Dodaj do ulubionych

słaby przyrost

04.01.11, 14:57
dziewczyny wczoraj byłam na szczepieniu z 6 msc synkiem, okazało się że w ciągu 6 tyg.synek przybrał 500 gr, lekarka powiedziała że to stanowczo za mało i że widocznie pierś nie wystarcza, mamy przyjść za 3 tyg. na ważenie, trochę się załamałam bo walczę z wagą już gdzieś 3 msc, ponieważ mały odmawiał jedzenia piersi na trzeźwo,karmiłam na śpiocha i dokarmiałam łyżeczką, wtedy waga była ok, około 800-900gr miesięcznie,od tych 6 tyg.nie jem ponownie nabiału,bo lekarka utrzymywała że mały ma alergię,no i synek faktycznie zaczął jeść na trzeźwo,co oferowałam pierś to ssał chętnie, nie rzadziej niż co 2 godz,,w nocy też je co 2-3 godz.,oprócz tego między piersią(nie wyeliminowałam żadnego karmienia) dostaje trochę sinlacu (60ml), pół słoiczka warzywek,teraz już z mięskiem i kilka łyżeczek owoców,mimo to waga jest jaka jest,no i załamałam się,może nie potrzebnie wciskałam mu tyle piersi i faktycznie powinien jeść więcej tych kaszek,kleików,może potrzebuje więcej węglowodanów,czy te 500gr to rzeczywiście tak mało?nie mam pojęcia co zrobić żeby więcej przybierał i tak je prawie bez przerwy,nie chce mu znowu wciskać na siłę,pierś opróżnia ładnie,więc nie chce go znowu dokarmiać łyżeczką,doradźcie coś:(
Obserwuj wątek
    • basiak36 Re: słaby przyrost 04.01.11, 15:34
      agusia.24 napisała:

> dziewczyny wczoraj byłam na szczepieniu z 6 msc synkiem, okazało się że w ciągu
      > 6 tyg.synek przybrał 500 gr, lekarka powiedziała że to stanowczo za mało i że
      > widocznie pierś nie wystarcza,

Miedzy 4-6 mcem norma to 92-126g na tydzien, 500g na 6 tygodni to wcale nie jest za niski przyrost... napisz jakie sa ogolne przyrosty od urodzenia.
      Miedzy 5-6 mcem sredni przyrost to 400g wiec Twoje dziecko przybralo ok.

w nocy też je co 2-
      > 3 godz.,oprócz tego między piersią(nie wyeliminowałam żadnego karmienia) dostaj
      > e trochę sinlacu (60ml), pół słoiczka warzywek,teraz już z mięskiem i kilka łyż
      > eczek owoców,mimo to waga jest jaka jest
      No tak sie sklada ze pokarm ma wiecej kalorii niz te zupki, wiec dajac zupki trzeba sie liczyc z tym ze moga byc mniejsze przybory, jesli dziecko jest jeszcze male, np przed 6 mcem.

Pytanie po co w ogole dokarmianie lyzeczka i inne ingerencje, skoro dziecko przybiera ok? Ssie smoczka? Dostaje butelke?
      • agusia.24 Re: słaby przyrost 04.01.11, 16:10
        Miedzy 4-6 mcem norma to 92-126g na tydzien, 500g na 6 tygodni to wcale nie jes
        > t za niski przyrost... napisz jakie sa ogolne przyrosty od urodzenia.
        > Miedzy 5-6 mcem sredni przyrost to 400g wiec Twoje dziecko przybralo ok.
        No to mnie pocieszyłaś, wiem że po 6 msc zwalniają, dlatego trochę się zdziwiłam tym co powiedziała lekarka
        > No tak sie sklada ze pokarm ma wiecej kalorii niz te zupki, wiec dajac zupki tr
        > zeba sie liczyc z tym ze moga byc mniejsze przybory, jesli dziecko jest jeszcze
        > male, np przed 6 mcem.
        Wiem że mleko jest bardziej kaloryczne,dlatego nie zastępowałam piersi jedzeniem, zupka była zawsze pomiędzy,na zasadzie próbowania nowości

> Pytanie po co w ogole dokarmianie lyzeczka i inne ingerencje, skoro dziecko prz
        > ybiera ok? Ssie smoczka? Dostaje butelke?
        w 3 msc był problem z wagą, synek zaczął kiepsko przybierać po 80 gr w ponad 2 tyg.,więc zarówno lekarka jak i DL kazali ściągać i dokarmiać aż waga trochę wzrośnie,potem było już ok więc nie dokamiałam,przez pierwsze 2 msc synek przybierał 1200 gr/msc, potem był owy kryzys,potem przybierał około 800 gr/msc, waga ur.3110, spadkowa 2860,
        smoczków nie zna ,butelki nie dostaje

• kaeira Re: słaby przyrost 04.01.11, 16:06
      Przypominam, że po 4m minimalny przyrost wagi to ok. 90-100 na tydzien, zaś po 6m, 200g na na miesiąc.
      Tak podawała pani Monika Staszewska, była ekspert forum, tak podają fachowe źródła laktacyjne.
      Mocne spowolnienie przyrostu w tym okresie jest rzeczą normalną. Ale ważne jest też, jako się kształtuje na siatce centylowej. Sprawdź jak wygląda wykres ważeń na siatce centylowej:
      www.who.int/childgrowth/standards/cht_wfa_boys_p_0_2.pdf
      Jakie centyle wam wychodzą?

A poza tym, twoje dziecko je już dużo nowości jak na ten wiek, przypominam,że wg zaleceń światowych i tak idealnie jest rozpocząć rozszerzać dietę dopiero po skończonych 6m.
      • agusia.24 Re: słaby przyrost 04.01.11, 16:16

> Przypominam, że po 4m minimalny przyrost wagi to ok. 90-100 na tydzien, zaś po
        > 6m, 200g na na miesiąc.
        > Tak podawała pani Monika Staszewska, była ekspert forum, tak podają fachowe źró
        > dła laktacyjne.
        > Mocne spowolnienie przyrostu w tym okresie jest rzeczą normalną. Ale ważne jest
        > też, jako się kształtuje na siatce centylowej. Sprawdź jak wygląda wykres waż
        > eń na siatce centylowej:
        > www.who.int/childgrowth/standards/cht_wfa_boys_p_0_2.pdf
        > Jakie centyle wam wychodzą?
        był na 25 centylu teraz spadł na 10
        >
        > A poza tym, twoje dziecko je już dużo nowości jak na ten wiek, przypominam,że w
        > g zaleceń światowych i tak idealnie jest rozpocząć rozszerzać dietę dopiero po
        > skończonych 6m.
        > z tym rozszerzaniem to uległam namową lekarki, gdyż pojawiły się problemy z kupą i lekka anemia,ale synek bardzo chętnie je warzywka,wręcz wyglądało to tak że to ja mu ograniczałam,bo chciałam żeby jadł jak najwięcej piersi,teraz też synek się strasznie interesuje naszym jedzeniem,a jak blisko jest talerz to sięga po to co jest na,dlatego mam teraz dylemat,czy podawać coraz większą ilość stałych posiłków czy nie,osobiście chciałabym jak najwięcej dawać piersi,ale boję się że to nie wystarczy synkowi
        • basiak36 Re: słaby przyrost 04.01.11, 19:47
          czy podawać coraz większą iloś
          > ć stałych posiłków czy nie,osobiście chciałabym jak najwięcej dawać piersi,ale
          > boję się że to nie wystarczy synkowi

No to zaufaj dziecku, jesli samo je, widac juz gotowe na jedzenie. Co innego jesli dostaje papki lyzeczka, szczegolnie takie jak sinlac, bo nie widze sensu podawania dziecku takich kaszek.
          Pokarm jest bardziej kaloryczny wiec dziecku na pewno wystarcza:) W nocy ssie czesto?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka