Forum eDziecko eRodzice emama
ZMIEŃ
      prawo jazdy

prawo jazdy

(107 wyników)
    • Siostra zrobiła prawo jazdy w 1998r. Było to prawko terminowe, na pięc lat z powodu niewielkiej wady wzroku. Jego ważnośc upłynęła w 2003r, siostra go nie wymieniła, bo w ogóle nie było jej potrzebne, wszędzie woził ją mąż, ona zupełnie straciła i tak niewielkie umijetności jazdy. W zeszłym roku szwagier zmarł, ona została z dwunastolatkiem i trzylatką. No i okazało się, że bez samochodu ani rusz. Zrobiła badanie lekarskie, dostała bezterminowo, mój mąż trochę ją uczy po naszych wiejskich uli...
    • Dzisiaj pierwszy raz po zdaniu prawka pojechałam sama do pracy autem - nie mogłam sie doczekać kiedy będę mogła jeździec a teraz sie boje:( z instruktorem jeździłam micra i focusem czyli relatywnie niewielkie auta - teraz jeżdżę bora i mam problemy z manewrami - nie czuje wcale tego samochodu- o ile w trakciecjazdy jeszcze jak cię mogę to parkowanie to już tragedia. Nie mam z kim pocwiczyc bo mój mąż nie ma prawa jazdy a dużo pracuje i nie mam czasu komuś znajomemu jeszcze głowę zawracać. Ale...
    • Zainspirowana wątkiem nt braku prawa jazdy u mężczyzn pytam Was z ciekawości: ile z Was nie posiada prawa jazdy i dlaczego? Ja nie mam, bo nie mogę mieć ze względów zdrowotnych a poza tym boję się prowadzić samochodu. A wy?:)
    • Cześć. czy ktoś z Was korzystał z gruponu czy innego takiego na kurs prawa jazdy? czy to sie naprawde opłaca? poradzcie..
    • Porady potrzebne :-) czy kurs weekendowy w tym przypadku ma sens? czy jakas szkola a w-wie jest godna polecenia, czy w ogole jest jakas sznasa na nie tyle zdanie egzaminow co nauczenie sie prowadzic auto? a moze w ogole sie za to nie zabierac na zasadzie, szkoda czasu, zachodu i pieniedzy?
    • Na drugim roku studiów zaczęłam kurs prawa jazdy. Teraz jestem na piątym i do tej pory go nie skończyłam (naprawdę, jeszcze nie miałam ani jednego egzaminu!). Nic nie zapowiada tego, abym miała wznowić naukę w tym roku, ale uważam że trzeba zrobić to prawko (lubię jeździć i nawet mi to nie wychodzi, a zawaliłam sprawę dotąd z powodu mojej głupoty i nieumiejętności organizacji. Dziś jestem mądrzejsza, ale nie mam czasu:)) Czy według Was dziś czlowiek nie obejdzie się bez prawka, czy jest to...
    • w prawie jazdy mam wbita korekcje wzroku i musze jezdzic w okularach wada smieszna w ogole bo 0,5 i 1,0 ale lepiej mi w tych okularach prowadzic to mam swoje samochodowe i w zasadzie tylko do jazdy uzywam teraz przekonalam sie do soczewek i mam pytanie jak to wyglada z punktu widzenia policji np w zasadzie spobo korekcji jest obojetny chyba a soczewka nawet lepsza od okularow, bo nie ogranicza pola widzenia jak oprawka na przyklad ktos sie zna i poradzi?
    • Jak w temacie wątku? Czy w związku z tym macie/miałyście problemy z otrzymaniem pracy?
    • Dzis odebralam prawo jazdy. Nosze okulary/szkla kontaktowe. Wada wzroku -2.25. Prawo wydali mi na 5 lat. Teraz znajomi sie ze mnie smieją ze moglam sie nie przyznawac ze mam wade wzroku(badanie prforma) i bym miala bezterminowo. Nie warto byc uczciwym, bo jak sie okazalo wiele osob tak robi. Ehh... Ja w sumie zawsze z tych uczciwych:)
    • Od 1 lipca wchodzi nowelizacja kodeksu karnego. Kierowca, który pod wypływem alkoholu spowoduje śmiertelny wypadek drogowy lub ciężki uszczerbek na zdrowiu albo ucieknie z miejsca wypadku, otrzyma zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych na zawsze. Do tej pory sąd mógł ale nie musiał orzekać o utracie prawa jazdy na zawsze i rzeczywiście chyba nie często korzystał z tego prawa :-/ Dziwi mnie jednak, że konieczny jest warunek śmierci lub kalectwa drugiej osoby. Samo „nawalen...
