Dodaj do ulubionych

marynowany zielony pieprz

15.03.07, 15:24
do jakich potraw pasuje?

a czy ktoś ma przepis jak taki pieprz przyrządzić w domu?
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: marynowany zielony pieprz 15.03.07, 15:36
      Otrzymuje się go z niedojrzałych owoców pieprzu czarnego.
      Aby zachować zielony kolor, ziarenka muszą być poddawane specjalnym zabiegom.
      Można je tuż po zerwaniu zakonserwować w słonej lub octowej zalewie.
      Natomiast suszony zielony pieprz uzyskuje się, stosując metodę liofilizacji.
      Dzięki niej ziarna zachowują kolor, są wyraziste w smaku i silnie pachną. Ich
      cena znacznie przewyższa cenę pieprzu czarnego czy białego.
      Marynowany zielony pieprz nie jest bardzo palący, ale ma wyszukany, wyrazisty,
      odświeżający smak.
      Po odsączeniu ze słonej zalewy rozdrabniamy go lub dodajemy do potraw w całości.
      Jest idealny do dań z pomidorami, sosów ziołowych, marynat i pasztetów.
      Świetnie nadaje się też do dekorowania potraw.
      Suszony bardzo intensywnie pachnie.
      Można go zemleć lub stosować całe ziarna.
      Ze strony: kuchnia.gery.pl/cms/index.php?id=102
      Zalewasz wodnym roztworem soli lub roztworem octu, wody, soli i cukru. Możesz
      wykorzystać przepisy na marynowane warzywa i wg nich zrobić zalewę. Sęk w tym,
      że nie dostaniesz nigdzie świeżych ziaren pieprzu.
    • Gość: wypasiona_foczka Re: marynowany zielony pieprz IP: *.infinite.pl 16.03.07, 14:49
      Ja robię sos pieprzowy do róznych mięs (np. polędwiczek wieprzowych albo
      plastrów cieleciny). Smażąc poledwiczki na maśle dorzucam na patelnie sporą
      łyżkę posiekanego (mniej lub bardziej, całe ziarna tez muszą a być!)zielonego
      pieprzu, trochę soli, może być odrobina estragonu, wlewam trochę śmietanki (18
      lub 22%), czekam chwilkę aż sos zgęstnieje i już. Bardzo przyjemny, lekko
      pikantny i świeży smak. Poza tym dobrze pasuje do zwykłego sosu bolońskiego
      podawanego z makaronem.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka