Dodaj do ulubionych

Po co Wit K?

30.01.12, 12:51
Witam!
Zastanawiam się , czy wit K jest niezbedna?
5 lat temu rodziłam chłopca i nie musiałam jej podawać a teraz jest taki ,,wymóg''
Wydaje mi się, że teraz przy drugim dziecku ( mały ma miesiąc) jak podaje mu tą witaminę jest niespokojny, gorzej śpi, wierci się, pręży itp.
Ostatnio zapomniałam podać mu jeden dzień i zachowywał się całkiem inaczej spał, spokojnie czuwał itp. drugi raz specjalnie mu nie podałam wit K i znów powtórzyło się ,, lepsze zachowanie'' czy rzeczywiście ma to związek z ta witaminą , czy sobie wszystko wymyśliłam ,, uroiłam''
[link="straznik.dieta.pl/"][image noborder]straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=87304bc0298dae509.png[/image][/link]
Obserwuj wątek
    • e-kasia27 Re: Po co Wit K? 30.01.12, 12:56
      Nie ubzdurałaś sobie.
      Wit.K bardzo często powoduje u dzieci problemy z brzuszkiem i spaniem w związku z tym.
      Ja nie dawałam witaminy właśnie z tego powodu, że dziecko po niej w ogóle nie spało i miało straszne gazy.
      • dominikanj1 Re: Po co Wit K? 30.01.12, 13:14
        zgadzam się - też odstawiłam jej podawanie z tego samego powodu.
        • gosia_i_lenka Re: Po co Wit K? 30.01.12, 13:49
          Z tego co kojarzę kiedyś maluchy dostawały dawkę uderzeniową po narodzinach, teraz nie stąd zalecenie suplementacji
          • natalusk Po jakim czasie przestałyście dawać? 30.01.12, 15:41
            ta witamine daje sie od 2 tyg po jakim czasie zorientowałyście się, że jest gorzej po wit K i przestałyscie ja podawać?
            • dominikanj1 Re: Po jakim czasie przestałyście dawać? 30.01.12, 16:10
              2 dni podawałam-ryk
              3 zapomniałam-spokój
              4 podałam-ryk
              zakumałam że może być jakiś związek z wit K (konkretnie z nośnikiem, czyli olejem w jakim jest rozpuszczona)
              skonsultowałam z dr google i położną - potwierdziły się moje podejrzenia.
              po 2 tyg eksperyment - podałam kapsułkę=ryk...
              na tym zakończyłam suplementację.
              • myrtille Re: Po jakim czasie przestałyście dawać? 30.01.12, 17:04
                Podawałam bodajże tydzień.
                Płacze nocne i ewidentny ból brzucha po K.
                Teraz podaję tylko D
    • malwina.okrzesik Re: Po co Wit K? 30.01.12, 19:08
      Podawanie witaminy K jest programem profilaktycznym. Niedobór witaminy K może spowodować chorobę krwotoczną. Ale to nie jest coś bez czego dziecko będzie się źle rozwijało. Dlatego jak obserwuje się po podaniu niepokojące objawy, można z niej zrezygnować. W każdej profilaktyce ważna jest ocena zysków i strat danej terapii.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka