nogi

(18 wyników)
  • moja 5-miesiączna córa nosi od ponad dwóch miesiecy szelki pawlika. Na początku biernie się im poddawała, ale od jakichś dwóch tygodni już jest taka ruchliwa i silna, ze wciąż prostuje nogi w szelach, robiąc przy tym niezłe szpagaty... Nie wiem tylko, czy może tak robić, czy to nie szkodzi w leczeniu dyspalzji IIc. Czy wasze dzieci też tak prostowały nogi w kolanach, będąc w szelkach? A moze jeśli po 3 miesiacach leczenia szelkami nie osiągniemy prawidłowego wyniku, to może lepi...
  • U Amelki leczenie zakończono 1 lipca od tego czasu nauczyła się pełzać niestety w tej pozycji nogi trzyma nadal na żabkę czasami lekko oderwie się od podłogi ale pełzanie to... raczej takie na metodę czołgania. Chodzimy na basen od tego czasu mała nauczyła się turlać, przewracać na brzuch, z brzucha na plecy siadać z pozycji leżącej na brzuchu poprzez szpagat, siadać z pozycji na plecach zazwyczaj gdy ma lekkie podwyższenie pod głową, siadać z pozycji na plecach z podwyższeniem i podpa...
  • witam moja corka Oliwka ma prawie 6msc,w 7tyg jej zycia na usg bioderek dowiedzielismy sie ze mala ma dysplazje-lek zalecil szelki pawlika- oliwka dobrze je znosila,a zdejmowane miala jedynie do kapieli,nawet do zmiany pieluszki jej nie sciagalam, po msc na kontroli: prawe bioderko IIc, lewe IIa - nadal szelki, po nastepnym tyg: prawe i lewe- IIb- nadal szelki, po nastepnym msc: prawe i lewe bioderko Ib:) ale nadal szelki pawlika aby wada sie nie cofnela, po kolejnym msc nadal wszystko...
  • Witam, jestem mamą 20 tygodniowego Wojtusia, który od 5 dni nosi Koszlę (wcześniej 3 tygodnie Frejka - po zmianie lekarza przeszliśmy na Koszlę). Lekarz stwierdził typ IIIa lewego bioderka z opisem "płaski strop , nieco stromy z impresją na brzegu ze świadomą decentracją głowy" . Czy może mi ktoś to przetłumaczyć po ludzku co oznacza ten opis? Dodam, że maluch dwie pierwsze noce przespał spokojnie, natomiast dwie kolejne dużo gorzej - płacz co pół godziny. Czy to normalne? W...
  • Witajcie kochane :) Zapewne mamy ktore czesto tu bywaja dobrze znaja moja historie. A po krotce moj syn mial operacje stawu biodrowego 1,5 roku temu, dzis pieknie chodzi i swietnie sobie radzi ( w tej chwili ma 3.5 roku ) ale meczy mnie jeden temat..... bedac dzisiaj z synem na wizycie kontrolnej lekarz oznajmil nam ze nozka ktora byla operowana jest krotsza o 5mm i zalecil wkladke do butka... Zaskoczyl mnie tak tym faktem ze nie dopytalam czy to normalne czy tez nie. Prosz...
  • hej, byliśmy dziś z naszą Gabi u lekarza, który od początku prowadzi leczenie Gabi i stwierdził, ze bioderko wygląda bardzo dobrze, ze to wynik IIb na Ib, kość jest dobrze wycentrowana, są jądra kostnienia. Powiedział, że już w ciągu dnia szelki można zdjąć, na noc lepiej jeszcze zostawić, a w ciągu dnia wkładać Małej dwie pieluchy flanelowe między nogi, zeby miała jeszcze trochę nóżki odwiedzione. Tak więc drugi lekarz powiedział, że leczenie szelkami można w ciagu dnia zakończ...
  • Pisałam wam już o opóxnionym rozwoju ruchowym Julki po rozwórce. A teraz małą chce sie poruszac za wszelką cenę- a nie potrafi...I widze, że chcąc sie pzremieszcac odgina prawą nóżkę ugietą do tyłu, a lewą daję pod pupę...a przecież tak NIE WOLNO siedzieć!Lekarz nam kategorycznie zabronił. tak samo w nocy-xcały czas kłądzie nóżki pod siebie-i spiąc w pozycji na brzuchu w egfekcie śpi na boku....Ja chyba już oszaleję! Nie jestem w stanie jej upilnowac, bo wystarczy ułamek sekundy...
  • Moja córeczka od miesiąca nosi rozwórkę Koszli. Wczoraj lekarz ją ponownie rozchylił i nóżki małej są teraz ułożone bardzo szeroko. Nie mieści się do gondoli, a w rozwórce musi chodzić cały czas. Jaki wózek polecacie, by mała tam się zmieściła i by wózek nie ugniatał jej nóżek?
  • hejka, dziś byliśmy z Gabi na kontroli u dra Timmlera, powiedział, ze prawe biodro, w którym stwerdzono w 6 tygodniu życia dysplazję IIc, jest już całkowicie wyleczone i to jest stan Ia. W lewym też mamy Ia. Tak więc po 3 miesiącach noszenia szelek Pawlika, a następnie po kolejnych trzech noszenia podwójnej flaneli, kończymy leczenie dyplazji!!! Trochę to trwało, chociaż noszenie flaneli to pikuś, który nie przeszkadzał ani Gabi, ani nam. Gorzej z szelkami, ale było minęło... L...
