Dodaj do ulubionych

prośba o interpretację

14.03.11, 21:55
Witam serdecznie, mam 32 lata i 20 miesięcznego synka. Do porodu nigdy nie miałam żadnych problemów z tarczycą. Po porodzie źle się czułam, byłam zmęczona, nie mogłam schudnąć i miałam straszne huśtawki nastrojów. Na początku zwalałam to na baby blusa i wyczerpującą opiekę nad synkiem. Jednak miesiące mijały a ja czułam się coraz gorzej. Poczytałam o swoich objawach w necie i po tej lekturze postanowiłam zbadać hormony tarczycy. To był czerwiec ubr. TSH wyszło lekko podwyzszone bo nieco powyżej 5. Poszłam do lekarza rodzinnego który dał skierowanie do endo, ten po obejrzeniu wyników zawyrokował niedoczynność i przepisał euthyrox 25. Po wielu perypetiach trafiłam wreszcie do lekarza który zlecił porządne badania wraz z usg. Ponizej moje wyniki z dnia 11 marca 2011. Proszę o zerknięcie i komentarz, do lekarza idę 28 marca.

TSH 2,223 IU/ml (0,550- 4,780)
FT3 4,53 pmol/l (3,50-6,50)
FT4 16,14 pmol/l (11,5-22,7)
antyTG 265,10 U/ml (0,0-60)
anty TPO 64,00 U/ml (0-60)

W nawiasach normy.

Opis usg
Wymiary płat prawy 22x24x60xmm
plat lewy 20x21x57mm
cieśń 5mm
oba platy tarczycy o dyskretnie obnizonej echogeniczności z tendencją do wydzielania sie normoechogenicznych guzków.
w górnej części prawego plata wydziela się hypoechoegniczny obszar o wymiarach ok 5x3mm z drobnym zwapnieniem.
Leki to nadal euthyrox25.
Prosze o zerknięcie i komentarz, dziękuje.
Obserwuj wątek
    • anka.83 Re: prośba o interpretację 15.03.11, 23:07
      Przelicz proszę wyniki hormonów na % na kalkulatorze (nagłówek forum).
      • agjot1979 Re: prośba o interpretację 16.03.11, 21:35
        Ok, przeliczylam
        FT4- 41,43%
        FT3- 34,33%
        co to oznacza, czy słusznie podejrzewam hasimoto?
        • anka.83 Re: prośba o interpretację 17.03.11, 09:44
          Objętość tarczycy 27,81 ml (norma dla kobiet do 18 ml). Czyli znacznie powiększona. Obraz USG + przeciwciała znacznie ponad normę wskazują na hashimoto (wstępną fazę, bo jest wole).

Jak ogólnie się czujesz? Bo hormony idealne nie są. Robiłaś nasz forumowy test na niedoczynność?

Z badań warto by zrobić też ferrytynę.
          • agjot1979 Re: prośba o interpretację 17.03.11, 15:22
            Zrobiłam test, wynik 24 więc jest coś na rzeczy. Co do samopoczucia to bywa różnie, napewno jest lepiej odkąd biorę euthyrox, ale nadal sa dni że ciężko zmusić sie do czegokolwiek. Bywam nerwowa bez powodu, mam nadal koszmarne problemy z zaparciami, stan skóry też pozostawia wiele do życzenia. Generalnie jestem ospała i mam mało energii, nawet jak jest chęć żeby cos zrobić to chyba bardziej umysł chce, bo ciało odmawia współpracy. Czy ta ferrytyna ma coś wspólnego z hemoglobiną? Raczej nigdy nie miałam problemów z anemią, nawet po porodzie krew była ok. Planuję kolejną ciążę i boję się że będą problemy, o pierwszą staraliśmy sie 13 miesięcy i udało się dopiero po leczeniu. Mam nadzieję że teraz potrwa to krócej a hasi w niczym nie przeszkodzi. Dzięki za odpowiedź.
            • anka.83 Re: prośba o interpretację 21.03.11, 11:24
              agjot1979 napisała:

(...) bo ciało odmawia współpracy.

Wszystkie objawy, które podajesz to najprawdopodobniej efekt zbyt niskiej ilości hormonów tarczycy. 2 opcje - albo dawka do zwiększenia albo jest problem z żelazem (stąd konieczność zbadania ferrytyny; możesz mieć już zbyt małe zapasy żelaza, aby odpowiednio wykorzystywać hormony tarczycy, ale hemoglobina może być w normie; standard przy niedoczynności)

> Planuję kolejną ciążę i boję się że będą problemy, o pierwszą staraliśmy
              > sie 13 miesięcy i udało się dopiero po leczeniu. Mam nadzieję że teraz potrwa
              > to krócej a hasi w niczym nie przeszkodzi. Dzięki za odpowiedź.

Najpierw ureguluj hormony tarczycy (będzie dobrze, jak będziesz czuć się dobrze - to jest główny wyznacznik leczenia) - potem dziecko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka