Wczoraj u znanej i polecanej wroclawskiej rehabilitantki. Dziś u jeszcze bardziej polecanej i wychwalanej neurolog, ordynatorowi neurologii jednego ze szpitali dziecięcych we Wrocławiu. Pierwsza - rehabilitantka zobaczywszy Hubiego skrzyżowane nogi zlapala sie za glowe i powiedziala, że natychmiast trzeba je "leczyć" bo inaczej może być tylko gorzej. Zaciskane piąstki też jej się nie podobały. Przebąkiwala też o możliwości dzieciecego porażenia mózgowego. Tr...
  • poszukuję dobrego, sprawdzonego ortopedy w Warszawie
  • Cześć! Mój synek z obniżonym napięciem mięśniowym (obecnie 7 mies) od miesiąca pełza po okręgu, a od dwóch dni zaczął poruszać się do przodu, ale bardzo dziwnie. Wyciąga rączki przed siebie, jakoś się zapiera na rękach i podciąga resztę ciała za sobą. Wygląda to na czołganie, ale nie wiem, bo najczęściej robi to symetrycznie. Czy to znaczy, że źle się porusza i trzeba z nim ćwiczyć naprzemienność, czy sam za jakiś czas załapie, że wygodniej jest przenosić ciężar ciała. dodam, że s...
  • ...może nie dosłownie "cud" metody..choc cudów nie wykluczam, bo dzięki jednemy z nich moja Klaudia widzi, ale chętnie dowiem sie o waszych doświadczeniach, może jakis innowacyjnych metodach, czyms co może istnieje, ale mało kto o tym wie..bo wiadomo , że tak z biegu dostaje sie vojte albo bobathy...szukam wszelkich sposobów, które pomoga "postawić" moja małą na nogi... Mamy problem z onm w osi i wzmozonym na obwodzie diagnozowane jako niedowład 4-kończynowy większy w nóżkach niż...
  • witajcie. Mój synek ma 6 i pół miesiąca i od 3 jest rehabilitowany Bobathami ze względu na WNM. Ruchowo rozwija się świetnie potrafi sam usiąść i raczkuje, ciągnie nóżki do buzi, podciąga się sam w łóżeczku do stania. Wg lekarza powinniścmy zaprzestać rehabilitacji. Z WNM wydaje mi się że pozostało wyginanie się do tyłu w czasie snu. Synek śpi na boku z nienaturalnie odchyloną głową i ciałkiem wygiętym w łuk. No ale tego w badaniach nie widać. Zakłada też nogę na nogę obcierajac s...
  • ten enter... kochane rehabilitantki, powiedzcie mi , czy to moje dziecię to pełza prawidłowo- otóż: ręce pracują mu świetnie , odpycha się nimi jakby pływał ciągnąc za sobą "swój odwłok" i ... tu pojawia się moje pytanie : czy może odpychać się tylko jedną nogą?... dodam, że zakończyliśmy już ćwiczenia (Vojta przez 7 miesięcy. Odpiszcie jak to pełzanie powinno wyglądać, a może przymierza się już do raczkowania... a jeszcze: stopy stawia na zewnątrz (jak Czeplin). Jest w 9 miesiącu - z...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się