    • drogie emamy co byście zrobiły w takim przypadku? natomiast chłopak mojej siostry stracił prawo jazdy za potrącenie człowieka i ucieczkę z miejsca wypadku jechał z moją siostrą i ich dzieckiem w aucie 2 osobowym ona siedziała z tyłu na pace a on z małym w przodu potrącił rowerzystę wysadził ich 3 kilometry dalej i dopiero wrócił na miejsce była już tam policja i pogotowie nie zatrzymali go ale miał sprawę w sądzie dostał wyrok w zawieszeniu i stracił prawo jazdy na 1,5roku w maju dopiero mu...
    • Właśnie robię prawko, dwa razy już nie zdałam, wkrótce trzeci egzamin. Jak z kimś poruszam ten temat, to nieustannie (nie przesadzam) słyszę historie o jeżdżeniu bez prawka. Bez prawka jeździła kiedyś moja instruktorka; żona instruktorki brata (który jest policjantem!), z tymże policjantem zresztą jako pasażerem; córka mojej niani jeździ bez prawka regularnie; koleżanka z pracy ze swoim mężem (który jest prawnikiem!) jako pasażerem jeździła, gdy się przygotowywała do egzaminu itd. itp. mogłab...
    • czy współcześnie prawo jazdy jest koniecznością? Potrzebne w pracy w domu, odwieźć dzieci do przedszkola, szkoły, być niezależną od "widzimisię" męża/rodziców/znajomych którzy nie chcą gdzieś podwieźć? Czy ematka musi mieć prawo jazdy i swój samochód czy też spokojnie radzi sobie na co dzień z pracą, dziećmi, zakupami jeżdżąc MPK, a na wakacje tłukąc się na drugi koniec Polski pociągiem?
    • Dziewczyny, pewnie zostanę wyśmiana i zmieszana z błotem, ale co tam napiszę... Zamierzam, a właściwie zmusi mnie przeprowadzka do zrobienia prawa jazdy, do tej pory nie zrobiłam bo nie było mi potrzebne, choć na pewno wiele razy by się przydało, ale nie odczuwałam takiej potrzeby, a teraz wszystko się zmieniło, a ja stara baba( 38 na karku) boję się jak cholera, wiem że z czasem staję się bardziej ostrożna, wypatruję zagrożeń i czy to wogóle jest możliwe żebym zrobiła prawo ja...
    • moje "dziecko" oblało drugi raz, załamka:( żal miesza się z wściekłością:(
    • dziewczyny czy jest wsrod Was osoba ktora nie ma prawa jazdy i boi sie podjac wyzwania by je zdobyc?
    • Pomijając względy zdrowotne i finansowe - pytam jak w temacie. Macie wśród przyjaciół, znajomych, w rodzinie zdeklarowanych mężczyzn niekierowców? Ja mam kilku. Jeżdżą autobusami, i wcale nie narzekają "na swój los" ;) Mam takie dziwne wrażenie, że kobieta bez prawa jazdy jest o wiele częstszym "przypadkiem" niż mężczyzna bez tego dokumentu ;).
    • Chyba juz pisalam w ktoryms z watkow ze zdecydowalam sie na prawko. Jutro mam pierwsze wyklady, pierwsze zajecia a ja sie teraz dopiero zaczynam bac. Nigdy wczesniej nie jezdzilam samochodem, narazie nie znam znakow drogowych i wizja egzaminu praktycznego przeraza mnie:( czy ktoras z was na dzien przed rozpoczeciem kursu miala takie leki, czy to moze oznacza ze moze nie nadaje sie na kierowce i powinnam zrezygnowac z kursu?
    • "Dlaczego każda kobieta się pyta o to durne prawo jazdy ? Czy ja jestem jakimś debilnym szoferem ? Wymiotów dostaję jak każda kobieta z kolei pyta się mnie "a maaaasz prawo jaazzdy ?". Nie nie mam. Bo w przeciwieństwie do wielu matołów wiem dobrze, że do samochodu się nie nadaję, spowodowałbym wypadek po 20 minutach i za kierownicą czuję się jak na krześle śmierci." Ja osobiście nie biorę się za robienie prawa jazdy z tych samych powodów co pan z powyższego cytatu. Panu tak myśleć nie...
    • już się prawie zdecydowałam dzięki waszym pozytywnym wypowiedziom:) ale masz jeszcze jedno pytanie-czy mogę do ośrodka nauki jazdy przynieść "swoje" zaświadczenie od lekarza prowadzącego badania kierowców czy musi mi zbadać wzrok ich lekarz? chodzi mi o to, że noszę na co dzień soczewki kontaktowe, bo jestem krótkowidzem i w przypadku badania przez lekarza z ośrodka mogłabym otrzymać okresowe prawo jazdy (np. na 2-3 lata) a jeśli pójdę "prywatnie" to liczę na to, że dostanę bezt...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się