anna451 19.05.07, 10:12 czy można go zrobić samemu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
korek1000 Re: pieprz ziołowy 19.05.07, 10:37 No chyba nic nie stoi na przeszkodzie, bierzesz pieprz i zioła i mielesz razem w młynku Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Re: pieprz ziołowy 19.05.07, 10:49 chyba mielisz, korku, a nie mielesz, co? :):):) ja tez bylabym zainteresowana domowa produkcja pieprzu ziolowego jako zem wielki amator tegoz pieprzu, rosolu bez pieprzu ziolowego nie tkne na ten przyklad, a i do plackow ziemniaczanych sypie chojnie, wiec...prosze podaj konkretna recepture. bo na moim opakowaniu stoi tak: uniwersalna mieszanka przypraw takich jak: gorczyca, mam, aromatyczne ziola, a jakie to maja byc?, papryka ostra i pieprz naturalny, tez mam. a te ziola to niby jakie maja byc, korku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: en Re: pieprz ziołowy IP: *.chello.pl 19.05.07, 11:42 Mielę, mielesz, mielą, Bagatello. Nie mowiąc już, że: mełł, mełła, męłli. I hojnie do placków sypiesz, nie chojnie. Co do pieprzu, to trzeba pewnie wypróbować i wybrać ulubiony zestaw. Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Re: pieprz ziołowy 19.05.07, 11:57 hojna jestem i sie pokalam za blad, masz racje, ale z tym mieleniem to sie nie zgadzam, a moze powinnam napisac mielaniem? czasownikiem w tym kontekscie jest mielic czy mlec wg ciebie? wg mnie mielic, wiec, ja miele, a ty mielisz, nie mielesz, czyz nie tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: km mleć czy mielić IP: *.net-serwis.pl 19.05.07, 13:03 www.obcyjezykpolski.interia.pl/?md=archive&id=67 pozdrawiam km Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Re: mleć czy mielić, dzieki za linka 19.05.07, 13:31 jak juz napisalam, hojna jestem wiec uznam, ze kazdy mial racje, choc gdy ja chodzilam do szkoly uczono nas, ze ty mielisz, a nie mielesz. ale to chyba tak jak z moja babcia, ktora mawiala z krakowska, ze wychodzi na gosciniec, czego dzis juz sie nie uzywa:) PS. ja juz tyle lat nie mieszkam w PL, ze az sie sama sobie dziwie, ze jeszcze tak w miare dobrze gramatycznie pisze po polsku, czego niejednokrotnie po naszych rodakach nie widac. ale jak to sie mowi, jak sie nauczyles jezdzic na rowerze to tego nigdy nie zapomnisz Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: mleć czy mielić, dzieki za linka 19.05.07, 15:22 Ode mnie tez dzieki Ci Kaemie za tę linkę! A. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: pieprz ziołowy 19.05.07, 12:02 W zależności od producenta: pieprz turecki, kolendra, kminek, majeranek, cząber, pieprz czarny, lubczyk, chrzan, czarnuszka. lub: kminek, gorczyca, kolendra, papryka, czosnek, lubczyk, majeranek, cząber, cebula i kurkuma mieszanka najuboższa: kminek, gorczyca, kolendra, majeranek, chili, papryka, liście laurowe Odpowiedz Link Zgłoś
korek1000 Re: pieprz ziołowy 19.05.07, 16:29 Poszedłem do kuchni i sprawdziłem co robię - rzeczywiście mielę :) Obie formy zdaje się są poprawne. A co do pieprzu to, prawdę mówiąc, nigdy go nie robiłem bo nie czułem takiej potrzeby a na post odpowiedziałem, że można zrobić bo nie widzę tu żadnych pułapek. A co do ziół w pieprzu : wydaję mi się, że dodać można co dusza zapragnie, co pasuje do potrawy i na co mamy akurat ochotę. Odpowiedz Link Zgłoś