-
Rozdarta jestem w ocenie sytuacji. Jest pracownik (od 2,5 roku etat) o ciężkim charakterze (życie prywatne mocno rzutuje na nastroje,czasem bywa niereformowalny, ale generalnie w innych dziedzinach pracowych wywiązuje się (choć szału nie ma, ale źle też nie jest) Za to często podkreśla jak mu się dobrze pracuje, wspomina z rozrzewnieniem pierwsze dni w pracy itp.
Pytamy się pracownika jak widzi swoją przyszłość? - odpowiada, ze tylko w tej firmie, jest ok, czuje że się rozwija, towarzyst...
-
Pracuję od kilku lat. Przez te kilka lat kilka razy zmieniałam pracę. Raz z własnej woli, innym razem nie. Dwie ostatnie prace sprawiały mi przyjemność. Lubiłam swoje obowiązki oraz ludzi, z którymi pracowałam. W obydwu jednak nie przedłużono mi umowy. W tej 1 zaszłam w ciążę nie mając umowy na czas nieokreślony. Przedłużyli mi zatem umowę do dnia porodu i pa. Nie wiem co było powodem, nikt mi nie wyjaśnił - przy nie przedłużaniu umowy wyjaśniać wszak nie muszą. W kolejnej pracy uzasadniono d...
-
W ramach kobiecego plotkowania (wiem, wredna i fałszywa jestem) pozwalam sobie poruszyć następujący temat.
Mąż mojej znajomej prowadzi firmę kilkuosobową. Wiedzie im się... różnie. Generalnie raczej kiepsko, co ma przełożenie na zarobki pracowników. To znaczy - tam nigdy się kokosów nie zarabiało, bo to tzw. firma na dorobku, która walczy o rynek. Z tego powodu imają się różnych sposobów na przyciągnięcie klienta. Lepszych lub gorszych, ale coś tam robią i na pewno nie siedzą bezczynnie.
...
-
Załóżmy że
- współpracownik jest nieobecny w pracy
- nie jest to praca na godziny czy akord
- jego działka nie może być wykonana później bo są terminy, jest realizacja projektu/umowy, dzwoni klient, itp
Co robi pracodawca/kierownik działu
- nic, mając pewność że pozostali pracownicy zajmą się sprawami niecierpiacymi zwłoki
- rozdziela obowiązki na kilka osób
- sam wykonuje (w miarę możliwości) działkę nieobecnego
- organizuje pracownika na zastępstwo (np z innego działu lub agencji)
...
-
Pracownik pracuje.
Ale:
zostaje po godzinach
pracę kończy w domu
jest dyspozycyjny
pracuje na większych obrotach..
jest lojalny np. pilnuje towaru pracodawcy, chociaż nie musi..
informuje o ciąży 3 dni przed zawiązaniem um. na czas nieokreślony?
I to wszystko za takie samo wynagrodzenie? Tzn. bez żadnej dodatkowej gratyfikacji, w ramach wykazania sie..?
In ajwazniejsze: liczy na jakie wielkie uznanie za to w przyszłości..?
Miałam taka dziwną sytuacje w życiu: byłam na praktyka...
-
Pracownik wykonuje swoje obowiązki, ale na "aby-aby".
Na pytanie dlaczego? oraz na wszelkie zachęty odpowiada nie, nie chce mi się, nie i już.
Jak go zmotywować?
Od wyników pracy zależy jego premia, ale też premia dla grupy.
Szykują się też zwolnienia, zatem od wyników zależy też pozostanie na stanowisku.
Jak zmotywować ,aby nie straszyć?
-
Tak mnie naszło po obejrzeniu rano tvn24 ;) i materiału o padających liniach lotniczych.
Jedną z pasażerek tych linii miała być Henryka Krzywonos, oczywiście nie poleciała a że jest osobą publiczną to dziennikarze mieli ułatwione zadanie do wykonania ponieważ zapewne ochoczo zgodziła się na nakręcenie materiału.
Na materiale widać jak kobieta opierdziela pracowniczkę tychże linii lotniczych. Dziewczyna reaguje prawidłowo nakazując wyłączenie kamer dziennikarzom, oczywiście nie dociera wi...
-
pytanie kieruje szczegolnie do tych mam, ktore maja swoje firmy. maz zatrudnil jakies 6 tygodni temu pracownika, facet ma super kwalifikacje. jest troche wolny i czasem znika i pracuje gdzies tam, ale wiekszoc ludzi jest z niego zadowolona i go akceptuja. jest jeszcze kolejny, wiekszy problem: po przyjeciu go do pracy zjawil sie w robocie spozniony (nie wpadl na to, ze moze byc korek). w drugim dniu nie przyszedl i nie mozna bylo sie z nim skontaktowac. wiczorem zadzwonil do meza i powiedzial...
-
Mąż pracuje w firmie podwykonawczej dużej firmy. Firma ta narzuca podwykonawcy czasem kary za opóźnienia, błędy itd. Ok, logiczne. Zazwyczaj jednak wina nie leży po stronie pracownika, który tylko wykonuje zlecenie, lecz po stronie zleceniodawcy czyli osób na tzw wyższych stołkach. I podwykonawca płaci kary. Ostatnio jednak dyrekcja wpadła na pomysł by pracownicy podpisali papierek że zgadzają się na obciążenie 10% kary. Raz że pracownicy nie mają żadnego wpływu na przebieg zlecenia, więc nie...