  • Amelka ma już 2 latka, bioderka niby w normie bo prawie 20 stopni a lewe 27 z tym, ze istnieje ryzyko pogorszenia tego lewego stawu ze względu na bieganie Amelka chodzi sama od 5 miesięcy i w sumie to niedawno zaczęła biegać, i chociaż się staramy ciężko ją od tego odwieść. Stąd propozycja ortopedy - aparat Thomasa odciążający staw. Czy któraś z Was miała w ten sposób leczone dziecko?
  • Dziewczyny, co o tym myślicie: Moja Gabi była leczona szelkami 3 miesiące, teraz nosi dwie szerokie pieluchy flanelowe. Nauczyła sie suwać do tyłu, odpychając sie rękami przy nózkach rozłożonych na żabkę. Ale ostatnio w weekend tak kombinowała z prostowaniem w tej pozycji nóg, że zrobiła szpagat, zgięła nogi i usiadła, podpierając sie z przodu rękami. Jak sądzicie, czy takie wygibasy i przekręcanie nóżek moze zaszkodzić stawom, które były i w sumie nadal są leczone z dysplazji? ...
  • znowu ja. tu daję link do porzedniego watku który dużo rozjasni, bo ja wciąz o tym samym:( forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29045&w=72621857&a=72745470 pojechałam z synem na kontrolę, była inna pani doktor, (bo dr kołtun gdzies wyjechał czy cos) on ostatniow idział róznice, ona dziś mierzac koslawość kolan stwierdziła znowu 7 cm, czyli tyle ile na poczatku leczenia róznica w długości kończyn wciąz 1 cm, kaząła mu nosić wkładki korytkowe do kazdych butów (do tej pory miał tylko ...
  • pisałam tu niedawno, pisze znowu bo po raz kolejny byłam u ortopedy. zdjęcie rtg wykazało dysplazje bioder u dziecka które dotychczas było podejrzewane jedynie o koslawośc kolan i płasko koslawa stopę. dodam, ze wpierwszym roku zycia biliśmy ok 5 razy w por preluksacyjnej i zawsze było ok, biodra IA. i co teraz? ortopeda na zdjeciu wyznaczal kąty, na jednym biodrze 45* na drugim równiez, choć w innej pozycji wyszło 35* wspominał coś o antetorsji (moge źłe podac nazwę, bo jestem c...
  • hej, moja córa drugi miesiąc nosi szelki Pawlika (ma 4 miesiące). Od tygodnia przy przewijaniu uparcie obraca sie na bok i na nim leży, stara się chyba ćwiczyć obrót na brzuch, może to robić tylko przy przewijaniu, bo wtedy nie ma skrępowanych nóg. Czy takie leżenie przy dysplazji może być niebezpieczne? czy powinnam ją na siłę kłaść na wznak? i jeszcze jedno pytanie. Przed kąpielą daję jej trochę swobody, ściągam szelki i przez 5 minut pozwalam do woli fikać nogami, wtedy też k...
  • Milenka nosi szelki pavlika od kilku tygodni, które kończą leczenie zwichnięcia. Od paru nocy spodobało jej się spanie na boczku i za cholerę nie tam rady jej przekabacić żeby spała na pleckach. Próbowałam już podkładać kocyki pod boczki ale to nic nie daje. Może macie jeszcze jakies pomysły? Bardzo proszę o porady. Aha dodam że Milenka ma obecnie 8 miesięcy.
  • Witajcie!! Wczoraj byliśmy z Mają na kontroli bioderek, po dwóch miesiącach od ściągnięcia koszli. Lekarza zachwycony!!!Bioderka są Ia oba!!!Mamy stawić się na kolejnej kontroli dopiero jak Maja zacznie pięknie chodzić sama około dwa miesiące!! Na razie leżeć na brzuszku cofa się do tyłu;o)))Tylko martwi mnie,że nie chce za bardzo leżeć na brzuszku. Opanowała pięknie siedzenie i tylko taka pozycja jej odpowiada. Na pupie przemieszcza się gdzie chce!!! Czy macie jakieś pomysły,żeb...
  • Wybaczcie, że tak się chwalę, ale muszę!!!Julcia zrobiła przed chwilą swoj pierwszy, samodzielny kroczek! To olbrzymia radośc dla nas, były i lzy wzruszenia, i śmiech....Tak długo na to czekaliśmy! i jest! Moje dziecko zaczyna chodzić! nareszcie! teraz to już może być tylko lepiej:D Czekaliśmy na to 20 m-cy!!!
  • od 4 tygodnia corka nosi szelki pawlika, po 6 tygodniach pierwsz akontrol lekarz stwierdzil bra poprawy, po kolejnych 4 tygodniach (podczas ktorych kladlismy ja duzo na brzuszku po kilka godzin dziennie), poprawa z IIc na IIb i z IIa na Ib. Jestesmy szczesliwi jeszcze przed nami kolejne 6 tygodni noszenia szelek i ukladania na brzuszku i lekarz powiedzial ze jak bedzie pkolejan poprawa to zegnamy sie z szelkami. A myslalam ze zajmie nam to duzo dluzej a zeby sie nie powtarzac o swoim przypadk...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się