pracownik

(277 wyników)
  • Witam serdecznie, mój pracownik jest na 3-miesięcznym wypowiedzeniu do końca roku. Dostarczył mi w pon. L4. Zwolnienie wygląda na dłuższą kurację(może się przeciągnąć za okres wypowiedzenia). Na szczęście mnie zostały tylko 4 dni jego chorobowego do opłacenia w tym roku potem przejmuje go ZUS. Ale co z pozostałym urlopem? Czy mam mu wypłacić ekwiwalent jeśli do końca roku się już nie pojawi? I co z trzema( czy dwoma-nie wiem) dniami na poszukiwanie pracy dla niego? Czy za to też mam mu wypłac...
  • Cześć. Mam pytanie w związku z zasiłkiem chorobowym wypłacanym przez ZUS od 34 dnia choroby. Jeżeli firma zatrudnia mniej niż 20 pracowników to czy ja osobiście coś zgłaszam do ZUS-u, piszę do nich czy coś w tym stylu, żeby zgłosić fakt, że minęło już 33 dni zwolnienia lekarskiego czy tak samo jak w większej firmie zatrudniającej ponad 20 pracowników robi to pracodawca a różnica jest tylko taka, że ten zasiłek będzie mi bezpośrednio na konto przelewał ZUS a nie pracodawca? Czy pracodawca pod...
  • Witam serdecznie. Zwracam się na forum z prośbą o poradę co mogę zrobić w niżej opisanej sytuacji. Dwa lata temu zaciągnęłam kredyt hipoteczny który regularnie spłacałam,rok temu nadarzyła się możliwość jego całkowitej spłaty i tu pojawia się problem. Kredyt był we frankach szwajcarskich. Doradca bankowy który był moim pośrednikiem zobowiązał się dokładnie obliczyć ile mam spłacić w złotówkach, oczywiście zależało mi aby co do grosza uregulować dług więc prosiłam go kilka razy o dokład...
  • czy można zwolnić pracownika, który większość czasu przebywa na zwolnieniuki, tj. przepracował 2 mies, potem było zwolnienie, potem macierzyński, potem urlop wypoczynkowy, potem znów zwolnienie. w efekcie przez ponad półtora roku pracownik był w pracy niecałe 5 mies.
  • Jestem obecnie na urlopie wychowawczym. Od pazdziernika planowo mialam wrocic do pracy, jednak moj pracodawca "poprosil" mnie o przedluzenie urlopu i wykorzystanie do konca, motywujac to zmianami organizacyjnymi (rzeczywiscie trwaja zwolnienia grupowe). Nie ma w tej chwili dla mnie pracy, może bedzie mial po moi powrocie. Nie jest to jednak pewne. Chyba uznali mnie za cennego pracownika skoro nie zwolniono mnie tylko trzymaja mnie "w rezerwie" Tymczasem otrzymalam z innej firmy p...
  • Witam, Niesty nie mogłam znaleźć pomocnych odpowiedzi na innych formach więc pytam sie tutaj. Koleżanka zwolniła się z pracy o czym ja jako osoba z nią współpracująca dowiedziałam się już po fakcie. Załatwiła to właściwie bez naszej wiedzy - tylko przez kadry. Ponieważ zalega nam z pewną nie zakończoną sprawą to czy mamy jakieś prawne możliwości - czy sa jakie przepisy na to - aby wymóc od niej stawienia się w zakładzie pracy w, którym tak naprawde już nie pracuje.?
  • W styczniu 2008 okazalo sie ze podalam klientom zle godz wylotu i nie zdazyli na samolot. Musiala firma wykupic inne wczasy dla klientow i cala kwota obciazyli mnie. Szef nie spisal ze mna zadnego protokolu a do dzis potraca mi pieniadze z pensji. Nie mam na to zadnego dokumentu ze mnie obciazyl. Ja dzieki Bogu mam swoja taka na kartce podpisywana przez niego ewidencje ze pobiera te pieniadze. Malo tego teraz jestem na L4 bo jestem w 5 mies ciazy, Pod koniec wrzesnia odbieram ostatnie p...
  • Czy pracodawca (kadry) muszą na wniosek komornika udostęnić jemu takie dane pracownika-dłużnika jak NIP? Wydaje mi się, że nie ale może znjadzie się tutaj ktoś kto potwierdzi/zaprzeczy
  • No właśnie... Jaki sposób wynagradzania jest lepszy z punktu widzenia pracownika: całość wynagrodzenia jako podstawa, czy też 2/3 wynagrodzenia jako podstawa a 1/3 jako premia "uznaniowa" (ale co miesiąc wypłacana w całości). Prosiłabym specjalistki w tej dziedzinie o wypowiedzenie się - nie wiem na którą wersję umowy mam się zgodzić. Z góry dziękuję.
  • Czy jest jakis art. o tym mowiacy - cos o uchylaniu sie od pracy? Dodam, ze ZUS uznal wszystkie L4.
  • dziewczyny zamierzam ubiegac sie do dodatki mieszkaniowe i obnizke czynszu i wiem ze czeka mnie wizyta pracownika socjalnego i w zwiazku z tym mam ptanie na czym bedzie polegala jego wizyta? czy bede musiala pokazywac jakies dokumenty,rachunki,itp? a co z wygladem mieszkania?czy biora wyglad pod uwage? bo np.moje jest po czesciowym remoncie kiedy to jeszcze w domu byly pieniadze..a teraz jest ich mniej co wtedy? z gory bardzo dziekuje za odpowiedzi pozdrawiam Magda
  • Hej, moze i tym razem madre glowy mi cos podpowiedza :) Mam wlasna firme i jestem na zasilku macierzynskim (od 19.04), czyli defacto nie moge wykazywac obrotow, wystawiac rachunkow, czy nabijac na kase, no ale musze jakas kase na ZUS uzbierac (zdrowotne), jak to zrobic?? Ktos mi podpowiedzial, ze moge zatrudnic np. meza na umowe o dzielo i wtedy maz bedzie mi poprostu pomagal w firmie jako pracownik. Aktualnie maz jest bezrobotny ;) Czy orientujecie sie moze w tej sprawie, czy ...
  • Czy w Waszych zakładach pracy istnieje taki zwyczaj, ze dzieci pracowników dostają świąteczne paczki? Pracuję w sferze budżetowej. Słyszałam, że są jakieś przepisy, które regulują tą kwestię. .W mojej firmie dawno już nie było małych dzieci i nikt nie jest zorientowany jak to obecnie wygląda... Bardzo proszę o odpowiedź. Ania
  • Niech ktoś mi powie dlaczego ustalone umorzenie dla wszystkich dłużników w ZUS dotyczy tylko długów od roku 1999 do 2009 r .? JAK JA MAM JAKIŚ TAM DŁUG W 2010 !!!??? :) czemu nie jest np do chwili obecnej?
  • Witam wszystkich. Sprawa jest taka - w firmie X stosuje się system prowizyjny. Każdy wie co to jest ;) W skrócie - x% z zysków za sprzedaż idzie na konto pracownika. Ale co jeśli firma X kupuje towar taniej niż się oficjalnie mówi pracownikowi? Dla przykładu pracownik sprzedaje produkt YYY za 100 zł. Oficjalna cena zakupu YYY przez firmę X to 70 zł, zatem pracownik zarobił dla firmy 30 zł. Jednak pracodawca płaci tak naprawdę 50 zł nie mówiąc o tym pracownikowi bądź zasłaniając się inną tani...
  • Jeszcze nie dostałam PITu od jednego pracodawcy z 2008r. Czy jest jakiś termin do którego mam mi go przekazać? Oczywiście przed końcem kwietnia 2009...
  • Witam Pytam w imieniu koleżanki: -jest przedstawicielem handlowym (to ważne, jej miejscem pracy jest całe 1 stare województwo) -jest w ciąży, teraz przebywa na L4 -gdy tylko poszła na zwolnienie jej teren pracy został rozdzielony między innych pracowników a osoba zatrudniona na zastępstwo dojeżdża na inny teren, oddalony o 2,5 godz jazdy (prawdopodobnie ta osoba zostanie zwolniona, bo taki układ nie ma sensu) Pytanie: -czy matkę karmiącą (czyli koleżankę po powrocie) można wysył...
  • wczoraj zlozyłam wniosek o urlop wychowawczy, a mój szef z uśmiechem powiedział "proszę bardzo skladaj, muszę go podpisać ale na 90% nie wrocisz do pracy..." Czy pracodawca może w ten sposob zaszantażować pracownika, czy jest to zgodne z prawem? Tak samo postapił z moją koleżanką, która jest od marca na urlopie wychowawczym. Zastanawiamy się co mamy robić, najprawdopodobniej szukać nowej pracy... wspomnę, że nie może zlikwidować naszych stanowisk pracy.
  • Czy wracając do pracy po macierzyńskim i wypoczynkowym za ten rok będzie to ok 15 września 2011(Pracuje w szkole w sekretariacie) chciałabym zmniejszyć wymiar czasu pracy do 1/2 etatu i popracować do końca roku kalendarzowego a potem złożyć wniosek o urlop wychowawczy czy tak można? Wiem , że o urlop wychowawczy trzeba wnioskować 2 tygodnie przed planowanym urlopem, ale nie jestem pewna czy jak już korzystam z przywilejów zmniejszenia etatu mogę złożyć wniosek o wychowawczy (myślałam o całym...
  • Witam, Temat niekoniecznie wprawdzie na emame ale sprobuje. Chodzi i mojego brata a scislej o jego prace. Ma problemy z ktorymi nie moze sobie poradzic, czy raczej nie wie skad uzyskac pomoc. Nie mieszkam w Polsce i nie mam w zwiazku z tym pojecia co mu poradzic. Pomozecie? Po pierwsze: od stycznia nie dostaje wyplaty a razem z nim wszyscy pracownicy. To mala firma, szef zaslania sie brakiem zamowien czy czyms podobnym. Brat i jego koledzy chodza regularnie do Inspekcji Pracy, Inspe...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się