-
Czy można zrozumieć powody dla których ktoś wzdraga się przed wywaleniem pracownika, mając ewidentne dowody, że jest on nieuczciwy, mówiąc wprost - kradnie? W imię czego można by przymykać oko na drobne "uszczknięcia" z kasy ?
Czy uważacie że może to być: fakt, że pracownik jest z rodziny , niechęć przed "robieniem afery", w końcu - obawa, jak przyjmie to reszta rodziny ?
Ja takich powodów nie ogarniam, dla mnie złodziej jest złodziej. Czy któraś z Was mogłaby przyjąc takie argumenty za p...
-
Moj pracownik od poniedziałku nie przychodzi do pracy. W żaden sposób nie spróbował mnie poinformować o absencji, nie wspominając o czasie jej trwania i przyczynie. Mojego telefonu nie odebrał. Dwukrotnie. Jezeli jest bardzo bardzo chory, to ma jeszcze żonę, która mogłaby się skontaktować. Jak mogę zaplanować cokolwiek, nie wiedząc na co mogę liczyć.
Jak mogę go zgodnie z prawem ukarac za kompletny brak poszanowania pracy?
-
Jak powszechnie wiadomo lepiej jest 'podkrasc' komus sprawdzonego pracownika niz szukac w slepo i inwestowac w kogos nie sprawdzonego. W sumie z tego zyja headhunters jakby nie bylo. Mam jednak dylemat, chcialabym zatrudnic dziewczyne ktora jest najlepszym pracownikiem czlowieka ktory sluzy mi duza pomoca w branzy. Sadze ze robi to z wdziecznosci bo podsunelam mu pare miesiecy temu duzego klienta, niemniej jednak ja rowniez jestem mu wdzieczna. I nie wiem czy wypada zeby przeze mnie strac...
-
Myślicie, że to tylko spryt i cwaniactwo?
A może już oszustwo?
No i zastanawiam się, jakim cudem nie zweryfikowano zasadności tego L4, skoro tylu pracowników jest ciąganych bez sensu na komisje, a w tym przypadku "nie było możliwości" ???
-
owy anonimowy pracownik firmy produkujacej znane leki psychotropowe zdradza wszystko, w skrocie napisze tylko ze wyleczenie chorob psych jest NIEOPLACALNE dla firm,natomiast leczenie i uzaleznienie od srodka jak najbardziej, tak mozna strescic caly wywiad ,ktory bardzo szybko zniknal z internetu///
-
Tak się od pewnego czasu zastanawiam nad tym. Teraz poczytałam wątek
lilianki i ... no właśnie. Znam sytację, gdzie na raka zachorowała
młoda kobieta (moja koleżanka), walczyła z chorbą 7 lat, przegrała.
Osierociła dwie córeczki. Jej mąż w ostatnim roku choroby
praktycznie nie pracował (kierownicze stanowisko, duże zarobki), bo
był przy żonie. Nie wiem, jakim cudem, ale na szczęście nikt go nie
zwolnił, nie musiał brać urlopów. Dla jego szefów było jasne, że
trwa walka o życie ż...
-
Pytanie do mam i nie-mam,
czasami zastanawiam się nad tym, w jaki sposób zmieniło mnie dla
mojego pracodawcy dziecko. Oglądając ostatnio plakaty z serii "Mama
w pracy może więcej" zastanawiam się, czy to prawda.
Jeśli chodzi o mnie, to wydaje mi się, że przez dziecko stałam się
niestety trochę mniej mobilna (wyjazdy służbowe muszę oczywiście
konsultować z niemężem, organizować nianie, babcie), ... trochę
mniej można na mnie polegać .... Nie wiem, jak to zręcznie ująć.
Chodzi mi...
-
Kolejny rok musze wypełnić arkusz samooceny w pracy. W tym roku nastąpiła
zmiana formy. Dlatego prosze o wszelkie podpowiedzi.
Pomijam kryteria i uzasadnienie. Ale prosze o podpowiedzi jakie byście
wykazały mocne i słabe strony tak aby sobie nie zszkodzić :))
-
mam takie pytanie: czy są jakieś przepisy, które pozwolą ukrócić złośliwą działalność pracownika szkoły? Jest u nas jedna osoba która od początku roku szkolnego robi WSZYSTKO żeby uprzykrzyć prace nowemu dyrektorowi oraz reszcie pracowników szkoły. Nasyła kontrolę za kontrolą, pisze różnorodne pisma, zgłasza ciągłe pretensje o przydział czynności, plan zajęć itp. I się zastanawiam czy dyrektor szkoły ma jakieś środki prawne żeby tę osobę przystopować? Działania są ewidentnie złośliwe bo osoba...
-
tak sobie dumam ile zarabia pracownik socjalny z 10-letnim stażem,
bez studiów w dużym mieście powiedzmy Warszawie. Ktoś wie?
-
Moje pół roku pracy po powrocie z wychowawczego zostało ocenione
bardzo dobrze z jednym wyjątkiem - w punkcie, w którym ocenia się
agresywność pracownika dostałam zero procent, co oznacza niski
poziom agresji - a w mojej firmie to źle (agresja to zaleta a nie
wada). No i dostanę premię w wys.18% ubiegłorocznych dochodów
(zamiast max 20%).
Kuźwa, od dzisiaj każdego ranka po przyjściu do pracy rozwalę o
ścianę jeden monitor, ciekawe czy za rok będzie ok.