Forum Dom Ekologia
ZMIEŃ
      ogrzewanie

ogrzewanie

(7 wyników)
    • witam, jestem na etapie wybierania rodzaju ogrzewania do domku i wlasnie odkrylam cos takiego jak pellet. moze ktos moglyby mi doradzic jaki piec najlepiej sie sprawdzi do domku o pow. 160 mkw. zamierzam zainstalowac kolektory sloneczne. czytalam troche o piecach ale lekko nieogarniam. sa ylko na biomase i takie, w ktorych mozna palic weglem i czyms jeszcze czarna magia !!! jak macie juz jakies doswiadczenia w kupnie, uzytkowaniu doradzcie kochani z gory dziekuje
    • Czym ogrzewać dom ale ekologicznie?? Słyszałem że ekogroszek to tylko eko jest z nazwy. Gdzieś mi polecano pellet. ale co to jest?? Może paliwa płynne albo gaz??
    • znalazłem opinię, iż styropian jest EKOLOGICZNY bo jest obojętny dla środowiska? bzdura jakaś czy moja niewiedza?
    • Co sądzicie o pąpach ciepła do ogrzewania ciepłej wody?
    • Witam! Wymyśliłam sobie, że w lecie można by podgrzewać wodę w dziecięcym baseniku, przepuszczając ją przez czarnego węża rozłożonego na słońcu. Pan w Castoramie potwierdził, ze ludzie tak robią, ale nie znał szczegółów. Czy ktoś z Was próbował? Ile węża (półcalowego? mniejszego?) trzeba przewidzieć? Mam pompkę o przepływie max. 650 l/h, czy to nie za szybko? Zdaję sobie sprawę, że wychodzi mi paskudne zadanie z bilansu cieplnego, ale może choć orientacyjnie..... Chciałabym m...
    • tam gdzie sie buduje nie ma instalacji gazowej. wiec w gre wchodzi albo ekogroszek albo pellet. LPG i olej odpada, ceny abstrakcja. Ekogroszek to zadna ekologia i brud jak to z weglem. pellet to czyste medium, na dodatek dopłaty do piecow sa mozliwe (rzekomo). Jakie wasze zdanie?
    • Nastała zima a wraz z nią sąsiedzi zaczęli palić w piecu. Jest w mojej okolicy takie 2 domy, z kominów wali tak potworny smród, że nie tylko nie można otworzyć okna na chwilę by nabrać świeżego powietrza, ale nawet przy zamkniętych cuchnie. A tym śmierdzielom pewnie nie, bo wiatr wywiewa to do mnie i innych. Moglibyście doradzić co robić, podać jakieś linki do polskich norm, nie sądzę by dom prywatny mógł dymić bardziej niż huta itp. Np.niech sobie wykupią limit emisji spalin i od razu...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się