Dodaj do ulubionych

pieprz ziołowy

19.05.07, 10:12
czy można go zrobić samemu?
Obserwuj wątek
    • korek1000 Re: pieprz ziołowy 19.05.07, 10:37
      No chyba nic nie stoi na przeszkodzie, bierzesz pieprz i zioła i mielesz razem
      w młynku
      • bagatella Re: pieprz ziołowy 19.05.07, 10:49
        chyba mielisz, korku, a nie mielesz, co? :):):)
        ja tez bylabym zainteresowana domowa produkcja pieprzu ziolowego jako zem
        wielki amator tegoz pieprzu, rosolu bez pieprzu ziolowego nie tkne na ten
        przyklad, a i do plackow ziemniaczanych sypie chojnie, wiec...prosze podaj
        konkretna recepture.
        bo na moim opakowaniu stoi tak: uniwersalna mieszanka przypraw takich jak:
        gorczyca, mam, aromatyczne ziola, a jakie to maja byc?, papryka ostra i pieprz
        naturalny, tez mam. a te ziola to niby jakie maja byc, korku?
        • Gość: en Re: pieprz ziołowy IP: *.chello.pl 19.05.07, 11:42
          Mielę, mielesz, mielą, Bagatello. Nie mowiąc już, że: mełł, mełła, męłli. I
          hojnie do placków sypiesz, nie chojnie.
          Co do pieprzu, to trzeba pewnie wypróbować i wybrać ulubiony zestaw.
          • bagatella Re: pieprz ziołowy 19.05.07, 11:57
            hojna jestem i sie pokalam za blad, masz racje, ale z tym mieleniem to sie nie
            zgadzam, a moze powinnam napisac mielaniem? czasownikiem w tym kontekscie jest
            mielic czy mlec wg ciebie? wg mnie mielic, wiec, ja miele, a ty mielisz, nie
            mielesz, czyz nie tak?
            • Gość: km mleć czy mielić IP: *.net-serwis.pl 19.05.07, 13:03
              www.obcyjezykpolski.interia.pl/?md=archive&id=67
              pozdrawiam
              km
              • bagatella Re: mleć czy mielić, dzieki za linka 19.05.07, 13:31
                jak juz napisalam, hojna jestem wiec uznam, ze kazdy mial racje, choc gdy ja
                chodzilam do szkoly uczono nas, ze ty mielisz, a nie mielesz. ale to chyba tak
                jak z moja babcia, ktora mawiala z krakowska, ze wychodzi na gosciniec, czego
                dzis juz sie nie uzywa:)
                PS. ja juz tyle lat nie mieszkam w PL, ze az sie sama sobie dziwie, ze jeszcze
                tak w miare dobrze gramatycznie pisze po polsku, czego niejednokrotnie po
                naszych rodakach nie widac. ale jak to sie mowi, jak sie nauczyles jezdzic na
                rowerze to tego nigdy nie zapomnisz
                • qubraq Re: mleć czy mielić, dzieki za linka 19.05.07, 15:22
                  Ode mnie tez dzieki Ci Kaemie za tę linkę!
                  A.
        • ba_nita Re: pieprz ziołowy 19.05.07, 12:02
          W zależności od producenta:
          pieprz turecki, kolendra, kminek, majeranek, cząber, pieprz czarny, lubczyk,
          chrzan, czarnuszka.
          lub:
          kminek, gorczyca, kolendra, papryka, czosnek, lubczyk, majeranek, cząber, cebula
          i kurkuma
          mieszanka najuboższa:
          kminek, gorczyca, kolendra, majeranek, chili, papryka, liście laurowe
        • korek1000 Re: pieprz ziołowy 19.05.07, 16:29
          Poszedłem do kuchni i sprawdziłem co robię - rzeczywiście mielę :)
          Obie formy zdaje się są poprawne.

A co do pieprzu to, prawdę mówiąc, nigdy go nie robiłem bo nie czułem takiej
          potrzeby a na post odpowiedziałem, że można zrobić bo nie widzę tu żadnych
          pułapek.

A co do ziół w pieprzu : wydaję mi się, że dodać można co dusza zapragnie, co
          pasuje do potrawy i na co mamy akurat ochotę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka